Lienee selvää, ettei napapaita sovi pakkaseen ja suomalaiseen talviympäristöön. Se ei estä sitä olemasta maailmanlaajuisesti trendikäs. Mutta saako vanhempi nalkuttaa talvisaappaista?
"Pipo ei näytä hyvältä, paljaat nilkat näyttävät, käsiä voi pitää taskussa". Iltapäivälehden artikkeli nuorten talvipukeutumisvinkeistä änkesi silmille Facebookissa pitkin päivää.
Sitä huomaa olevansa luultavasti vanha, kun paljaat nilkat talvella eivät herätä innostusta, vaan lähinnä tätimäistä kauhua. Mistä tällainen villitys ylipäätään voi syntyä? Eikö niiden tule kylmä?
– Paljaat nilkat ja meillä on pakkanen, kyllähän sitä voi päivitellä, tyylikonsultti ja -kouluttaja sekä optikko Tuulia Alanen-Brandt pohtii.
Tyylikonsultti
• Käytetään myös termiä stylisti
• Konsultiksi voi opiskella yksityisessä oppilaitoksessa, kunnallisesti tai kurssein
• Ohjaa ihmistä löytämään oman tyylin ja rakentamaan sen
• Auttaa järjestämään vaatekaapin sellaiseksi, että se vastaa ihmisen kuvaa itsestä ja omasta tyylistä
• Voi auttaa myös ostoksilla
Nykynuoren maailma on tavattoman laaja. Japanilaista katumuotia voi seurata Suomen Mäntsälässä, omalta kotikoneelta. Trendit siirtyvät paikasta toiseen ennennäkemättömän nopeasti.
– Joskus löytyy trendi, joka irti ympäristöstään ottaa tulta alleen. Kun trendi otetaan tänne Pohjolaan, se ei välttämättä istu talvipakkasiin täysin. Trendi voidaan napata Keski-Euroopasta tai muualta, ja se rantautuu tänne, vaikka olosuhteemme ovat erilaiset, Alanen-Brandt kuvaa.
Lienee selvää, ettei napapaita sovi pakkaseen ja suomalaiseen talviympäristöön. Se ei estä sitä olemasta maailmanlaajuisesti trendikäs.
– Trendit tulevat meille nykypäivänä nopeammin, ja tietyllä tavalla väärään ympäristöön. Kun nuoret intoutuvat jostakin ja ilmiö saa voimaa taakseen, on aivan sama, onko trendi käytännöllinen vai epäkäytännöllinen, Alanen-Brandt sanoo.
COLOURBOX, MTV LIFESTYLE
Mutta onko teini tarpeeksi vanha päättämään? Saako vanhempi nalkuttaa talvisaappaista?
Alanen-Brandtin mukaan teini-ikä on etsimisen ja kokeilun aikaa. Kokeiluun ja mokailuun on myös oltava lupa.
– Ikään kuuluu kokeilu ja itsen etsiminen. Toiset löytävät aikaisemmin oman juttunsa. Tyyli myös vaihtuu: voi olla rock-kausi ja kausi, jolloin ollaan naisellisia tai sporttisia, Alanen-Brandt kuvaa.
Joissakin tilanteissa pukeutumiseen on hyvä ottaa aikuinen seuraksi. Koska teini-ikä on kasvun aikaa, uusia tilanteita on monia: miten pukeudun hautajaisiin, entä kesähäihin? Onko paita liian avonainen työhaastatteluun?
– Tässä pukeutuminen on yhteistyötä aikuisen kanssa. Nuoren kuuluu myös saada päättää itsestään. Pitää saada kokeilla ja etsiä itseään. Vanhemman kanssa voi analysoida, onko jokin liian rohkeaa. Tilanteissa, joissa tarvitaan tietynlaista pukeutumista, voi olla hyvä kysyä, että onko asu ok.
COLOURBOX
"Pukeudutaan oikein, oikeanlaisiin tilanteisiin"
Usein trendikkyys voittaa käytännöllisyyden. Vanhemman huolista välittämättä nuori voi päättää, että kangaskengät sopivat mainiosti helmikuiseen iltalenkkeilyyn.
