Miten haluaisit kuolla? Moni varmaankin toivoisi nukahtavansa ikiuneen omassa sängyssään. Harvemmin tulee miettineeksi, mitä sen jälkeen tapahtuu, kun ihminen kuolee kotiinsa.
Jos ihmiseltä kysyy, miten hän haluaisi kuolla, moni varmasti mainitsee kodin ja oman sängyn. Kun yksi jättää maailman, toisille jää surun lisäksi paljon hoidettavaa.
Harva tietää, mitä kotikuoleman jälkeen edes pitäisi tehdä. Kysyimme ammattilaiselta, mitä tapahtuu sen jälkeen, kun joku menehtyy kotiinsa.
Lue myös: Tämän verran hautajaiset maksavat: "Sillä selviää välttämättömistä kustannuksista"
"Jos on omaisia paikalla, kohtaamme heidät"
Kun ihminen kuolee kotiinsa, hänet tulee noutaa sieltä kylmäsäilytykseen. Kotikuolemissa kyydin tilaa useimmiten poliisi; ensin otetaan yhteyttä hätänumeroon, ja virkavalta hoitaa kuljetustilauksen.
Esimerkiksi Uudenmaan alueella ja Kanta-Hämeessä viranomaiskuljetukset kuuluvat hautauspalvelu Callalle.
– Jos on omaisia paikalla, kohtaamme heidät, välitämme osanotot. Meitä on aina kaksi ja kerromme, mitä teemme. Sitten kartoitamme tilannetta, esimerkiksi sen, missä vainaja on, yrittäjä Joel Kuosa kuvailee.
Kotiinsa kuollut siirretään yleensä ensin nostolakanalle ja siitä kantopaareille. Sitten hänet kannetaan autoon.
– Jos omaisia on paikalla, heidät otetaan koko ajan huomioon. Tilannetta pitää selittää heille, Kuosa sanoo.
Viranomaisten tilaamilla kyydeillä apua saa poliisilta: virkavalta voi auttaa selittämään esimerkiksi, mihin kuollut läheinen viedään ja mitä seuraavaksi tapahtuu sekä miten läheisten tulee toimia.
Päivystystehtävää suorittavan ruumisauton voi omistaa eri hautaustoimisto kuin se, jota omaiset käyttävät hautausjärjestelyissä. Lue lisää: Viimeisestä sydämen lyönnistä hautaan – mitä tapahtuu kuoleman jälkeen?
Omaisten kohtaaminen on Kuosan mukaan ammatin vaativin puoli. Se kysyy ammattitaitoa.
– Jos pitäisi miettiä jotakin, mikä itselleni työssä on ollut haastavaa, niin se on omaisten kohtaaminen. Heidän surunsa täytyy kohdata. Ihmiset reagoivat hyvin eri tavoilla, jotkut saattavat olla jopa vähän aggressiivisia. Se on tietenkin ymmärrettävää ja kaikki tunteet pitää ymmärtää, Kuosa sanoo.
Heti ei tarvitse tietää tai osata sanoa mitään esimerkiksi hautajaisista; niistä sovitaan myöhemmin yhdessä hautaustoimiston kanssa.
Lue myös: Mitä suomalaiset katuvat kuolinvuoteellaan? – "Älä elä sitten, kun olet eläkkeellä – elä jo nyt"
"Kaikki kuolemathan ovat jollain tapaa epäreiluja, mutta..."
Kuosankin tielle on toki osunut vaikeita hetkiä. Silti työ on työtä; se hoidetaan ja jätetään sen jälkeen taakse.
– Kaikki kuolemathan ovat jollain tapaa epäreiluja, mutta esimerkiksi menehtyneitä lapsia kohdatessaan miettii, että ei se ole oikein. Tai jos todella nuori henkilö kuolee yllättäen esimerkiksi onnettomuuteen, Kuosa sanoo.
Jos jokin jää häiritsemään, se pitää purkaa. Kuosan tapauksessa purkaminen on tavallaan helppoa, sillä hänen työpaikkansa on perheyritys.
– Voin jutella omalle isälle. Myös työyhteisössä pystytään purkamaan mahdollisesti mieltä painavia tapauksia, Kuosa kuvaa.
– On tärkeää pitää sillä tavalla pitää omaa suojamuuria yllä, ettei vie työtä kotiin. Tietenkin on nähnyt surullisiakin tapauksia, joista saattaa tulla pala kurkkuun. Ei niitä kuitenkaan saa jäädä itse murehtimaan.
Suomen Hautaustoimistojen Liitolta löydät ensiohjeen vainajan omaisille.
Lue myös: Mitä hautaustoimistossa tapahtuu? Sami kertoo, mistä kaikesta siellä sovitaan – "Keskeinen päätettävä asia"
Lue myös: Samin työtä on hautajaisten järjestäminen – millaiset tilanteet ovat raskaimpia?
Katso myös: Kuolindoula kehottaa puhumaan kuolemasta suoraan: "Pois nukkumisesta" puhuminen voi pelottaa
3:20