Mistä tietää, sopiiko miniäehdokas "jatkoon"? Raadilta yksiselitteinen neuvo anopille

1:09img
Miten selitän kumppanille, etten halua anoppilaan? Katso videolta terapeutin vastaus.
Julkaistu 01.01.2023 15:31
Toimittajan kuva

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Juttusarjassa lukijaraati vastaa kysymyksiin seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään liittyen!

"Moni stressaa tapailukumppanin vanhempien tapaamista, mutta minäpä stressaan lapseni uuden kumppanin tapaamista! Pelkään, että äidin vaistot ottavat vallan, eikä kukaan kelpaa pojalleni.

Antakaa muut vanhemmat vinkkejä, mistä olette huomanneet, että nuoripari vaikuttaa sopivan hyvin toisilleen tai oletteko toisaalta todistaneet jotain selkeitä merkkejä siitä, että kotiin tuotu miniäehdokas ei ehkä mene jatkoon? Kuinka tärkeä ensivaikutelma on itsellenne?" kysyy nimimerkki Jännittynyt anoppi.

Lue myös: Vika ei ole välttämättä sinussa – tutkimus paljasti mielenkiintoisia asioita anopeista

Näin raati vastasi

"Ei sillä ole väliä, sillä valinta on lapsesi, ei sinun. Sinun kannattaisi ottaa kumppani avosylin vastaan ja hyväksyä suhde, ihan sama, mitä merkkejä olet näkevinäsi. Kukaan ei voi ennustaa parisuhteen tulevaisuutta, mutta suhdetta lapseen tulee vaalia."
– Nainen, 41, parisuhteessa

"Loppujen lopuksi stressaat kyllä nyt vähän väärää asiaa. Sinunhan ei tarvitse arvioida sitä, meneekö poikasi seurustelukumppani 'jatkoon' vai ei, sen tekee nuoripari itse. Sen sijaan voisit miettiä, miten tulisit puolisoksi valitun kanssa hyvin toimeen."
– Nainen, 38, naimisissa

"Lapsesi puolison valinta ei kuulu sinulle, eikä sinulla ole oikeutta arvostella ja tuomita lapsesi valintaa. Vain, jos puoliso ehdokas on oikeasti narsisti tai muu vastaava, saa asiaan ottaa asiallisesti kantaa.
– Nainen, 47, naimisissa

"Anna vaan asian olla. Oli sitten sopiva kumppani tai ei, sinun asiasi se ei ole eikä sillä lopulta väliäkään ole. Aina voi ihmiset erota ja jokaisen pitää oma polkunsa kulkea. Älä ole kauhuanoppi!"
– Nainen, 29, parisuhteessa

Mitä hyötyä valittamisesta on parisuhteessa? Juttu jatkuu videon alla.

8:37img

Lotta Sonninen uskoo, että parisuhteestakin saa valittaa.

"Miettisin asiaa senkin kannalta, miltä itsestä tuntuisi, jos vanhempasi arvostelisivat ystävääsi. Se ei varmaankaan tuntuisi kivalta, jos itsestä kumppani tuntuu juuri maailman parhaalta ja sopivimmalta. Ei ehkä ole vanhempien asia valita kumppania lapselle." 
– Nainen, 38, sinkku

Olet kasvattanut oman lapsesi. Nyt sinun tulee luottaa hänen arvostelukykyynsä ja siihen, että olet kasvattanut hänet arvostamaan itseään ja kunnioittamaan muita niin, että kumppanivalinta on hänelle sopiva."
– Nainen, 39, parisuhteessa

"Ethän sinä valitse lapsesi puolisoa, joten jos tapaamisella sisälläsi herää negatiivisia ajatuksia tai tunteita, pidä ne itselläsi ja keskity olemaan ystävällinen lapsesi valinnalle."
– Nainen, 49, naimisissa

"Luota lapsesi arvostelukykyyn ja toisaalta ymmärrä, että jokaisen täytyy tehdä mahdolliset virheetkin itse kasvaakseen ihmisenä. Ketään ei voi suojella mielipahalta lopulta kuitenkaan. Parempi olla hiljaa ja olla tukena siinä, mitä ikinä tapahtuukaan."
– Nainen, 36, parisuhteessa

"Mitäpä tuota stressaamaan. Sinulla ei ole mitään sanomista lapsesi kumppanin valinnassa. Voit vain toivoa, että kumppani on sopiva ja vaikka ei olisikaan et voi asialle mitään."
– Nainen, 45, parisuhteessa

"Asiahan ei kuulu sinulle. Lapsesi valitsee kumppanin."
– Nainen, 55, parisuhteessa

"Ei ole sinun päätettävissä, kuka kelpaa pojallesi. Hän on aikuinen ihminen ja osaa tehdä itse päätökset elämässään. Ne voivat olla hyviä tai huonoja. Älä ohjaile."
– Nainen, 32, avioliitossa

"Oli tyttöystävä mielestäsi hyvä tai huono niin anna asian olla. Poikasi tekee lopulta päätöksen itse. Et varmaan halua evätä 'huonoa', joka sitten 10 vuoden päästä onkin ihana lastenlastesi äiti? Annetaan pojan päättää ja tehdä omat valinnat ja virheet."
– Nainen, 28, parisuhteessa

Alla näet kaksi seuraavaa kysymystä. Miten vastaisit tähän?

Entä miten vastaisit tähän?

 

Mitä itse haluaisit kysyä? Lähetä oma kysymyksesi tässä:

Lue myös: Näitä asioita anopin ja miniän ei kannata toisilleen sanoa: "Siinä häviävät kaikki"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Raati vastaa