Suomessa myrskyää tilastojen mukaan eniten joulukuussa.
Suomessa esiintyy keskimäärin eniten myrskyjä marras-, joulu- ja tammikuussa, kun pohjoisnavan ja päiväntasaajan välinen lämpötilaero on suurimmillaan. Tällöin matalapaineita pääsee syntymään helpommin ja ne voimistuvat mantereeseen verrattuna lämpimän meren takia.
– Syksy ja alkutalvi ovat sitä aikaa, kun lämpötilaero on suurimmillaan Suomen korkeudella. Mitä suurempi etelän ja pohjoisen lämpötilaero on, sitä helpommin matalapaineita syntyy ja sitä voimakkaampia ne ovat. Matalapaineet ovat välttämättömiä lämpötilojen tasaajia eli ne tuovat pohjoisesta kylmää ilmaa etelään ja etelästä lämmintä ilmaa pohjoiseen, toteaa MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela.
Myöhemmin talvella matalapaineiden reitti painuu kohti Etelä-Eurooppaa.
Tänä vuonna keskimääräistä vähemmän myrskyjä
Ilmatieteen laitoksen mukaan joulukuussa on myrskypäiviä keskimäärin 3,7, marraskuussa 3,6 ja tammikuussa 2,9. Myrskypäiväksi katsotaan päivä, jolloin ainakin yhdellä merisäähavaintoasemalla on mitattu kymmenen minuutin keskituulen nopeudeksi vähintään 21 m/s kolmen tunnin välein tehtävissä havainnoissa.
Tänä vuonna myrskyjä on ollut keskimääräistä vähemmän. Myrskypäiviä oli ennen lauantain myrskyä ollut tähän mennessä alustavan tiedon mukaan kahdeksan, kun niitä on vuosittain keskimäärin 20. Luvut vaihtelevat kuitenkin suuresti. Esimerkiksi vuosina 2002 ja 2009 myrskypäiviä oli vain reilut kymmenen, vuonna 1995 lähes 40. Vähiten myrskypäiviä on tilastojen mukaan touko-elokuussa.
Seija, Eino ja Oskari riehuivat viime vuonna
Viime vuoden lopussa oli useita voimakkaita myrskyjä. Eino-myrsky teki tuhoja 17. marraskuuta, Oskari-myrsky 1. joulukuuta ja Seija 13. joulukuuta. Seija-myrskyn suurin keskituuli merellä oli 30,7 m/s, mikä on yksi voimakkaimmista Suomessa mitatuista keskituulista.
Vuoden 2011 jouluna riehuivat peräkkäisinä päivinä Tapani- ja Hannu-myrskyt ja marraskuussa 2001 kahden viikon välein Pyry- ja Janika-myrskyt.
Tällä viikolla myrskytuulia on mitattu keskiviikkona ja torstaina ja uusi myrsky on päällä lauantaina. Viikonlopun myrsky ei kuitenkaan tämän hetken ennusteen mukaan voimistu viime vuoden kovien myrskyjen kaltaiseksi.
Seuraa myräkän etenemistä ja ennustetta MTV:n sääsivuston sadetutkasta.