Mistä johtuvat Ensitreffit alttarilla -parien tunteenpurkaukset? Asiantuntija vastaa

Sari tunteilee
Sari tunteili häämatkalla.
Julkaistu 18.09.2015 10:12

Mirka Moilanen

mirka.moilanen@mtv.fi

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Mikael Saarinen tietää, mistä ohjelman parien tunnemyrskyt johtuvat.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman kolmannessa jaksossa seurattiin ensitreffeillä avioituneiden parien tunnelmia häämatkalla.

Matkat olivat täynnä tunteita, ja jaksossa nähtiin muun muassa Marin epätoivon hetkiä, Sarin tunteenpurkauksia ja Tanjan mielialan vaihteluita.

Ohjelman asiantuntija, psykologi-psykoterapeutti Mikael Saarinen muistuttaa, että häämatkaan latautuu paljon odotuksia, jo ihan perinteiseen tapaan avioituneiden kohdalla.

– Pareilla on paljon odotuksia ja toiveita. Samaan aikaan ollaan kolmansien silmien alla, eli suomalaisten arvioinnin kohteena. Se tekee asetelmasta haasteellista, Saarinen toteaa.

Julkisuus luokin omalta osaltaan paineita toisen kauden pareille.

– Toisen kauden parit tietävät niin paljon enemmän. Ensimmäisen kauden pareilla ei vielä ollut hajua siitä, kuinka paljon sarja kiinnostaisi ihmisiä ja kuinka moni katsoja peilaisi omaa elämäänsä heihin, asiantuntija miettii.

– Jokainen voi miettiä omalle kohdalleen, millaista olisi mennä häämatkalle niin, että siinä olisi anoppi ja oma äiti seuraamassa, miten menee. Kyllä häämatka muodostuisi aika paineiseksi ja haittaisi keskittymistä, hän jatkaa.  

EA_MIKAEL_3

Mikael Saarinen

Häämatkan jälkeen parit muuttavat yhteen viiden viikon ajaksi, jonka jälkeen on päätettävä, mitä avoliiton suhteen tehdään. Saarisen mukaan ohjelman aikaraja asettaakin omat paineensa pareille.

Lisäksi parien mielessä pyörii se, että heille on luotu asiantuntijoiden avulla niin sanotusti parhaat mahdolliset olosuhteet. Voiko ikinä onnistua, jos edes asiantuntijoiden avulla ei pysty pitämään suhdetta koossa?

– Parit varmasti miettivät paljon sitä, että tässä pitää nyt onnistua. Haasteena on, pystyykö nauttimaan ja elämään hetkessä, kun samaan aikaan on mietittävä ja arvioitava, kuinka juttu menee, Saarinen toteaa.

– Vaikka toisin kuvittelemme, ihmisellä ei ole kapasiteettia keskittyä moneen asiaan yhtä aikaa. Siitä syntyy stressiä, ja sitä kautta myös tunteenpurkauksia, kun paineet puskevat päälle ja pitäisi miettiä montaa asiaa yhtä aikaa. Parhaiten onnistuu silloin, kun pystyy rauhoittumaan ja olemaan tässä hetkessä läsnä toiselle.

Saarinen neuvoisikin pareja olemaan itsekkäitä.

– Kehottaisin ajattelemaan, että tämä on meidän elämä, ja se on se tärkein asia. Tarkoitus ei ole miettiä, mitä muut ajattelevat, vaan mitä itse kokee.

"Heillä ei ole sitä rakastumisen tuomaa ekstrapatteria taustalla"

Vain muutamaa päivää ennen häämatkaa avioituneet parit kertoivat nukkuneensa häiden ja häämatkan välillä vain muutamia tunteja, ja häämatkallakin yöt kuluivat uuteen kumppaniin tutustuen.  Mikael Saarinen muistuttaa, että väsymys voi omalta osaltaan kasvattaa paineita.  

– Osa temperamenteista suhtautuu stressaantuneena kielteisesti asioihin, ja silloin on selvää, että väsymys ei ainakaan edesauta myönteisten tunteiden syntymistä, Saarinen toteaa.

– Ellei sitten kyse ole sellaisesta väsymyksestä, joka syntyy, kun ponnistellaan jonkin itselle tärkeän päämäärän eteen. Tämä liittyy esimerkiksi romanttiseen seurusteluun, joka on niin tärkeää, että se valtaa kaiken elämässä. Sen takia siihen myös jaksaa panostaa, eikä väsymystä samalla tavalla tunne, hän jatkaa.

Mari miettii suhteen kohtaloa

Mari epätoivoisena häämatkalla. 

Ensitreffit alttarilla -ohjelman parien tila eroaakin tässä suhteessa tavallisesta rakastumisesta.  

– Jos on rakastunut toiseen ihmiseen, niin siitä tunteesta tulee paljon lisäenergiaa, jolloin ihminen käy kierroksilla. Normaalisti nämä ihastuneen ihmisen ylikierrokset suojelevat väsymyksen oireilta, Saarinen toteaa.

– Meidän parien kohdalla asetelma on päälaellaan, heillä ei ole sitä rakastumisen tuomaa ekstrapatteria taustalla, vaan heidän pitää luoda se ekstrapatteri samalla, kun he yrittävät tutustua toiseen. Lisäenergian sijaan heillä on vaatimus siitä, että pitäisi pystyä rakastumaan ja ihastumaan toiseen tiettyjen aikarajojen sisällä, mikä on tunnetutkimuksen lähtökohdista mahdoton tehtävä, hän muistuttaa. 

Ensitreffit alttarilla AVAlla tiistaisin klo 21!

Tuoreimmat aiheesta

Rakkaus