Brysselin terroritekojen onnistumista selitetään heikolla tiedonkululla ja niin sanotulla tiedustelukatveella. Brysselissä on yhteisöjä, jotka eivät edes halunneet luovuttaa tietoja poliisille.
Kun tieto Brysselin terroriteoista kiiri läpi Euroopan, oli monien ensireaktio epäusko: miten tällaista voi tapahtua niin pian Pariisin yli 130 kuolonuhria vaatineiden iskujen jälkeen?
Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n asiantuntija Hussein al-Taee selittää tätä tiedustelun katvealueella.
Molenbeekin alueelle, jossa Pariisin terrori-iskujen pääepäilty Salah Abdeslam piileksi ja jolla myös Brysselin terroritekoja suunniteltiin, on hakeutunut al-Taeen mukaan ihmisiä, jotka tuntevat suurta vihaa yhteiskuntaa kohtaan ja jotka eivät tee yhteistyötä viranomaisten kanssa.
– Siellä rehottavat vaaralliset ideologiat, jotka tukevat vaarallista toimintaa, Al-Taee toteaa aamun Huomenta Suomessa.
9:54
Myös Supon ylitarkastaja Tuomas Portaankorva tunnistaa ongelman.
– Tiedustelukatveeksi kutsutaan ympäristöä, jossa henkilöt voivat toimia suojelun alla eivätkä viranomaiset voi saada tietoa.
– Yhteiskunnassa on yhteisöjä ja katveita, joissa iskujen suunnittelu on mahdollista.
”Yhteistyön puuttuminen on vaarallista”
Al-Taee uskoo, että Suomessa katveiden syntyminen ja siten terroriteot voidaan välttää parhaiten välittämällä viestiä, että maahanmuuttajat, kantasuomalaiset ja viranomaiset ovat kaikki samalla puolella.
– On kymmeniä tuhansia muslimeita, jotka pelkäävät joutuneensa syyllistetyksi näissä iskuissa. Uhka ja vihollinen on sama, mutta yhteistyön puuttuminen on vaarallista, al-Taee varoittaa.
– Viranomaisen ja imaamin täytyy pystyä tekemään yhteistyötä ja meidän täytyy se mahdollistaa.
Nyt tällaista viestiä ei ole asiantuntijan mukaan välitetty ja vastakkainasettelut ovat saaneet vallan.
– Poliitikot yrittävät löytää äänestäjiä niistä, jotka pelkäävät. Tässä on tärkeää ottaa askel taakse päin ja olla arvojohtaja.
Abdeslamin olinpaikka tiedossa kauan?
Eilen todettiin jo useasti, että iskua osattiin odottaa Brysselissä ja tiedettiin, että kaupungissa toimii terroristisoluja. Paikan päällä oleva MTV Uutisten toimittaja Aino Huilaja toteaakin, että paikan päällä on kritisoitu sitä, ettei tieto kulje viranomaisten välillä.
4:13
Samaa mieltä on myös al-Taee. Hänestä viranomaisten välistä tiedusteluvaihtoa täytyy lisätä Euroopan sisällä, jotta iskut saadaan estettyä jatkossa.
Al-Taeen mukaan esimerkiksi perjantaina pidätetyn Abdeslamin olinpaikka olisi ollut irakilaisilla ja ranskalaisilla viranomaisilla tiedossa jo ennen pidätystä.
– Ymmärsin, että piileskelijän olinpaikasta oli annettu vihje Irakin lähetystölle ja sieltä Ranskan lähetystölle ja Ranskan lähetystö oli lähettänyt tiedon eteen päin.
– Jos tämä pitää paikkansa, se tarkoittaa, että belgialaisilla on paljon parannettavaa tiedonkulun suhteen.
Euroopassa täytyy tehdä yhteistyötä, jotta ääri-islamistit löydettäisiin ennen uusia iskuja.
– Irakilaistutkijan mukaan näitä, jotka ovat valmiita räjäyttämään itsensä, löytyy jo Euroopasta. Nämä nimet, listat ja kuvat löytyvät jo viranomaisilta. Heitä etsitään jatkuvasti.