Mikä saa ihmisen laittamaan neuloja ravintolan ranskalaisiin tai kaupan hedelmiin? Kriminaalipsykologian dosentti: ”Tietynlainen empatiakyvyttömyys tai persoonallisuuden tunnekylmyys”

1:19img
Julkaistu 16.02.2019 18:00

MTV UUTISET - Mirja Kolttola

Suomessa on sattunut useita tapauksia, joissa kaupan hedelmiin tai muihin elintarvikkeisiin on laitettu teräviä ja vahingollisia esineitä, kuten neuloja. Vaarallinen yllätys voi uhata satunnaisen uhrin terveyttä ja tuoda syytteen vahingontuottamisesta pahoinpitelyyn. Mutta mikä saa ihmisen seuraamaan rikollista muoti-ilmiötä?

Lue myös: Neulasabotaasi levisi maan laajuiseksi ilmiöksi – Suomessa ensimmäiset tapaukset kohdannut kauppias kommentoi laajentunutta ilmiötä: "Ihan kammottavaa"

Oikeus- ja kriminaalipsykologian dosentti Jaana Haapasalo kertoo, että leviävässä ilmiössä on osittain kysymys mallioppimisesta. Julkisuudessa nähty käyttäytyminen kopioidaan.

– Tietysti kuka tahansa ei lähde matkimaan tämän tyyppisiä asioita, se vaatii tietyn tyyppistä persoonallisuutta tai tietynlaisia psyykkisiä häiriötiloja.

Ei osaa samaistua uhriin

Haapasalo toteaa, että neulojen piilottaminen ruokiin on erittäin riskialtista toimintaa.

– Se on toisen ihmisen vahingoittamisen aika äärimmäinenkin muoto, sillä se voi synnyttää hyvin vaarallisia tilanteita, kun joku vahingossa nielaisee tällaisen neulan. Tai lapsi saa sen käsiinsä. Ihminen joka tekee tällaista, ei osaa asettua toisen ihmisen asemaan ja tuntea empatiaa uhreja kohtaan, jotka valikoituvat sattumanvaraisesti.

Vahingoittamisen uhriksi voi joutua kuka tahansa.

Haapasalon mielestä tekoon voi johtaa tietynlainen empatiakyvyttömyys tai persooonallisuuden tunnekylmyys.

– Tai vastaavasti joku vaikeampi psyykkinen häiriö.

Hän arvioi, että tekijä on todennäköisemmin aikuinen, yksin toimiva ihminen.

Vaarallisuuden korostaminen tärkeää

Ilmiö tuntuu leviävän median uutisoinnin myötä. Miten toimitusten pitäisi käsitellä tällaisia ilmiöitä?

Haapasalon mielestä kysymys on hyvin vaikea.

– Tällaisista kuohuttavista teoista täytyy uutisoida, ja kun tällaiset käyttäytymismallit sitä kautta sitten leviävät julkisuuteen, sitä on vaikeaa estää tai minimoida. Mutta tietysti asiallisen tiedon antamien siitä miten vahingollista ja vaarallista tällainen toiminta voi olla, voisi olla yksi tapa. Ikään kuin valistaa ja kasvattaa tällaista empatiakyvytöntä ihmistä.

Lue myös: Hesburgerin ranskalaisista löytyneet neulat vielä täysi mysteeri, mutta poliisi uskoo tapauksen ratkeavan pian – tutkitaan pahoinpitelyn yrityksenä

Haapasalo ei ole kuitenkaan varma, vaikuttaisiko tällainen viestintä kyseiseen ihmiseen.

– En oikein osaa tarjota mitään ratkaisua, että mikä olisi viisainta. Mutta tietysti sellainen turha mässäily on tarpeetonta uutisissa tai mediassa. Asiallinen, näiden tekojen vahingollisia seurauksia painottava lähestymistapa olisi paras, Haapasalo sanoo.

On tapahtunut ennenkin

Toisaalta hänen mukaansa ei oikein voi välttyä siltä, että poikkeukselliset teot erottuvat uutisvirrassa ja kiehtovat ja kiinnostavat ihmismieltä.

Vaikka teoista uutisoitaisiin matalalla profiililla, ne keräisivät lukijakuntaa.

Lue myös: Australian mansikkasabotaasille jatkoa: Neuloja löydetty banaanista ja omenasta

Haapasalo muistuttaa, ettei kyseessä ole uusi rikollisuuden muoto. Yhdysvalloissa oli 80-luvulla särkylääkeskandaali, jossa lisättiin syanidikapseleita särkylääkepurkkeihin. Useita ihmisiä menetti tapauksen myötä henkensä.

- Silloin särkylääkepakkauksia ei ollut sinetöity, ja kuka tahansa pääsi niihin käsiksi. Siinä huomattiin vaaranpaikka. Vastaavasti voisi miettiä tällaisia turvatoimia nytkin kauppoihin ja ravintoloihin, miten voitaisiin vaikeuttaa niitä paikkoja, missä pääsee lisäämään vahingollisia esineitä, Haapaniemi ehdottaa.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos