Mistä tietää, onko vedessä sinilevää? Varmista helpolla kikalla!

Sinilevä voi tuottaa sellaisia myrkkyjä ja ihoa ärsyttäviä yhdisteitä, jotka aiheuttavat esimerkiksi ihottumaa, huulten kirvelyä, pahoinvointia, vatsavaivoja, silmä- ja korvatulehduksia, nuhaa, kuumetta ja päänsärkyä. Silmämääräisesti sinilevän läsnäoloa voi epäillä vihreäksi värjäytyneestä vedestä, mutta arviointiin on myös yksi mökkioloihin soveltuva keino.

– Jos epäilee, että rannassa on sinilevää, niin yksi hyvin varma konsti on ottaa lasiin vettä sieltä rannasta ja laittaa se ehdottoman tärinättömään paikkaan pariksi–kolmeksi tunniksi. Mikäli siinä vedessä on sinilevää, niin sinilevä nousee siinä lasissa veden pinnalle ja näkyy vihertävänä kalvona pinnalla, vesirakennusinsinööri ja sinilevähaittojen torjuntaan keskittyvän Saloyn toimitusjohtaja Tapio Salminen kertoi Huomenta Suomessa maanantaiaamuna.

– Tällainen testi on hyvin luotettava, Salminen lisää.

Sinileväistä vettä ei missään tapauksessa saa juoda tai käyttää löylyvetenä, eikä sitä suositella myöskään pesu- tai tiskivedeksi tai syötävien kasvien kasteluun. Myös uimista runsasleväisessä vedessä tulisi välttää.

Miten sinilevää voi torjua mökkirannasta? Miksi vesi on itse asiassa myrkyllisimmillään pari–kolme päivää sen jälkeen, kun vesi näyttää jo kirkastuneen sinilevästä? Miksi Suomen vesistöt ovat erityisen herkkiä fosforille ja sinilevälle? Katso koko video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat