Vierailimme putkiremonttikohteessa selvittämässä, miten trendiksi noussut putkien sukittaminen tapahtuu.
Perinteinen putkiremontti toteutetaan niin, että huoneiston asukkaat muuttavat evakkoon, joskus jopa useaksi kuukaudeksi. Pinnat ja rakenteet rikotaan, jotta putket saadaan vaihdettua.
Esa Taskinen Buildnet Oy:stä valvoo taloyhtiöiden hybridisaneerauksia.
– Täällä Merihaassa, 70-luvun kerrostalokokonaisuudessa, putket ovat saavuttaneet teknisen käyttöikänsä. Taloyhtiössä on päädytty käyttämään sukitusta, jotta asukkailla olisi helpompaa ja he voisivat asua asunnoissaan saneerauksen ajan. Kohteessa saneerataan tällä hetkellä pohjaviemäreitä. Saneeraustyö kestää kuusi viikkoa, kertoo Esa Taskinen.
Haitta-aika on asuntoa kohden normaalisti vain 5–10 päivää, ja silloinkin siellä voi asua.
Herääkin kysymys, miksi kukaan valitsisi kalliimman vaihtoehdon ja evakkoon lähtemisen, jos on edullinen, nopeampi mahdollisuus, jossa asunnosta ei tarvitse lähteä?
– Kysymys ei ole ihan yksiselitteinen ja kustannuksia ei voi suoraan verrata, koska perinteisessä putkiremontissa puretaan rakenteita ja tehdään uudet, kertoo Insinööritoimisto Buildnet Oy:n toimitusjohtaja, Tapio Falck.
Mutta tilastojen mukaan ollaan päästy siihen pisteeseen, että sukittamalla toteutetaan jo enemmän putkiremontteja kuin perinteisellä tavalla, hän lisää.
– Muutos ja uuden teknologian käyttöönotto on kuitenkin konservatiivista ja etenee hitaasti. Mutta mitä enemmän tietoa on saatavilla, sen yleisemmäksi hybridiremontit tulevat.
Mitä sukitus maksaa?
Pääkaupunkiseudulla sukitus maksaa 75–125 euroa asuinneliötä kohti, mikä on huomattavan vähän verrattuna tavallisen putkiremontin kustannuksiin. Isännöintiliiton julkaiseman putkiremonttibarometri 2017 -tutkimuksen mukaan perinteisen putkiremontin neliöhinta pääkaupunkiseudulla oli 941 euroa asuinneliötä kohden.
– Vaikka kustannuksia ei voi suoraan verrata, niin hybridiputkiremontti on selkeästi halvempi vaihtoehto, sanoo Falck.
Falck sanoo oikovansa usein vääriä uskomuksia putkistojen sukituksiin liittyen ja viittaa VTT:n sertifioimiin testeihin, joissa testattiin 12 eri sukittajaa ja heidän teknologiaansa Suomessa.
Tulokset osoittavat, että sukitus kestää 40–50 vuotta, eli saman verran kuin perinteinen putkiremontti. VTT on sertifioinut sekä menetelmän että materiaalit.
– Joskus ihmiset sekoittavat putkien sukituksen putkien pinnoittamiseen, joka on ihan eri asia, sanoo Falck.
Sukitus ei sovi jokaiseen putkiremonttiin, vaan remontin suunnittelussa pitää aina miettiä parasta kokonaisuutta. Jos kylpyhuone on hyvässä kunnossa, ei ole mitään syytä, miksi hyvät pinnat pitäisi purkaa. Perinteinen putkiremontti on paikallaan taas silloin, kun kaikki kylpyhuoneet halutaan uusia.
Buildnet Oy ei itse toteuta remontteja, vaan suunnittelee remontin taloyhtiölle ja kilpailuttaa urakoitsijat. Yritys myös valvoo paikan päällä kohteessa, että kaikki sujuu suunnitelmien mukaan.
Mitä sukitus on?
Sukitus tai sukkasujutus tarkoittaa sitä, että vanhan putken sisään asennetaan polyesterihuopaputkea, joka on kyllästetty epoksilla.
Artikkelin alussa olevalla videolla nähdään haarayhteen kyllästys ja asennus. Jani Salosaari Suomen Putkisto Palvelu Oy:stä kertoo, että haarayhteeseen tehdään kaksi komponenttia. Epoksiseos imeytetään alipaineella sukkaan. Sen jälkeen haarayhde asennetaan viemärilinjaan.
Sukitusasentaja Janne Sainio sivelee sinistä epoksia huopaan, joka näyttää ihan kankaalta. Sukitusasentaja Antti Vähätalo viimeistelee huovan ja ujuttaa sen putkeen Sainion ohjeistaessa radiopuhelimella ja seuraten samalla näytöstä livekamerakuvaa.
Putki kovetetaan paikan päällä paineilman avulla. Uusi kestävä putki asettuu tiiviisti vanhan putken sisäpintaa vasten. Uusi putki kantaa itseään ja vastaa uutta muoviputkea.
Vanhan ympärillä olevan putken rappeutuminen ei vaikuta uuden putken kantavuuteen. Koska vanhoja putkia ei tarvitse kaivaa esiin remonttia varten, ei pintojakaan tarvitse rikkoa.
Menetelmä nousi suosioon Suomessa
Sukitus kehitettiin Englannissa jo 70-luvulla, mutta Suomessa se yleistyi kodin putkiremonteissa vasta 2000-luvun alussa. Katuviemäröintejä on tosin sukitettu Suomessakin jo 70-luvulta lähtien.
Sukittamalla voidaan korjata putkia, joiden läpimitta on 50–3000 mm. Plussaa allergikoille on se, että sukituksesta ei jää samalla tavalla remonttipölyä kuin perinteisessä putkiremontissa.
Tällä hetkellä kerrostalokohteissa voidaan sukittaa kaikkia putkia: talojen alla olevat pääviemärit, pystyviemärit ja kaikkien asuntojen viemärit. Sukituksella pystytään puuttumaan nopeasti esimerkiksi viemäriongelmiin, ja jaksottamaan muut saneerauskohteet tuleville vuosille rauhassa.
– Useinhan on niin, että juuri viemärit ovat huonoimmassa kunnossa, kun taas käyttövesiputkilla saattaa vielä olla 5–10 vuotta käyttöikää, sanoo Falck.
Hybridiremontti antaa siis mahdollisuuden jaksottaa saneeraukset pidemmälle aikavälille, ja se helpottaa myös taloudellisesti, koska kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla.