Venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin kiinniotto Moskovassa juontaa maan oikeuslaitoksen tulkinnan mukaan juurensa 30:nteen joulukuuta 2014. Tuolloin Aleksei Navalnyi ja hänen veljensä Oleg saivat vankeustuomiot kavalluksesta sekä rahanpesusta niin kutsutussa Yves Rocher -jutussa.
Nimensä tapaus sai siitä, että toinen väitetyn kavalluksen kohteeksi joutuneista venäläisyhtiöistä oli kytköksissä ranskalaiseen kosmetiikkajättiin. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) totesi syksyllä 2017, että Navalnyit oli tuomittu perusteettomasti. Venäjän korkein oikeus piti tuomiot kuitenkin voimassa.
Veljeksistä Olegin tuomio oli ehdoton mutta Alekseille vankeusrangaistus määrättiin ehdollisena viiden vuoden koeajalla. Myöhemmin oikeus vielä jatkoi koeaikaa vuodella, joten sen oli määrä päättyä vuoden 2020 lopulla.
Rikkoi ilmoittautumisvelvollisuuden
Venäjän ulkoministeriön Facebook-sivulla julkaistun vankilaviranomaisen tiedotteen mukaan Navalnyin olisi pitänyt ehdollisen tuomion ehtojen mukaan ilmoittautua viranomaisille kahdesti kuukaudessa. Viranomaisen mukaan hän rikkoi tätä määräystä viime vuoden tammikuusta alkaen useita kertoja. Toistaiseksi viimeisen kerran Navalnyi oli ilmoittautunut viranomaisille 3. elokuuta 2020.
Vankilaviranomaisen mukaan Navalnyia oli varoitettu useita kertoja, että ehtojen rikkominen voi johtaa ehdollisen vankeustuomion muuttamiseen ehdottomaksi. Viranomainen antoi lopulta 29. joulukuuta, eli päivää ennen koeajan päättymistä, määräyksen Navalnyin ottamisesta kiinni tavattaessa.
Venäjän vankilaviranomainen toteaa tiedotteessaan keskeyttäneensä ilmoittautumisten vaatimisen Navalnyin sairaalahoidon ajaksi. Viranomaisten mukaan berliiniläinen Charite-sairaala oli tiedottanut Navalnyin hoidon päättyneen 23. syyskuuta, minkä jälkeen ilmoittautumisvelvollisuus oli palannut jälleen voimaan.