Mitä sanoja ei koskaan kannata käyttää työhaastattelussa? Asiantuntijat paljastavat

Työhaastattelutilanteessa ei ole väliä vain sillä, mitä osaat, vaan miten osaat esitellä itsesi. Tunnettu bisnespuhuja ja tietokirjailija Michael Kerr paljastaa, mitä ei kannata sanoa ja miksi. 

Työhaastattelu on kuin koe-esiintyminen: sinua ei arvioida vain sen perusteella, mitä osaat, vaan koko paketti on syynin alla: yhtä aikaa tarkastelussa ovat sopivuutesi haettuun paikkaan ja työyhteisöön, luovuutesi ja tunneälysi. 

– Äänensävyäsi ja kehonkieltäsi katsotaan työhön sopivien ominaisuuksiesi lisäksi, kertoo bisnesluennoitsija ja tietokirjailija Michael Kerr  Business Insider -lehden haastattelussa. 

Ei ihme, jos hermostuttaa, sitä ei kuitenkaan kannata sanoa ääneen. Sana hermostunut on nimittäin yksi 29 sanasta, joita Kerr kehottaa välttämään työhaastattelun aikana. Yritykset eivät halua palkata epävarmoja työntekijöitä. 

Vältä seuraavia sanoja, jos haluat tulla palkatuksi:

Palkka, raha, ansio... 

Kerrin mukaan rahasta ei kannata puhua haastattelun alkuvaiheessa, tai edes keskivaiheilla – se nimittäin viestii, että haet paikkaa vain rahan takia. 

Palkkaneuvottelut voidaan käydä joko haastattelun jälkeen tai sen lopuksi. 

Heikkous tai virhe

– Älä koskaan puhu huonoista puolistasi, jos niitä ei erikseen kysytä, Kerr neuvoo. 

Älä myöskään mainitse tekemiäsi virheitä, jos tarina ei pääty siihen, miten saavutit jotain hienoa virheesi ansiosta. 

Tarve

– Tämä on oikea hetki keskustella heidän tarpeistaan, ja miten sinä voit auttaa heitä, Kerr sanoo. 

– Jos puhut paljon siitä, mitä haluat, voit vihjata olevasi vaativa ja hankala työntekijä. Älä myöskään missään nimessä sano todella tarvitsevasi työtä muista olosuhteista johtuen – epätoivoiselle kelpaa mikä työ tahansa ja se voi olla merkki heikkoudesta. Yritykset haluavat työntekijöitä, jotka etsivät uraa, eivät vain työpaikkaa, hän jatkaa. 

Edut

Älä hehkuta yrityksen etuja, kuten ilmaista hammashoitoa, sillä se vihjaa, että olet kiinnostuneempi niistä kuin työnantajasi toiminnan edistämisestä. 

Hirveä, kauhea, kurja... 

Negatiivisuus työhaastattelussa ei ole kannattavaa, etenkään jos puhutaan aikaisemmista työnantajistasi. 

– Vaikka haastattelijat pyytäisivät, älä paljasta entisistä työnantajistasi mitään ikävää. Se ei ole tyylikästä ja voi olla testi, sanoo työpaikkoja välittävän yrityksen Talent Zoon edustaja Amy Hoover

Kirosanat

Tämän pitäisi olla itsestäänselvyys. Älä käytä edes voimakasta slangia vaikuttaaksesi "aidolta". Kerrin mukaan annat itsestäsi vain kuvan huonona viestijänä. 

Öö, niinku, hmmm...

Täytesanat ja äänteet antavat kuvan, ettet tiedä mitä sanoa seuraavaksi, minkä lisäksi vaikutat epävarmalta. 

Eronnut, sairas, raskaana...

Kerr kehottaa pitämään keskustelun henkilökohtaisten ongelmien ja tapahtumien ulkopuolella. 

Työhaastattelu on työpaikkaa varten, jossa tehdään työtä. Älä tuo haastattelussa julki esimerkiksi olevasi keskellä riitaisaa eroprosessia. 

Sairasloma tai loma

Et halua antaa kuvaa, että haluat olla töistä poissa mahdollisimman paljon.

Lue myös:

    Uusimmat