Itämeren huippukokouksessa oli toimittajia yli kahdestakymmenestä maasta. Itämeren rantavaltioiden lisäksi mediaa oli esimerkiksi Azerbaidzanista, Etelä-Afrikasta ja Japanista. Yksi erikoinen tuotantoryhmä oli televisioyhtiö Al Jazeera. Yhtiön englanninkielinen Lontoon-toimitus oli saapunut Suomeen jo sunnuntaina.
- Teimme juttuja valmiiksi muun muassa kalastuksesta ja muusta Itämereen liittyvästä eilen ja toissapäivänä. Esitimme juttuja tämän päivän suorien lähetysten yhteydessä, kertoo yhtiön reportteri Stephen Cole.
Al Jazeeran läsnäolo hämmästyttää - miten Itämeren asiat kiinnostavat tätä suurta televisioyhtiötä? Cole kertoo Itämeren suojelun olevan hänen henkilökohtainen kiinnostuksen kohteensa. Hän on muutenkin kiinnostunut ympäristönsuojelusta. Kööpenhaminan ilmastokokouksen hän jätti väliin, koska tiesi, "ettei siellä saataisi mitään aikaan". Tänään Colen viimeinen livelähetys Finlandia-talolta alkaakin sanoilla "Täällä kokouksessa tehtiin tulosta, kun Kööpenhaminassa epäonnistuttiin".
- Kaikki on kiinni siitä, miten myyt juttusi työnantajallesi, Cole selventää sitä, miten on saanut työnantajansa suostumaan tähän juttukeikkaan.
Yhteensä Al Jazeera teki tänään kolme suoraa lähetystä Finlandia-talolta. Myös Suomen presidentti Tarja Halonen ja pääministeri Matti Vanhanen vierailivat näissä lähetyksissä. Cole kertoi kysyneensä Haloselta ensimmäisenä sitä, miksi tämän Itämeren pelastuskokouksen kokoon kutsuminen kesti näin kauan - Colen mielestä kokous olisi pitänyt pitää jo 30 vuotta sitten.
Vanhanen puolestaan oli toistellut yhtiön lähetyksessä sitä, että Itämeren kanssa on tehty paljon virheitä. Cole on päivän ollessa loppupuolella varma siitä, että tästä Itämeren huippukokouksesta saadaan näkyviä tuloksia.
Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu
Sumo video id
Katso Tarja Hakulisen juttu
Sumo video id