– Tämä on myös asennekysymys: vaikka äiti tai isä sanoo, että sinä laitat gore-tex-kengät jalkaan, sitä haluaa irrottautua omasta ympäristöstä ja tehdä, kuten tekee. Jos trendi on kangaskenkä, sitä lähtee sille linjalle, Alanen-Brandt kuvaa.
Mutta kumpaan suuntaan hän tyylikonsulttina neuvoisi: tyylikkyyteen käytännön hinnalla, vai sittenkin toisin päin?
– Jos rakennetaan aikuista tyyliä, ja ihminen on trendikkäästi pukeutunut, mutta väärässä ympäristössä, se ei ole tyylikästä. Täytyy miettiä, mihin on menossa, ja toimiiko kokonaisuus ympäristössään hyvin, Alanen-Brandt toteaa.
COLOURBOX
Kärjistettynä rantasarongissa ja bikineissä ei siis mennä toimistotöihin, eikä iltajuhlien puvussa asiakaspalaveriin aamuyhdeksältä. Nuoriin säännöt eivät kuitenkaan täysin päde.
– Ajatukseni tyylin rakentamisessa lähtee siitä, että pukeudutaan oikein, oikeanlaisiin tilanteisiin. Tähän ohjaisin nuortakin. Ymmärrän kuitenkin, että nuorten trendin taustalla on irrottautumisen ajatus ja ajatus siitä, että on erilainen kuin muut, vaikka nuorisokulttuurin sisällä ihmiset voivat olla saman tyyppisiä. Se on erilaista kuin aikuinen muotikulttuuri.
"Nuorten tyyliin liittyy se, että voi tulla ylilyöntejä"
Makuasioista riiteleminen ei kannata, keskusteleminen sen sijaan voi kantaa hedelmää. Alanen-Brandt muistuttaa, että omaan silmään rumankaunis voi kuitenkin olla kiinnostavaa.
– Ihminen voi olla tyyliltään täysin erilainen, persoona on erilainen, ja se, miten hän tuo persoonansa esiin, voi tuntua toisesta siltä, ettei tämä ole sovinnaista. Joku on boheemi, jolloin hänen tyylikkyytensä on erilaista kuin konservatiivin tyylikkyys. Nuorten tyyliin liittyy se, että voi tulla ylilyöntejä. Siinä haetan omaa juttua. Pitää olla tietty suvaitsevaisuus: mitä vanhempi voi päästää sormiensa läpi, että nuori voi poistua kotoa?
Tässä vaiheessa juonikas äiti tai isä alkaa kehitellä kompromisseja. ”Entä, jos ottaisit ne talvikengät mukaan ja vaihtaisit ne koululla, vaikka vessassa salaa? Eivät ne kaverit huomaa…”
This image is Copyright of Dean Hindmarch COLOURBOX
Alanen-Brandt uskoo, ettei idea tavallisesti toimi: vaikka aikuinen sanoisi mitä, nuorella on oma tahto ja tyyli. Esimerkiksi pipon käyttäminen kesällä, mutta kieltäminen talvella, on selkeää vastakkainasettelua. Asiat tehdään eri tavalla kuin aikuisten valtavirta tekee ja opettaa.
– Nuoriin liittyy mahtava, hurmaava ja ihana asenne, jota pitäisi enemmän arvostaa sen sijaan, että mietitään, miksi nuoret tekevät asioita hullusti tai epäloogisesti. Heillä on voittajan asenne: minulle kaikki on mahdollista, maailma on auki ja voin tehdä mitä vain. Onko koskaan sellainen fiilis elämässä sen jälkeen? Se on makea asenne, mikä toisaalta saattaa myös ärsyttää, Alanen-Brandt pohtii.
– Vaikka nuori on epävarma ja itsetunto on häilyväinen, hänellä on kuitenkin tietty tunne siitä, että minä tulen tekemään vielä vaikka mitä. Se on makea ja hieno asenne, ja sitä voisi tuoda enemmän esiin. Ei aina tarvitse kritisoida tai miettiä, miksi nuori tekee asioita epäsovinnaisesti.
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.