Miksi vaarallinen tappaja vapautettiin? "Aina ei käy kuten toivotaan"

Kuvituskuva, kuvassa Hämeenlinnan vankilan käytävä. (Lehtikuva)
Kuvituskuva, kuvassa Hämeenlinnan vankilan käytävä. (Lehtikuva)
Julkaistu 12.04.2012 13:52(Päivitetty 27.04.2012 11:17)
Toimittajan kuva

Päivi Hannula

paivi.hannula@mtv.fi

@paivihannula

Rikosseuraamuslaitos vakuuttaa käyttäneensä kaikki mahdolliset keinot, jotta 22 vuotta vankilassa istunut elinkautisvanki Pasi Räty olisi sopeutunut yhteiskuntaan vankilavuosien jälkeen. Pieleen meni. Hän tappoi uudelleen vain kuukausi vapautumisensa jälkeen.

- Aina ei käy niin kuin toivotaan, huokaa Rikosseuraamuslaitoksen viestintäpäällikkö Usko Määttä.

47-vuotiaan Rädyn maaliskuussa tapahtunut vapauttaminen oli Rikosseuraamuslaitoksella hyvin tiedossa etukäteen, sillä päätös vapauttamisesta oli tehty jo vuotta aiemmin. Sopeuttamistoimet käynnistettiin välittömästi.

- Vapauteen valmentaviin toimiin ryhdyttiin hänen kohdallaan suorastaan poikkeuksellisessa laajuudessa. Mukana olivat rikosseuraamusviranomaiset, sosiaalitoimi ja kolmas sektori. Hänellä oli laaja tukiverkosto käytössään ennen ja jälkeen vapautumisen.

Räty on nyt tunnustanut surmanneensa 31-vuotiaan tuttavansa Kuopiossa. Henkirikos tapahtui ennen pääsiäistä.

Vapauttamisen perusteita Määttä ei kerro. Lopullisen päätöksen vapauttamisesta teki Helsingin hovioikeus, ja lain mukaan päätösten perusteita ei kerrota julkisuuteen. Tämä on ongelmallista, sillä päätösten perusteita olisi tärkeä päästä arvioimaan myös julkisuudessa, etenkin kun kyse on rikoslain törkeimmän rikoksen tehneistä henkilöistä.

Rädyn vankilavuosia lisäsivät lukuisat vankilassaoloaikana tehdyt rikokset. Pelkästään vankilavuosien ajalta löytyy ryöstö, pahoinpitely ja huumausainerikos.

Vaarallisuusarviota Rädylle ei tehty. Viime syyskuussa voimaan tulleen lain mukaan jokaiselle vapautuvalle elinkautisvangille on sellainen tehtävä.

- Silloin, kun Rädyn vapauttamisesta päätettiin, tämä uusi laki ei ollut vielä voimassa.

Suomen pitkäaikaisin elinkautisvanki vapautettiin - tappoi heti

Suomen pitkäaikaisinta elinkautista takana jo 21 vuotta - vapautuu keväällä (19.7.2011)

Tuoreimmat aiheesta

Rikos