Miksi kissa puree omistajaansa? Tulkitse kissaasi oikein

"Hei, käpälät irti meikästä!"Shutterstock
Julkaistu 15.11.2013 19:07(Päivitetty 21.11.2013 13:27)

Kissa on kiehtovan salaperäinen eläin – tästä syytä jopa kissanomistajan itsekin on välillä vaikea tulkita kissansa elekieltä ja käytöstä. Miksi ihmeessä kissa puree ja raatelee kätesi, kun sitä silittää vatsasta? Tai miksi kissa näykkäisee sinua yllättäen, kun olet silittänyt sitä jo vaikka kuinka kauan? Yllätyksenä saattaa myös tulla se, miksi kissa todellisuudessa puskee sinua kun saavut kotiin.

Kissan elekieltä on huomattavasti vaikeampaa tulkita, kuin esimerkiksi ihmisen tai jopa koiran. Tästä syystä kissaa pidetäänkin usein itsekkäänä, omapäisenä ja itsenäisenä eläimenä, vaikka todellisuudessa emme vain ymmärrä mitä kissa yrittää viestittää.

Kissan tunnetiloja ei pysty lukemaan sen kasvoilta ja välillä myös kissan hännänheilutukset, korvien asennot, purinat ja hurinat tulkitaan väärin.

Vinkkejä kissan käytöksen tulkitsemiseen


Miksi kissa puree, kun sitä on silittänyt jo pitkän aikaa?

Monia kissaihmisiä saattaa kummastuttaa, miksi ihmeessä kissa saattaa puraista yhtäkkiä omistajaansa kädestä, vaikka varsin tyytyväiseltä vaikuttanutta ja itse tykötullutta kissaa on jo silittänyt tovin aikaa.

Ylenpalttinen paijailu saattaa herättää kissan luontaiset vaistot: silittämiseen sopeutuminen on enemmän opittua kuin luontaista käyttäytymistä. Täytyykin muistaa, että pohjimmiltaan kissa on petoeläin.

"Hei, mitä sinä luulet tekeväsi?" Kissaa ei kannata silittää vatsasta, kun se on heittäytynyt eteesi selälleen.

Näin ollen liialliseen silittelyyn kissa saattaa vastata vaistonvaraisesti puraisemalla tai tarraamalla. Monille kissanomistajille on myös tuttua, että kissa tuntuu itsekin säikähtävän omaa reagointiaan, olevan hämmästynyt ja pyytää ikään kuin anteeksi ja tahtookin, että "emo" hoivaisi sitä lisää. Kissa pitää tunnetusti omistajaansa ikään kuin emonaan.


Kissa luottaa sinuun, kun...

... kissa kierähtää selälleen käpälät koukussa paljastaen vatsansa. Kissa saattaa myös kiehnätä ja kieriä kyljeltä toiselle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kissa kaipaisi masurapsutuksia: kissa saattaakin tarrata ojennettuun käteen kaksin käpälin ja purra.

Jos yrität rapsuttaa selällään olevaa kissaa vatsasta, se kokee että sitä loukataan ja sen juuri osoitettua luottamuksenosoitusta ei pidetä minään. Sen sijaan silitä kissaa hellästi vaikka päästä tai rapsuta korvan takaa. Voit myös kehua kissaa.

"Terve! Mukavaa kun tulit kotiin!"

Kissan mielestä tuoksahdat todella oudolle, kun...

... kissa puskee esimerkiksi jalkojasi päällään, poskillaan, otsallaan ja koko kropallaan. Suloiselta näyttävä puskeminen ei kuitenkaan ole hellyydenosoitus: kissan mielestä sinusta tulee outo tuoksu ja se haluaa merkitä sinut, jotta tuoksuisit sen mielestä tutulle ja turvalliselle – eli kissalle itselleen. Kissa osoittaa omistavansa sinut merkitsemällä sinut.

Puskeminen on tällä tavoin myös tervehtimistä: "Missäs sitä on oltu, kun haiset tuollaiselle?"


Kissa tervehtii sinua, kun...

... se astelee sinua kohti häntä pystyssä, hännänpää taitettuna. Kissa tekee näin yleensä, kun saavut kotiin. Tervehdi kissaa takaisin rapsuttamalla sitä päästä.


Kissaa pelottaa, kun...

... korvat menevät luimuun, matalaksi sivuille: kissa pelkää ja se haluaa piiloutua. Kissa ei välttämättä olekaan aggressiivinen, vaan pelokas. Sen koko kroppa saattaa olla lysyssä. On tärkeää, että kissalla olisi oma piilopaikka: kissat menevät mielellään piiloon myös kiipeämällä korkealle.


Kissa nuolee huuliaan, kun...

... se on juuri syönyt ja on aikeissa pestä itseään, mutta joskus tämä voi olla merkki hämmennyksestä, stressistä tai pahoinvoinnista: kissaa kuvottaa. Jos kyse on stressistä, on tärkeää antaa kissan olla rauhassa.

Rentoutunut kissa sulkee ja avaa silmänsä hitaasti.

Kissa on rentoutunut, kun...

... kissa sulkee ja avaa hitaasti silmänsä kallistaen päätään. Kissa ei tunne oloaan uhatuksi ja se nauttii olostaan seurassasi.


Kissa kehrää, kun..

... se hakee huomiota, tervehtii sinua, on tyytyväinen oloonsa, mutta kehrääminen voi olla merkki myös kivuista tai stressistä. Esimerkiksi auto-onnettomuuteen joutunut kissa saattaa kehrätä.

Onnellinen, pehmeä-ääninen tervehtivä sirkutus on kissojen tapa tervehtiä töistä kotiin palaavaa omistajaa tai miellyttävää toista kissakaveria. Hurrr!

Lue lisää kissan elekielestä:

Äänteleminen: Kissojen kieli: Mitä kissa yrittää naukumalla viestittää?

Kehonkieli: Osaatko tulkita kissan kehonkieltä oikein?

Korvat: Pikaopas: Tätä kissa viestii korvillaan!

Tästä tiedät, rakastaako kissasi sinua!

Näin lähestyt kissaystävääsi oikein


(MTV LIFESTYLE)

Lähteet: Kissanomistajan käsikirja (Otava), Telegraph.co.uk

Tuoreimmat aiheesta

Lemmikit