Pyhäjoen ydinvoimalahanke voi pysähtyä – ministeri Lintilä: "En näe sitä näkymää, että voisin esitellä sitä valtioneuvostolle"

Katso:img
MTV Uutiset Live seuraa Ukrainan tilanteen kehittymistä.
Julkaistu 24.02.2022 16:55
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ei näe enää näkymää, jossa esittelisi muulle hallitukselle Pyhäjoen ydinvoimalan rakentamisluvan.

Vihreiden kansanedustaja Jenni Pitko kysyi tänään eduskunnan Ukraina-keskustelussa, pitäisikö Suomen irroittaa itsensä venäläisen Rosatomin ydinvoimalaprojektista.

Venäjän valtionyhtiö Rosatomin on tarkoitus toimittaa Pyhäjoelle Hanhikiven ydinvoimala. Rakennuttajana toimii suomalaisten enemmistöomistama Fennovoima.

Hanketta on suunniteltu jo pitkään, mutta rakentamislupaa sillä ei vielä ole.

Elinkeinoministeri Lintilä ei Venäjän hyökkäyksen jälkeen näe näkymää, jossa voisi  esitellä muulle hallitukselle rakentamisluvan.

– Jos otetaan esimerkiksi [Hanhikiven suunnitellun voimalan] reaktorin painesäiliöt, jotka tehdään Donetskissa ja yleensäkin kärjistynyt tilanne, kyllä minä joudun sanomaan esittelevänä ministerinä, lupaviranomaisena tietyllä tavalla: en näe sitä näkymää, että voisin esitellä sitä valtioneuvostolle, Lintilä vastasi Pitkon kysymykseen.

Ydinvoimalan paineastia on tarkoitus rakentaa Donetskissa, hyvin lähellä jo vuosien ajan olemassa ollutta Itä-Ukrainan rintamaa.

Fennovoiman ja Rosatomin voimalahanke Pyhäjoella on parhaillaan Säteilyturvakeskuksen arvioitavana. Rakentamislupa voidaan myöntää vasta tämän arvion jälkeen.

Fennovoima on kertonut, että sen tavoite on saada rakentamislupa kesään 2022 mennessä.

"Kyseessä on yksityinen hanke"

Ministeri Lintilä kertoi jo alkuviikosta, että voimalahankkeesta käynnistetään turvallisuusselvitys.

Sinänsä valtio ei Lintilän mukaan voi noin vain pysäyttää Fennovoiman hanketta

– Tässä on kyseessä yksityinen hanke. Valtio ei ole siinä osallisena, Lintilä muistutti.

– Meillä ei ole mitään lakia, jolla voisimme irtautua siitä tilanteesta. Kaikki ne tilanteet, jossa tekisimme päätöksen, jolla tämä hanke lopetettaisin, olisivat lainvastaisia.

Rakentamislupa on kuitenkin edellytys hankkeen toteutumiselle, Lintilä muistutti. Sen myöntämisestä päättää Suomen hallitus.

Tuoreimmat aiheesta

Ydinvoima