Tänään moniin ikkunoihin syttyy kaksi kynttilää kello 18 juhlistamaan Suomen itsenäisyyspäivää.
Ensimmäiset itsenäisyyspäivän kynttilät sytytettiin ikkunoille ensimmäisen kerran vuonna 1927 Itsenäisyyden Liiton aloitteesta. Kynttilöitä poltettiin tuolloin klo 18-21, nykyään kynttilät sammuvat useimmiten jo klo 20. Itsenäisyyden Liitto ei kuitenkaan määritellyt, kuinka monta kynttilää ikkunoilla tulisi palaa.
Kynttilöitä ikkunoilla on Suomessa poltettu jo kauan. Suomen ollessa Ruotsin vallan alla niitä poltettiin kuningasperheen kunniaksi. Autonomian aikana ikkunoilla paloivat kynttilät keisariperheen merkkipäivien ja vierailujen kunniaksi.
Sortovuosina Runebergin päivänä 5. helmikuuta sytytetyt kynttilät merkitsivät joka perheen hiljaista mielenosoitusta venäläistämistä vastaan.
Miksi juuri 6.12.?
Hallitus allekirjoitti Suomen itsenäisyysjulistuksen 4. joulukuuta 1917. Eduskunta hyväksyi itsenäisyysjulistuksen 6.12.1917 äänin 100 puolesta ja 88 vastaan.
Valtioneuvoston päätöksellä vuonna 1919 itsenäisyyspäivä sidottiin eduskunnan päätökseen.
Ensimmäinen vastaanotto Presidentinlinnassa pidettiin vuonna 1920 ja yleinen vapaapäivä siitä tuli vuonna 1929.
Miksi kaksi kynttilää?
Ei ole tarkkaan tiedossa miksi Suomessa poltetaan kahta kynttilää juuri itsenäisyyspäivänä. Erilaisia uskomuksia ja tulkintoja on paljon. Niiden on nähty edustavan kotia ja isänmaata, edustaneen sotaan lähteneitä ja sieltä palanneita sotilaita. Toisaalta, vanhaan suomalaiseen ikkunatyyppiin sopii myös parhaiten kaksi kynttilää.
Suomen historiassa kaksi kynttilää ikkunalla on merkinnyt turvallista taloa.
Vuonna 1914 Suomessa perustettiin jääkäriliike, jonka tavoitteena oli irrottaa Suomi Venäjästä. Suomesta ei kuitenkaan saanut sotilaskoulutusta, joten sitä haettiin Saksasta.
Alkuvuonna 1915 lähes 200 suomalaista siirtyi osittain salateitä pitkin Ruotsin kautta Saksaan koulutettaviksi. Saman vuoden syksyllä Saksa päätti nostaa suomalaisosaston vahvuuden 2 000 mieheen ja Suomessa aloitettiin koko maan kattava salainen värväys.
Kahden rinnakkaisen kynttilän polttamisella talon väki ilmoitti Saksaan pyrkiville jääkäreille, että taloon oli turvallista pysähtyä pyytämään lepopaikkaa.