Mihin poliisi pyrkii panttivankitilanteessa? "Sankariksi ei kannata ryhtyä"

Australia terrorismi Sydney
Julkaistu 15.12.2014 15:50
Toimittajan kuva
Mona Haapsaari

mona.haapsaari@mtv.fi

@Monahaapsaari

Ylikomisario Pekka Höök Helsingin poliisista pitää Australian panttivankitilannetta mediatietojen perusteella tyypillisenä kaappaustilanteena. 

Höökin mukaan Australian tilanteeseen on vaikea ottaa Suomesta käsin kantaa, mutta hän uskoo, että poliisit toimivat siellä tietyn prosessin mukaan. Kaava on samantyyppinen kaikkialla maailmassa.

– Poliisi pyrkii ajan kulumisella ja yhteydenotolla rauhoittamaan ja eristämään tilanteen, ettei siitä aiheudu ulkopuolisille ylimääräistä vahinkoa, MTV Uutislivessä mukana ollut Höök sanoo.

– Yhteydenotto kohdehenkilöön tai henkilöihin tekee sen, että tilanne rauhoitetaan myös rakennuksessa ja päästään selvittelemään sitä, mistä on kysymys ja tavoite ja tarkoitus.

Höök painottaa, että viranomaisen tavoite on aina ratkaista tilanne mahdollisimman vähin henkilövahingoin. Kiirettä ei voi pitää.

– Minuutteja ei lasketa, jos sillä vaan päästään siihen haettuun lopputulokseen. 

Höök sanoo, että tilanne panttivankeina oleville ihmisille on hyvin poikkeuksellinen. Oma käytös aseella uhattuna on vaikeasti ennustettavissa.

– Toivottavasti tilanne saadaan rauhoittumaan myös sisäpuolella. Esimerkiksi se, että ihmisillä on lupa käyttää omia matkapuhelimiaan voi kertoa siitäkin, että kohdehenkilöllä on tavoitteita saada näkyvyyttä. Tuskin se on siitä kiinni, ettei hän pystyisi niitä poistamaan ihmisiltä.

Mitä enemmän ihmisiä panttivankina on, sitä suurempi rasite se on epäillyllekin.

– Ihmisten keskuudessa saattaa tulla ennalta arvaamatonta käytöstä ja ihmisillä alkaa olla inhimillisiä tarpeita ja hätätilanteita. Ihmiset voivat käyttäytyä monella tavalla, joten yhden ihmisen on hankala hallita tilannetta.

Höök toivoo, ettei kukaan lähtisi Australiassa tai vastaavassa tilanteessa sooloilemaan.

– Se hyvin harvoin onnistuu. Siinä on hyvin suuri riski aiheuttaa kohdehenkilön tai henkilöiden panikoitumiseen. Sankariksi ei kannata ryhtyä. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat