Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti puoliltapäivin perinteisen uudenvuodenpuheensa.
Niinistö sanoi puheessaan, että Eurooppa on maailman demokraattisin, tasa-arvoisin ja vapain maanosa, mutta nyt se on ajautunut repiviin riitoihin omista arvoistaan. Presidentin mielestä ennuste vaikuttaa kehnolta koko maailmalle, jos paras alkaa näyttää sekasortoiselta.
Niinistön mukaan eurooppalaisten arvojen vienti onkin vaihtunut niiden puolustamiseksi kotikentällä.
Ilmaisi huolensa suorasta vaikuttamisesta
Presidentti ilmaisi uudenvuodenpuheessaan huolensa siitä, että edustuksellista demokratiaa halutaan yhä enemmän korvata suoralla vaikuttamisella. Hän viittasi esimerkiksi Ranskan mellakoihin ja muihin muutosta vaativiin marsseihin.
Presidentin mukaan oikeus kyseenalaistaa on demokratian ytimessä, mutta muutoksen keskellä näkyy huolestuttavia merkkejä myös vaarallisista ääriliikkeistä. Hänen mielestään keltaisten liivien suojaan piiloutuneet anarkistit ja avoimesti natsitunnuksin marssivat vievät ajatukset viime vuosisadan julmuuksiin ja raakuuksiin, eikä demokratiassa ole niille sijaa.
Niinistö uskoo kuitenkin, että uusien liikkeiden voima voi kanavoitua myös yhteistä hyvää rakentavaksi. Hän muistutti nykypuolueidenkin syntyneen aikanaan kansan tyytymättömyydestä.
Muuttoliike ei ole poistumassa
Niinistö nosti uudenvuodenpuheessaan esille muuttoliikkeen, joka on Eurooppaa eniten viime vuosina jakanut ilmiö. Hän sanoi, ettei muuttoliike ole maailmasta poistumassa, vaan päinvastoin, ja siksi sitä on kyettävä paremmin hallitsemaan.
Niinistö sanoi, että turvapaikkahakemusta ei voida jättää käsittelemättä ilman että rikotaan kansainvälistä oikeutta. Hänen mukaansa Suomessa oleville on annettava mahdollisuus osallisuuteen, mutta vastaavasti heiltä on oikeus edellyttää tahtoa sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan.
Niinistön mukaan Suomen lakien ja arvojen vastainen käytös lisää riskiä kokonaisten ihmisryhmien leimaamiselle ja luo syvää epäluuloa, jopa vihaa.
– Unohtaa ei sovi, että me myös tarvitsemme maahanmuuttoa. Valmiita osaajia ja sellaisiksi oppivia, osallistumaan yhteiskuntamme ylläpitämiseen.