Miksi nuoret naiset lähtevät Kainuusta? Nälkämaan mainehaitta jättää alueen uuden osaamisen piiloon: Suora lähetys Kajaanin kaduilta kello 14.30

2:30img
MTV:n vaalikiertue Kajaanissa: Toimittaja Leo Jaakkonen kertoo, mitkä seikat koetaan kaupungissa suurimmiksi kehityskohdiksi.
Julkaistu 16.05.2021 05:42
Toimittajan kuva

Jarno Miettinen

jarno.miettinen@mtv.fi

Kainuun pääkaupunki Kajaani kärsii työvoimapulasta. Alueella on mainehaitta, sillä maakunta muistetaan Nälkämaana, vaikka kaupunki on nykyään yksi Suomen korkean teknologian keskuksista.

Juttu on osa MTV Uutisten kuntakierrosta. Vaaliauto kiertää Suomea ja nostaa esiin kuntien puheenaiheita suorissa lähetyksissä kello 14.30 alkaen. Katso kiertoaikataulu täältä.

Kaikki uutiset kuntavaaleista löydät Kuntavaalit-taustasivuilta ja kaikki Vaaliauton lähetykset mtv-palvelusta! 

Paikallisen Critical Force -peliyhtiön toimitusjohtaja Veli-Matti Piirainen sanoo, että Kajaanin uudesta osaamisesta puhutaan varsin vähän.  

– Meillä ei hirveästi paukutella henkseleitä ja tuoda esille näitä asioita. Täällä on melkoinen hi-tech -keskittymä, jonka olemassaolosta moni ei tiedä.

Työttömyyttä seurasi työvoimapula

Vuosia sitten Kainuu kuului maan pahimpiin työttömyysalueisiin. Nyt työvoimapula on kuitenkin jatkunut maakunnassa jo vuosia. Syynä on esimerkiksi se, että töitä on tullut aloille, joita Kajaanissa ei juuri aiemmin ollut.

Yksi suurista työvoiman tarvitsijoista on Kajaanin Otanmäessä sijaitseva Skoda Transtechin vaunutehdas, joka kaipaa kipeästi osaavia hitsareita. Tehdas toimittaa muun muassa pian liikennöinnin aloittavan Tampereen raitiotien kaluston ja rakenteilla olevan pääkaupunkiseudun Raide-Jokerin pikaraitiovaunut.

Vaalipaku Kajaani kartta

Samaan aikaan Kajaanista kuuluu – paradoksaalisesti tai ei –  myös huonoja uutisia. Kajaanin vaikeutena on ollut talouskehityksen voimakas ja nopea eriytyminen. Työvoiman kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa kunnolla.

Kajaanin työttömyysaste ei tosin ole valtaisan korkea, 10,1 prosenttia. Se on pienempi kuin esimerkiksi Tampereella tai Oulussa, jotka ovat kasvaneet voimakkaasti viime vuosina.

Maailman nopein supertietokone valmistuu Kajaaniin

Critical Force on vain yksi korkean teknologian alan yrityksistä Kajaanissa. Kaupungissa tehdään myös esimerkiksi metsäkonevalmistaja Ponssen tuotteiden ohjelmistokehitys.

Oululainen Bittum taas kehittää Kajaanissa Puolustusvoimille tietoliikennejärjestelmiä. Valmet Automation taas kehittää kaupungissa sellu- ja paperiteollisuuden automaatiojärjestelmiä.

Kajaaniin rakennetaan myös parhaillaan maailman tehokkainta supertietokonetta, joka on saanut nimekseen Lumi. Sen rakentaminen on 200 miljoonan euron investointi ja siihen osallistuu kymmenen EU-maata. Jo aiemmin kaupungissa ovat toimineet supertietokoneet Sisu ja Taito.

Critical Forcen päätuote on Critical Ops -ammuntapeli mobiililaitteille. Peliä alettiin tehdä vuonna 2014 ja sen kehitys jatkuu edelleen. Lisäksi yhtiö kehittää parhaillaan uutta peliä. Työpaikkoja yhtiössä on tällä hetkellä avoinna kolme.

Critical Force työllistää yhteensä runsaat 50 ihmistä. Kajaanin lisäksi sillä on toimipisteet Helsingissä ja Tampereella. Piiraisen mielestä Kajaani on hyvä paikka tehdä pelejä. 

– Ei sen huonompi kuin mikään muukaan paikka. Täällä etuna on kaupungin koko. Eläminen ja oleminen on helppoa ja asuminen edullista. Kaikki palvelut ovat lähellä, kävellenkin pääsee näppärästi. Harrastusmahdollisuudet ovat hyvät. Täällä ei tärväänny kahta tuntia työpäivästä kulkemiseen. Joku onkin sanonut, että Kajaanissa on 26 tuntia vuorokaudessa, Piirainen sanoo.

Työntekijöitä ympäri maailmaa 

Osa Critical Forcen työntekijöistä tekee työtänsä etänä muualta Suomesta tai ulkomailta käsin, mutta noin 30 työntekijöistä on valinnut asuinpaikakseen Kajaanin. Useat heistä ovat tulleet ulkomailta.

 – Etelä-Koreasta, Intiasta, Venezuelasta, Tshekistä, Portugalista, Puolasta, Venäjältä, Turkista, Piirainen luettelee.

Moni muualta tulleista on tykästynyt Kajaaniin. 

– Esimerkiksi puolalaisen työntekijämme perhe viihtyy täällä todella hyvin. He muuttivat Maltalta ja sanovat pitävänsä Kainuusta paljon enemmän, Piirainen kertoo.

