Sivusto päätti selvittää, miksi jouluvalosarjat tuntuvat menevän solmuun itsestään. Yllä olevalla videolla vinkki jouluvalojen oikeaoppiseen säilytykseen.
Kun viime vuonna pakkasit jouluvalot varastoon, ne olivat kauniilla rullalla. Kun tänä vuonna avasit varaston oven, vastassa oli tämä:
Siis jälleen kerran sotkuiset ja solmuiset valot. Miksi ihmeessä?
Mental floss -sivusto päätti selvittää, miksi jouluvalosarjat tuntuvat menevän kuin solmuun itsestään.
Ongelma on yleinen: brittiläinen kauppaketju Tesco meni niin pitkälle, että palkkasi liikkeisiinsä erityisiä jouluvalojen selvittelijöitä vuonna 2015. Selvittäjien tehtävänä oli aukoa alle kolmessa minuutissa solmut, joita kaupan jouluvaloihin oli syntynyt.
Lue myös: Vantaalaisella Janilla on 40 laatikollista joulukoristeita
Miksi johto menee solmuun?
Solmujen syntyä on tutkittu Kalifornian yliopistossa. Tutkijat asettivat eripituisia narunpätkiä neliönmuotoiseen laatikkoon ja kääntelivät sitten laatikkoa mekaanisesti. Naruihin ilmestyi solmuja jo sekunneissa. Koe toistettiin yli 3400 kertaa, ja naruihin ilmestyi 120 erityyppistä solmua. Mitä pidempi naru oli, sitä todennäköisemmin se meni solmuun.
Solmuun menemisen uhkaa lisää narun pituuden lisäksi sen paksuus, sillä joustamaton, jäykkä naru menee sekaisin heikommin. Solmuja ennustaa hyvin narun paksuuden suhde sen pituuteen: pituutensa vuoksi puutarhaletkukin voi mennä solmuun, vaikka on hyvin jäykkä.
Jos narun sisällä on metallia – kuten jouluvaloissa – se alkaa kaartua luonnostaan, tutkija Jay Miller paljasti. Jos johto on kierretty vaikkapa sylinterin ympärille, se yrittää myöhemmin säilyttää muotonsa samanlaisena. Jouluvalot on monesti kierretty rullalle kuljetusta tai varastointia varten, jolloin ne alkavat kaartua luontaisesti. Samalla johdot itsessään ovat usein kiepillä, jolloin niihin syntyy vielä yksi lisäongelmia aiheuttava kierre.
"Kun johto kerran on mennyt solmuun, sitä on paljon vaikeampi selvittää"
Matemaatikko Colin Adams on kirjoittanut kirjan solmuista; teoksessaan hän selittää matemaattisia teorioita, jotka liittyvät solmuihin. Adamsin mukaan solmuja pahentavat jouluvalojen valot, joita johdossa on tasaisin väliajoin. Valot jäävät kiinni toisiinsa, jolloin johtoa on hyvin vaikeaa vetää itsensä läpi.
– Tämä tarkoittaa sitä, että kun johto kerran on mennyt solmuun, sitä on paljon vaikeampi selvittää, Adams sanoo.
Tästä syystä esimerkiksi led-valojohto on perinteisiä valosarjoja helpompi selvittää: siitä kun ei sojota ulos pieniä lamppuja!
Jouluvalojen solmuuntumiselle on tehtävissä melko vähän. Eräs ratkaisu olisi valmistaa valot materiaalista, joka palautuu varastoinnin tai säilytyksen jälkeen suoraksi nykyvaloja helpommin.
Adams keräisi valot rullalle varastointia varten hyvin huolellisesti, ja myös kiinnittäisi ne paikalleen säilytysrullan ympärille. Jos valot ovat jo solmussa, selvittäminen kannattaa aloittaa toisesta päästä ja edetä sieltä valosarjan toiseen päähän asti.
Jos jouluvalot aiheuttivat tuskaa, kenties tämä video piristää:
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähde: Mentalfloss.com, Telegraph.co.uk, Video: Newsflare