Mitä jos testamenttaisin tieteille ja taiteille?

Lehtikuva/Martti Kainulainen
Lehtikuva/Martti Kainulainen
Julkaistu 06.04.2009 20:00(Päivitetty 07.04.2009 08:28)

Kiinnostaako maallisen mammonan jättäminen tieteellisen tutkimuksen ja taiteiden tukemisen hyväksi? Sekin on mahdollista. Varojaan voi lahjoittaa tai testamentata esimerkiksi Suomen kulttuurirahastolle, joka myöntää apurahoja suomalaisen tieteen, taiteen ja kulttuurielämän tarpeisiin.

Jos suomalaisen kulttuuri- ja tiede-elämän tukeminen houkuttelee, Suomen kulttuurirahaston asiamies, varatuomari Raisa Kiesi suosittelee, että lahjoittaja tai testamenttaaja ottaisi yhteyttä Suomen kulttuurirahastoon ennen lahjoitukseen vaadittavan asiakirjan laatimista. Jos lahjoituskohde on määritelty liian kirjaimellisesti, vaarana on, ettei lahjoitettua rahasummaa voidakaan hyödyntää.

–Yleensä luullaan, että kohteen, johon varat osoitetaan, pitää olla todella tarkasti määritelty. Toivomus kuitenkin olisi, että asiakirja tehtäisiin sen verran väljäksi, että lahjoitettuja varoja voidaan varmasti käyttää myöhemminkin, Kiesi kertoo.

Omaisuuden ohjaamisesta Suomen kulttuurirahastolle ei koidu lahjoittajalle kuluja tai veroseuraamuksia. Koska Suomen kulttuurirahasto ei ole lahja- tai perintövelvollinen, sille ohjatut varat menevät sellaisenaan tieteiden ja taiteiden tukemiseen.

Suomen Kulttuurirahasto saa sille osoitettuja testamentteja noin kymmenkunta vuodessa. Lahjoituksia säätiölle tulee tasaisempana virtana esimerkiksi yrityksiltä. Testamenteista ja lahjoituksista kertyy yhteensä noin 5 miljoonaa euroa vuodessa. Kulttuurirahastossa ilahdutaan kaikenkokoisista lahjoituksista.

– Meille kaikki lahjoitukset ovat tärkeitä. Rahasummalla ei ole väliä, Kiesi tähdentää.

Osallistu keskusteluun!

Tuoreimmat aiheesta

Studio55