Psykologi Tony Dunderfelt pyörittelee sitkeästi teemaa, joka on monelle täysi mysteeri: miehen ja naisen välinen suhde. Dunderfelt näkee parisuhteen kehityksessä aikojen saatossa selvän kaavan, joka on jälleen kerran murroksen äärellä.
Moni voi parisuhteessa huonosti, vaikka kaikki on näennäisesti hyvin. Tony Dunderfelt näkee taustalla selkeän kehitysmallin.
Ensimmäisen, jo taakse jääneen vaiheen mukaan nainen oli viime kädessä miehensä omistuksessa. Sadan vuoden aikana asiassa on tapahtunut huikea muutos. Elämme nyt kakkosvaihetta, jossa pyritään tasa-arvoon parisuhteessa. Tämän edessä mies ja nainen ovat ymmällään.
− Naisella on nykyään sataprosenttinen itsemääräämisoikeus elämäänsä. Hänellä on omaa rahaa ja valta tehdä juuri kuten tahtoo, Dunderfelt sanoo.
Kehityksessä ei ole sinänsä mitään vikaa. Ongelma on se, että vaikka elämme 2000-lukua, ihmisessä vaikuttavat yhä historialliset kerrostumat.
− Pintatasolla mies haluaa naisen, joka tekee itsenäisiä päätöksiä. Pinnan alla hän raivostuu ja pettyy. Tunteet jylläävät syvällä: Miksi tuo ei tee kuten minä haluan! Toisin sanoen vanhat mallit puskevat pintaan.
Sisäinen ristiriita
Dunderfelt ei ole suinkaan haukkumassa miehiä. Teorian mukaan myös nykynainen on osaltaan hämmentynyt.
− Nykyajan nainen on ulospäin pärjäävä, mutta väitän, että hän on pinnan alla epävarma. Hänellä on hyvästä miehestä ja itsemääräämisoikeudesta huolimatta huono olo. Myös moderni nainen tahtoo avautua rakkaudessa miehelleen, mutta ei ykkösvaiheen tavalla.
Moni nykynuori on syntynyt suoraan kakkosvaiheeseen. Nykytilanne ei silti enää riitä heille.
− Mies on tyytymätön, kun nainen ei ole koskaan kotona hoitamassa häntä. Nainen taas kokee sisäistä ristiriitaa siitä, että hänen pitäisi olla samaan aikaan kotona leipomassa ja omissa menoissaan.
Uuden vaiheen edessä
Ilouutinen pattitilanteeseen on se, että parisuhteet ovat siirtymässä kolmanteen vaiheeseen. Ydinsanoma on se, että pariskunnan tavoitteet muuttuvat eri elämänvaiheissa.
− Nuori, noin 15−30-vuotias aikuinen haluaa pitää hauskaa. Tällöin rakkaus, seksuaalisuus ja parisuhde ovat iloista seikkailua. Tavoitteena ei ole perhe tai vakituinen parisuhde, Dunderfelt selventää.
Oikean kumppanin myötä useimmat haluavat lapsia, jolloin tavoitteet kohdistuvat heidän hoivaamiseensa. Lasten kasvaessa fokus siirtyy esimerkiksi jommankumman uraan satsaamiseen.
− Kolmosvaiheen perusjuttu on rehellisyys. Mitä me tahdomme, ja tahdommeko me samoja asioita?
Studio55/Jenni Kokkonen