Miksi nännit kovettuvat? Tiede löysi vastauksen

COLOURBOX1612323
Kun kylmetyt, yksi kehosi osa kertoo siitä kovettumalla: nännisi. Mutta miksi ne kovettuvat?
Julkaistu 31.08.2016 20:19

MTV LIFESTYLE

Tutkijat seurasivat hermoston matkaa selkärannasta kehon rakenteisiin ja kudoksiin.

Kun kylmetyt, yksi kehosi osa kovettuu: nännisi. Mutta miksi?

Tiede on nyt löytänyt vastauksen tähän kysymykseen.

Ruotsalaisen Karolinska Instituten tutkijat paljastivat syyn nännien kovettumiseen tutkiessaan hermosoluja, jotka kuljettavat viestejä henkisesti kuormittavissa tilanteissa – siis tilanteissa, joissa ihminen stressaantuu ja niin sanottu ”pakene tai taistele” -reaktio ottaa vallan, kertoo The Guardian.

Tutkijat löysivät kahdeksan erilaista hermoa, jotka vievät viestejä sympaattisessa hermostossa. Hermot saavat esimerkiksi sydämen hakkaamaan ja kädet hikoamaan. Ne aiheuttavat myös ihon ”kananlihalle” menemisen – ja nännien kovettumisen kylmässä säässä.

Aiemmin sympaattisen hermoston ”kytkentäkaavio” on ollut mysteeri. Tutkijat seurasivat hermoston matkaa selkärannasta kehon rakenteisiin ja kudoksiin. Tutkijaryhmä löysi kahdeksan hermotyyppiä, joilla kullakin oli uniikki geneettinen tyyppi.

– Tiesimme, että olemassa täytyy olla useita hermotyyppejä, jotka liittyvät eri kudoksiin ja elimiin, muttemme tienneet, mitä ne ovat, tutkimusta tehnyt Sten Linnarsson kuvaa.

"Kyseessä on samanlainen haaste, jonka sähkötyömies kohtaa"

Tutkimuksen mukaan sympaattisen hermoston solut on eroteltu eri tyyppeihin, jotka varmistavat, että hermot yhdistyvät oikeaan kudokseen poistuessaan selkärangasta ja kulkiessaan kehon läpi. Ongelma tällaisessa sisäisessä ”sähkötyössä” voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ihmisen keho reagoi vaaraan nännien kovettumisella.

– Kyseessä on samanlainen haaste, jonka sähkötyömies kohtaa, kun hän tekee sähkötöitä taloon. Jos kaikki johdot näyttävät samalta, on vaikeaa yhdistää ne oikein, Linnarsson sanoo.

Lisää kehon ihmeitä: Maailman pisin kieli!

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lähde: Theguardian.com

Tuoreimmat aiheesta

Mitä ihmettä?