Avun maalaislääkäri Tapani Kiminkinen vastaa Studio55.fi-tv-lähetyksissä ja nettisivuilla katsojien kysymyksiin. Nimimerkki Maria halusi tietää, mistä voisi saada avun, kun seksi ei maistu parisuhteessa, jossa hän ja puoliso ovat yli 60-vuotiaita. Alla Kiminkisen vastaus.
Mikä tulkitaan normaaliksi seksuaaliseksi haluksi? Siinäpä kysymys. Tutkimuksissa haluttomuutta kysyttäessä prosentit nousevat melko korkeiksi, ja luonnollisesti iäkkäämmät ikäryhmät ja pitkät parisuhteet painottuvat. Sitten kun kysytään, onko siitä haluttomuudesta todellista haittaa, luvut suorastaan romahtavat.
Haluttomuus ainakin ajoittain todentuu melko yleiseksi, myös miehillä. Pitkässä parisuhteessa elävät tietävät, että virkeä seksielämä edellyttää elävää mielikuvitusta ja rasvapurkkia yöpöydällä. Tällöinkin tärkeintä on hellyys, ystävyys ja toisen huomioon ottaminen, mutta samalla myös vastuun kantaminen omastakin tyydyttymisestä – parisuhde on kompromissien karikko.
Kokonaiselämä tuo paineensa. Seksuaaliseen haluun vaikuttavat erittäin monet tekijät. Myös muutamat lääkkeet, kuten mielialan mataluudessa käytettävät serotoniin takaisinoton estäjät, voivat heikentää seksihaluja.
Ikäisillämme mietitään usein hormonien hyrräämistä. Vaihdevuodet muodostuvat naisille usein melkoiseksi myllerrykseksi monenkirjavine luopumisen tunteineen. Mikäli oireilu on totaalista vuoristorataa, pitää harkita estrogeenihoitoa, mikä voi tällöin tasapainottaa seksuaalista haluakin.
Toki tiedetään, että testosteronilla on osuutensa myös naisen seksuaalisuuden säätelyssä. Kiivaasti kehitellään lääkkeitä naisen seksihalun parantamiseksi, ja yksi on ainakin Amerikoissa markkinoilla – vaan kovin vieraalta ajatus moisesta pilleristä tuntuu. Kokemukset tuosta kalliista lääkkeestä ovat vielä ristiriitaisia, joskin myönteisiäkin vaikutuksia on sentään havaittu.
Naisten ei pidä unohtaa turvallista paikallista estrogeenihoitoa emättimen kautta. Se on saatavissa ilman reseptiä apteekista.
Jos miehellä testosteronitankki on tyhjä, ei seksikään suju. Silloin olo kääntyy nyhveröiseksi, lihaksisto riisuuntuu ja mieli värjäytyy auringonlaskun värein. Todellinen testosteronin merkittävä vaje, joka oikeasti piilee oireilun taustalla, on hyvin harvinainen. Se on käytännössä vain parin prosentin luokkaa miespopulaatiosta. Todennäköisempää näiden oireiden nostaessa päätään on, että potee masennusta tai kilpirauhasen vajaatoimintaa. Mutta asiasta on turha kiistellä potilaan kanssa: testosteronitaso on helppo määrittää verikokeella.
Pitkässäkin parisuhteessa tuntuu joskus jopa ylitsepääsemättömän vaikealta esittää puolisolle omia toiveita seksuaalisessa kanssakäymisessä. Miksi ihmeessä se on meille niin hirveän vaikeaa ja häpeälliseltä tuntuvaa? Uskoisin, että useimmille meistä seksissä on hyvin tärkeää, että voimme tyydyttää rakastettumme. Jos tähän saa vielä maksuttomia neuvoja, sehän on pelkkää bonusta. Tämän kaltaisessa avoimessa keskustelussa voisi piillä aimo annos seksuaalista potentiaalia, jota ei kannata jättää käyttämättä!
Lisäksi pitää tiedostaa, ettei seksuaalisuutta ole mahdollista erottaa ihmisen kokonaisuudesta. Sitä ei voi irrottaa kauppatavaraksi eikä ”vahingoksi” ihmisen siitä kärsimättä.