Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.) on syyttänyt kansanedustaja Timo Harakkaa (sd.) kaksi kertaa valehtelusta täysistuntosalissa, kun eduskunta keskusteli verovälttelystä.
Valehtelusta syyttäminen on eduskunnassa hyvin poikkeuksellista ja sitä pidetään hyvien tapojen vastaisena. Kansanedustajat pyrkivätkin käyttämään kiertoilmauksia, kun he epäilevät toistensa sanomisia.
Episodi sai alkunsa, kun Harakka sanoi Toivakan perustaneen kiinteistösijoitusyhtiön Belgiaan verosuunnittelua varten.
-Arvoisa puhemies haluan sanoa, että edustaja Harakka valehtelee täällä salissa, aloitti Toivakka ja sai aikaan kohahduksen.
Toivakan mukaan hän ei ole ollut perustamassa minkäänlaista kiinteistöyhtiötä.
-Kyseessä on järjestely, jonka 90 vuotta vanha perheyhtiö on tehnyt mahdollisen kaupan toteutuessa, joka ei ole koskaan toteutunut.
Kyseinen perheyhtiö on aina työllistänyt Suomessa, maksanut aina veronsa Suomeen.
Toivakka myönsi omistavansa yrityksestä kaksi prosenttia, mutta kielsi olevansa yrityksen operatiivisessa toiminnassa mukana.
-Pyydän että tarkistatte faktat ennen kuin valehtelette täällä salissa, hän toisti.
Tässä vaiheessa keskusteluun puuttui puhemiehenä toiminut Paula Risikko (kok.), joka yritti vaatia kovassa metelissä käyttämään asiallista kieltä. Harakka ei tätä kuullut.
-Arvoisa puhemies nyt olisi kiinnostavaa tietää, aiotteko te jollakin tavalla puuttua tähän, kun kahteen kertaan käytettiin tässä salissa sopimatonta kieltä. Myönnän olleeni epätarkka siinä, että ministeri ei ollut operatiivisessa johdossa, mutta hän oli tämän yhtiön omistaja silloin, kun tämä järjestely tehtiin, joka hyödynsi tätä porsaanreikää. Tässä suhteessa asiallisesti ottaen ministeri on ollut tässä toiminnassa osallinen ja hän itse tunnusti haastattelussa, että tämä järjestely liittyi verosuunnitteluun.
Risikko vastasi ykskantaan: Edustaja Harakka jos olisitte kuunnelleet mitä äsken sanoin, sanoin että täällä pitää käyttää asiallista kieltä. Tämä koskee niin ministereitä kuin edustajiakin. Nyt lähdetään asialliselle kielenkäytölle.