Miten huonokuntoinen voi lähteä liikkeelle?

Liikkeelle lähtö täytyy aloittaa asenteen muuttamisesta.
Julkaistu 04.03.2012 16:00(Päivitetty 01.11.2012 11:27)

Monilla kynnys lähteä liikkeelle voi olla suuri. Syynä voi olla ylipaino tai vuosien aikana tapahtunut liikkeen vähentyminen. Jokaisella on kuitenkin mahdollisuus saada pienin muutoksin kiinni aktiivisemmasta elämästä. Usein kyse onkin asennemuutoksesta.

Liikkumisen aloittamiseen liittyvä vaikeus on usein sidoksissa omiin mielikuviin. Liikunta nähdään kapea-alaisesti vain tiettynä toimintana ja asiana, joka pitää rutiininomaisesti saada hoidettua. Keventäjät-palvelun liikunta-asiantuntija Sirpa Arvonen puhuu liikkumisen moniulotteisuudesta ja kokonaisvaltaisista hyödyistä.

– Täytyy miettiä, minkälaisesta liikkeestä oikeasti tykkää ja lähteä hakemaan siitä miellyttävää kokemusta. Kysy itseltäsi, mitä tämä liike ja liikkuminen voi minulle antaa? Liikkeellä olemisen riemua, elossa olemisen tunnetta?

Mieti myös, mitä mukavaa liikkuessa voisi tapahtua. Jos ajattelet patikointireissullasi, että onpa upeaa nähdä mäen päältä maisemat, hengästyt matkalla huipulle huomaamattasi ja innoissasi.

Vuosien varrella tapahtuu sohvautumista

Joskus ajatus siitä, että liikunta tarkoittaa vain käyntiä kuntosalilla voi lannistaa ja saada aloittamisen kynnyksen nousemaan entisestään. Elämässä on voinut tulla myös sellaisia muutoksia, että aktiivisuustaso on laskenut.

– Monilla tapahtuu vaivihkaista sohvautumista elämän eri vaiheissa, ja painonnousun hidas prosessi alkaa. Se liittyy koko elämänhallintaan ja arjen tottumuksiin. Jossain vaiheessa on voinut jäädä itsensä hemmotteluvaihe päälle, ja silloin on vetäytynyt enemmän sohvalle. Prosessi on ollut hidas.

Myös loukkaantumiset tai muut kropan vaivat voivat saada sohvautumisen alkamaan, ja kierteestä on vaikea päästä pois.

– Lääkäri on voinut sanoa, että et voi enää tehdä asioita polvilla tai selällä, tai että sinun pitää varoa niitä. Siitä on lähtenyt sitten varomisen ja välttelemisen kierre.

Keventämiseen ja liikuntatottumusten sovittamisessa arkeen tarvitaan kärsivällisyyttä. Täytyy muistaa, että painonnousukäyrätkin ovat nousseet pikku hiljaa vuosien saatossa.

Studio55.fi/Eeva Lähteenmäki

Nämä 10 myyttiä laihduttamisesta ovat puppua

Haluatko lihasmassaa? Syö näin!

Haluatko laihtua? Syö näin!

Yli 30 kiloa laihtunut Anita: En ole joutunut luopumaan mistään

Ravitsemusterapeutti: Nämä asiat täytyy muistaa karppauksessa

Poimi tästä helpot askeleet aktiivisempaan elämään

Kuva: Colourbox.com

Tuoreimmat aiheesta

Studio55