Microsoftin luojan Bill Gatesin hyväntekeväisyyssäätiö saa kritiikkiä sijoitustoiminnastaan ja yhteistyöstään huonomaineisen maatalouden jättifirman kanssa.
Vuonna 2000 Gates päätti lahjoittaa lähes koko omaisuutensa hyväntekeväisyyteen säätiönsä kautta. Sen vuosibudjetti on jättimäinen - suurempi kuin esimerkiksi Unicefilla. Säätiö rahoittaa muun muassa rokotetutkimusta.
- Uskon, että olemme pelastaneet yli viiden miljoonan lapsen hengen työllämme rokotteiden parissa. Suurin haaveemme on rokote HI-virusta vastaan, kertoo Melinda Gates.
Säätiötä on kritisoitu siitä, että erittäin vaikutusvaltaisessa säätiössä ei tunneta demokratiaa, vaan valta on käytännössä Gatesin perheellä.
- Demokratiaa ei ole sekään, että miljoonat lapset kuolevat malariaan. Rikkaat ihmiset voivat käyttää rahansa itseensä tai he voivat auttaa köyhimpiä. Meidän pitäisi ylistää jokaista, joka haluaa auttaa muita, Bill Gates selittää.
"Ristiriidassa hyväntekeväisyystavoitteiden kanssa"
The Los Angeles Times -lehti tutki jo vuosia sitten säätiön rahavirtoja.
- Gatesit ovat päättäneet jakaa omaisuutensa pois, mutta tähän mennessä he ovat käyttäneet siihen lähinnä sijoitustensa korkoja ja osinkoja, kertoo toimittaja Charles Piller.
Toimittajat yllättyivät tutkiessaan sijoituksia tarkemmin.
- Iso osa säätiön sijoittamista rahoista on sijoitettu yrityksiin, joiden toiminta on ristiriidassa hyväntekeväisyystyön tavoitteiden kanssa. Ei ole kysymys vain siitä, että ne ovat kaukana säätiön tavoitteista. Yhtiöt aiheuttavat köyhissä maissa kärsimystä ja nimenomaisesti niitä terveysongelmia, joita vastaan Gatesin säätiö taistelee.
Esimerkiksi lehti nosti nigerialaispojan, joka oli saanut Gatesin säätiön rahoittaman poliorokotuksen, mutta kärsi samanaikaisesti vakavista hengitysongelmista. Asiantuntijat syyttivät niistä kaasupaloja, jotka tulevat läheiseltä Eni-yhtiön öljykentältä. Gatesin säätiö omisti Enin osakkeita.
Gatesit eivät rajoita säätiön varojen sijoittamista juuri lainkaan. Ainoastaan tupakka on rajattu pois sijoituksista.
Säätiö edistää geenimuuntelututkimusta
Tuore ranskalaisdokumentti kertoo säätiön yhteistyöstä huonomaineisen Monsanto-yrityksen kanssa. Kumppanukset edistävät geenimuunneltujen kasvien tutkimusta Afrikassa.
Monsantoa on syytetty mm. epäeettisistä toimintatavoista, ympäristöongelmista, siemenmarkkinoiden monopolisoimisesta ja aggressiivisesta lobbaamisesta.
Gates kiistää säätiön pönkittävän Monsanton liiketoimintaa. Hänen mukaansa Afrikassa tehtävä tutkimus tähtää siihen, että nälkäongelmaa voitaisiin lievittää geenimuunneltujen kasvien avulla.