Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen viranomaiset epäilevät miljoonien ihmisten tietojen päätyneen Facebookista vääriin käsiin, kuten esimerkiksi Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin vaalikampanjan tueksi.
Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll pitää tapausta vakavana, muttei yllättävänä.
– Tiedämme aika vähän siitä, kenen käsiin Facebookin keräämiä tietoja meistä lopulta päätyy.
Limnéllin mukaan tärkein ohje sosiaalisen median käytölle on se, että aina pitää käyttää harkintaa palveluita käyttäessään.
– Pitää muistaa, että aina kun käyttää esimerkiksi Facebookia, antaa lupauksen siitä, että kaikkea minua koskevaa tietoa tullaan keräämään ja jakamaan eteenpäin.
Facebookin asetuksista käyttäjät voivat valita, mitä tietoja he haluavat isestään jakaa. Esimerkiksi asetusten sovellukset -osiosta voi päättää, mille sovelluksille antaa luvan tietojensa hallintaan.
Tietosuojakohun keskiössä on konsulttiyhtiö Cambdrige Analytica, joka selvitti Facebookilta saamiensa tietojen perusteella ihmisten pelkoja. Tätä dataa taas käytettiin hyväksi vaalimainonnassa.
Limnéllin mukaan tapauksesta tekee mielenkiintoisen se, että konsulttiyhtiön taustalla vaikuttaisi olevan venäläisiä toimijoita.