Mitä on kasvomaksu? Suomalaiset saavat totutella taas uuteen maksutapaan – silmälasien käytöstä ei pitäisi tulla ongelmaa

video_1563614276__112033(1120335_mp4)_636992302788718037
Julkaistu 21.07.2019 08:36

Mirja Kolttola

mirja.kolttola@mtv.fi

Pian maksaminen hoituu kassalla ihan vain kameran edessä seisomalla. Mutta onko kasvotunnistus turvallista ja ketä se palvelee? OP:n kehitysjohtaja Sami Karhunen vakuuttaa, että he suhtautuvat erityisen vakavasti turvallisuuteen kasvomaksun kehittelyssä.

– Kasvomaksu on uusi tapa maksaa myymäläympäristössä ja kauppojen kassalla. Reilu vuosi sitten aloimme miettiä, onko maksamisessa vielä sellaisia ongelmia, myös kaupoilla maksujen vastaan ottamisessa, mitä voisimme vielä ratkaista, Karhunen kertoo.

– Päädyimme kasvojen tunnistukseen siksi, että se on helppo ottaa käyttöön. Käyttöönotto tapahtuu mobiilisovelluksella omalla kännykällä.

Laseilla tai ilman

Kasvojentunnistus tunnistaa kasvoista noin 2000:sta eri kohtaa. Maksamaan pystyy esimerkiksi silmälaseja käyttävä sekä laseilla että ilman.

Tällä hetkellä kasvomaksu toimii kuudessa kahvilassa Suomessa. Kaksi kahvilaa sijaitsevat Helsingissä ja loput Turussa, Lappeenrannassa ja Oulussa.

– Kasvotunnisteet tallennetaan samanlaisin turvamekanismein kuin muutkin henkilötiedot. Maksaminen on yleensäkin Suomessa erittäin turvallista. Tämä kasvomaksu ei tuo siihen poikkeusta, sanoo Karhunen.

Tällä hetkellä kasvomaksu on rajoitettu 30 euroon. 3D-monikamera tunnistaa kuitenkin 2D-kasvokuvan lisäksi liikettä, lämpötilaa ja syvyyttä, joten kameran harhauttaminen on hyvin vaikeaa.

Lue myös: Kasvotunnistusta ja virtuaalitodellisuutta – käteisen ja korttien rinnalle on tulossa uusia maksamisen tapoja

Karhusen mukaan tietoja ei käytetä mihinkään muuhun. Mikäli kasvojentunnistuspalvelut laajenevat, asiakas saa valita itse, mitä palveluita ottaa käyttöön.

Asiantuntija pitää turvallisena

Maksuratkaisuyritys Netsin maajohtaja Sirpa Nordlund ennustaa, että kasvojen tunnistaminen liittyy osaksi maksamisen turvallisuuselementtejä hyvinkin pian.

– Nythän on pilotteja käynnissä useammassa maassa. Euroopan ulkopuolelta voisi mainita erityisesti Kiinan, jossa pilotoidaan kasvojen tunnistusta useammassa ruokaketjussa. Euroopassa pilotteja on menossa esimerkiksi juuri Suomessa, Nordlund kertoo.

Hän uskoo, että kasvojentunnistus helpottaa erityisesti maksamisen esteettömyyttä.

– Maksaminen nopeutuu, maksamistilanne helpottuu. Tunnuslukuja ei tarvitse muistaa. Myös näkövammaisille tai liikuntarajoitteisille, joille tunnusluvun näppäileminen on vaikeaa, kasvojen tunnistamisella maksaminen helpottaa kaupankäyntiä.

Nordlund uskoo, että kasvojen tunnistaminen maksuvälineenä on erittäin turvallinen.

– Tällä hetkellä kaikki maksamiseen liittyvät teknologiat tehdään erittäin turvallisiin ympäristöihin. Taustalla ovat maailmanluokan yhtiöt, kuten Visa ja Mastercard, sekä korttien koko turvallisuusinfra.

Hän pitää kasvojen tunnistamista vain uutena lisäelementtinä tunnistautumiseen, joka itseasiassa vain parantaa turvallisuutta.

– Ehdottomasti parantaa turvallisuutta. Se biometrinen tunniste on sellainen, jota ei voi käytännössä väärentää. Tunnistuksessa katsotaan, että kasvo on elossa oleva, ettei se ole kuva.

Lue myös: Näin vapaudut käteisen, kortin ja puhelimen orjuudesta – MTV Uutiset tutustui tulevaisuuden maksutapoihin, muun muassa maksamiseen sormen verisuonilla

Nordlund ei huolehtisi maksamiseen kerättävän kasvojen tunnistamisen datasta, mutta kehottaa muissa kasvojentunnistuspalveluissa pitämään huolta siitä, että tietää, mihin dataa käytetään.

– Se pankkien takana oleva yritysrypäs on niin turvakeskeinen. Heidän koko toimintansa perustuu siihen, että riskit eivät realisoidu, eli väärinkäytöksiä ei tule. 

Biometriikan ja kasvojentunnistuksen käytön uskotaan olevan seuraava maksamisen kansainvälinen buumi.

Tuoreimmat aiheesta

Teknologia