Suomalainen jääkiekkoväki seuraa numerolla 12 Florida Panthersiin keskiviikkoaamuna varatun Anton Lundellin kypsymistä NHL:ään. C Moren asiantuntija Ismo Lehkonen kehottaa Lundellia unohtamaan yleisen NHL:ään liittyvän käsityksen.
Alakanttiin viime kaudet pelanneen Florida Panthersin tilasta on ehditty antaa jo huolestuttavia arvioita Lundellin omankin urakehityksen kannalta.
Lehkonen ei ole huolissaan. Panthers palkkasi syyskuun alussa GM:n tehtäviin viimeiset vuodet Columbus Blue Jacketsin menestystä Jarmo Kekäläisen rinnalla rakentaneen Bill Ziton. Lehkonen korostaa uuden rekrytoinnin roolia koko organisaation ja lopulta myös Lundellin tulevaisuuden kannalta.
– Zito on ollut pitkään Kekäläisen vasen käsi. Hän tuntee Lundellin ja suomalaisen jääkiekon erittäin hyvin. Me suomalaiset olemme nähneet Lundellia paljon ja tiedämme hänen olevan hyvän kotikasvatuksen saanut äärimmäisen kova urheilija, Lehkonen kommentoi MTV Urheilulle.
– Columbuksesta tuli Kekäläisen ja Ziton alaisuudessa tietynlaista jääkiekkoa pelaava joukkue, joka etenee toistuvasti pudotuspeleihin. Hänen palkkaamisensa on hyvä uutinen myös Lundellin kannalta. Laiva kääntyy pikkuhiljaa, mutta se kääntyy varmasti.
Kehitystä vaaditaan
Lundell lukee peliä ikäisekseen poikkeuksellisen hyvin unohtamatta kehitystä kaipaavia osa-alueita, jotka löytyvät kamppailu- ja riistopelaamisessa sekä luistelussa.
Lehkosella on tarkka käsitys, millaisia asioita hän haluaa HIFK-hyökkääjältä vielä nähdä ennen Pohjois-Amerikkaan siirtymistä.
– Edelleen vahvaa kahden suunnan pelaamista. Lundellin ensisijainen tehtävä on nyt kehittyä vahvaksi ja luotettavaksi puolustussuunnan kamppailupelaajaksi, joka on myös hyvä aloittaja. Näillä hän tulee myös ansaitsemaan paikkansa vuoden kuluttua NHL-kokoonpanossa.
– Pisteet ja ylivoiman pyörittäminen eivät ole se juttu, ne tulevat sitten itsekseen. Se on yleinen NHL:ään menevien pelaajien harhaluulo, että pitäisi tehdä pisteitä. Panthersin päävalmentaja Joel Quenneville tunnetaan siitä, että hän haluaa nuorilta pelaajilta erityisesti luotettavuutta puolustussuuntaan. Barkov ja muut kantavat kyllä tulosvastuun, Lehkonen muistuttaa.
Myös luistelutaidon yksityiskohdissa on vielä hiottavaa.
– Nostaisin kehityskohteiksi vielä lähdöt ja sellaiset 360-asteen askeltamiset niin, että pelaaja pysyy jatkuvasti tasapainossa. Nopeus ei välttämättä ole se juttu, vaan monipuoliset käännökset kovassa vauhdissa. Pohjois-Amerikassa on myös kyettävä hallitsemaan peliväline, pitämään se ikään kuin piilossa katseen pysyessä samalla jatkuvasti ylhäällä.
Laskeneet osakkeet
Varausennakoissa Lundellin osakkeet riittivät pitkään kärkikymmenikköön, mutta viimeisen puolen vuoden aikana ne asettuivat lopputulosta vastanneen sijan tuntumaan. Mistä tämä johtui?
– Vaikka Lundell on päässyt pelaamaan viimeiset vuodet SM-liigassa miesten kanssa, kykyjenetsijät alkoivat spekuloida, riittääkö Lundellin kamppailupelaaminen, kyky luistella päästä päähän ja pelata sellaista AHL:stäkin tuttua formula-jääkiekkoa.
– Kun puhutaan varsinkin sentterinä pelaamisesta Pohjois-Amerikassa, pitää pystyä nostamaan jalalla keskialueen yli. Sen jälkeen kiekko laitaan ja itse pitää puristaa suoraan maalille, stoppi sinne ja karvauspelaaminen uudelleen käyntiin. Näitä kykyjä hieman arvuuteltiin Lundellin kohdalla, Lehkonen näkee.
LUE MYÖS: Jarmo Kekäläisen odottamaton siirto mykisti suorassa lähetyksessä – toisiaan pälyilleet asiantuntijat: "Tämä tuli täysin puun takaa minulle"
Kaukalossa ja käytävillä vastuullisen harkitsevaisena tunnettu Lundell muistuttaa Lehkosen mukaan Panthersin suomalaiskapteenia Aleksander Barkovia. Molemmissa korostuu yhdistävä tekijä, kotikasvatus.
– Elämäntavat ja elämänhallinta paistavat Antonista läpi. Barkovilla on sama juttu. NHL:ssä on heidän lisäkseen monta muutakin vastaavaa tapausta, kuten Sebastian Aho, jolla on ollut jo pienestä pitäen hyvä minäkuva, Lehkonen katsoo.
– Nuorelle pelaajalle tärkeä vahvuus on jo varhaisessa vaiheessa määrätietoinen minäkuvan hallinta. Nämä pelaajat tiedostavat, mikä sen maalin hinta on, johon he ovat menossa.