Apua on myös Kajaanin ammattikorkeakoulusta, jossa voi opiskella pelituottajaksi, -ohjelmoijaksi tai –graafikoksi. 

 – Tämän firman juuret ovat siellä. Opetin aikanaan itse pelialaa siellä. Alkuvaiheessa Critical Forcen kaikki työntekijät olivat koko ammattikorkeakoulun opiskelijoita tai sieltä valmistuneita. Nykyäänkin saamme silloin tällöin työntekijöitä sieltä, kun noheva kandidaatti löytyy. Sieltä kyllä löytyy, silloin kun haluamme juniorin kehittymään, Piirainen kertoo. 

Vuodesta 2018 ammattikorkeakoulussa on voinut opiskella myös e-urheilun liiketoimintaan keskittyvää tutkintoa. 

Nuoret naiset katoavat Kajaanista

Koulutus on ollut vuosia suuri puheenaihe. Kajaanissa toimi aiemmin Oulun yliopiston opettajankoulutusyksikkö,  mutta Oulun yliopisto päätti lopettaa sen toiminnan yli sadan vuoden jälkeen. Opetus siirtyi kokonaan Ouluun vuonna 2013.

Siirrolla oli kiihdyttävä vaikutus naisten hupenemiseen Kajaanista. Kajaani on yksi niistä maamme kunnista, joista nuoret naiset lähtevät muualle koulutuksen perässä. Lisäksi kaupungissa on nyt pulaa myös opettajista.

– Täällä koulutus on nykyään painottunut miehiin. Täällä on enimmäkseen insinööriaineita ammattikorkeakoulussa, Piirainen sanoo.

Veli-Pekka Piirainen

Veli-Pekka Piirainen

Critical Forcen työntekijöistäkin vain yhdeksän työntekijöistä on naisia. Peliala on yhä hyvin miehinen ala, tosin vähemmän kuin vielä vuosikymmen sitten.  

– On se muuttunut parempaan suuntaan viime vuosina. Usein naiset pelialalla ovat olleet pääsääntöisesti graafikoita tai tuottajia. Koodarinainen on vieläkin harvinaisuus, ja tämä koskee koko IT-alaa yleisesti, Piirainen sanoo.

(Juttu jatkuu linkin jälkeen)

Lue myös: Suomessa käynnistyy yksi maailman mahtavimmista supertietokoneista: Tenniskentän kokoinen kone murskaa numeroita kuin raivon vallassa

Piirainen on huolissaan erityisesti nuorten työllistymisestä Kajaanissa ja muuallakin vastaavissa paikoissa.

Hän haluaisi laajentaa erityisesti oppisopimuskoulutusta, sillä uskoo, että oppisopimuksen avulla moni opiskelunsa peruskouluun päättänyt voisi saada itselleen ammatin.

Piirainen toivoo virkeää Kajaania

Sotkamosta kotoisin oleva Piirainen opiskeli itse Oulun yliopiston teknillisessä tiedekunnassa.

Valmistuttuaan hän työskenteli ohjelmistokehityksessä sekä Helsingissä että Saksan Stuttgartissa. Neljän Saksassa vietetyn vuoden jälkeen sotkamolaislähtöinen Piirainen palasi takaisin kotiseudulleen.  

– Oli mukava nähdä muuta maailmaa, mutta siinä samalla oppi arvostamaan kotimaata. Kyllä se vaikutti, että Kainuussa ei ole ruuhkia ja luontoa sekä puhdasta ilmaa riittää. Lisäksi sitä tunsi saksalaistuvansa liikaa. Ajattelin, että jos en nyt palaa, niin en ehkä jään tänne loppuelämäkseni. 

Kajaanissa oli viime kuntavaaleissa maan alhaisin äänestysaktiivisuus, vain 49,3 prosenttia. Kajaani oli ainoa kunta, jossa alle puolet äänioikeutetuista äänesti.

Yhtä selkeää syytä matalaan äänestysaktiivisuuteen on mahdotonta löytää. Piirainen kaipaisi Kajaaniin lisää virkeyttä, kuten hän asian ilmaisee. 

– Kaupunki on tietysti tehnyt jo paljon. Tänne on rakennettu uusi hieno koulu ja sairaala. Lisää vireyttä ja vilinää, niin ihmisetkin viihtyvät paremmin. Kainuuta rasittaa vielä vanha Nälkämaan maine, jonka Ilmari Kianto loi joskus reilut sata vuotta sitten.  

Kajaanin muutosta symboloi uusi, vanha teollisuuspuisto Renforsin Ranta. Supertietokoneet sijaitsevat siellä, UPM:n vuonna 2008 suljetun paperitehtaan halleissa. Lauhdutusvesi tulee viereisestä Kajaaninjoesta.

Nyt alueella on enemmän työpaikkoja kuin liki satavuotiaaksi ehtineessä paperitehtaassa milloinkaan oli.

KAJAANI

  • Asukkaita viime vuoden lopussa 36 574
  • Suurin puolue kuntavaaleissa 2017: Keskusta 26,8%
  • Äänestysaktiivisuus viime kuntavaaleissa: 49,3 %
  • Työttömyys työ- ja elinkeinoministeriön mukaan maaliskuun lopussa 10,5%

Suora lähetys Kajaanista nähdään iltapäivän uutislähetyksessä kello 14.30 alkaen. Lähetystä voi katsoa MTV Uutisten verkkosivuilta tai osoitteesta mtv.fi.

Tuoreimmat aiheesta

Vaaliauto