Miten kumppanin saa tekemään oman osuutensa arjen askareista? Kotitöiden epätasainen jakautuminen raastaa lukijoita: "Miehelle voisi lähettää laskun viikkosiivouksesta"

Auri Kananen kertoo vinkkinsä pariskuntien siivousarkeen:"Ei tehdä siitä sellaista nalkutusta" 1:37
KATSO MYÖS: Auri Kananen kertoo vinkkinsä pariskuntien siivousarkeen: "Ei tehdä siitä sellaista nalkutusta".

Juttusarjassa lukijaraati vastaa kysymyksiin seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään liittyen!

"Kauanko kannattaa odotella, että kumppani hoitaisi oman osuutensa kotitöistä? Tuleeko tähän ikinä muutosta? Olen sanonut asiasta useaan otteeseen ystävälliseen sävyyn, mutta mitään ei näytä tapahtuvan. Mikä ylipäätään olisi tasavertainen tapa jakaa kotityöt parisuhteessa?" kysyy nimimerkki En ole taloudenhoitaja.

Näin raati vastasi

"Ei kai sitä kannata odottaa ollenkaan. Muuttaa omaa ajattelua tai vaihtaa kumppania. Ei ole yhtä vastausta siihen, mikä on oikea tapa jakaa kotityöt. Miksi ne pitäisi edes jakaa niin tarkkaan. Jos kyseessä on hyvä tiimi, niin kyllä ne jotain kautta tasoittuvat."
– Mies, 36, avioliitossa

"Harvemmin pelkkä sanominen riittää, oli kyse lapsista tai puolisoista. Siihen(kin) kaivataan kommunikointia. Tasavertainen vaihtelee varmasti joka suhteessa. Keskustelkaa, kerro tuntemuksistasi mutta älä painosta. Muista myös kuunnella toista!"
– Nainen, 40, avioliitossa

"Täällä toinen taloudenhoitaja. Meillä sama homma. Ei, siihen ei ikinä tule muutosta. Minusta miehelle voisi lähettää laskun viikkosiivouksesta, meillä se ainakin herätti hilpeyttä. Älä siis sinäkään toivo liikoja, tilanne ei tule muuttumaan. Jalat alle."
– Nainen, 43, avioliitossa

"Hoidin 15 vuotta lapset ja kodin käytännössä yksinään. Sitten alkoi tulla niin paljon valituksia "kiillottamattomista hanoista", että päätin radikaalisti hylätä kaikki kotityöt. Kymmeneen vuoteen en ole tehnyt mitään. Siltä kyllä näyttääkin sitten."
– Nainen, 54, avioliitossa

"Yhteensä puolet ja puolet, muttei kaikista erikseen ja riippuu, mikä kotityöksi lasketaan. Pitää myös yhdessä sopia, mitä pitää tehdä ja mihin pannaan raja. Leipominen, shoppailu, neulominen, kukanhoito ja ylijynssääminen ei ole kotityötä vaan harrastusta."
– Mies, 60, avioliitossa

"Ei kannata odotella. Kannattaa ennemmin erota. Teidän kahden käsitys siisteydestä eroaa toisistaan selvästi niin paljon, ettei tuolla suhteella liene tulevaisuutta. Toinen osapuoli pitää sinua vain mopin ja imurin jatkeena. Ei ihme, että haluat muutosta."
– Nainen, 40, parisuhteessa

"Ei todellakaan kannata odottaa. Jos ei tee heti, niin ei tee ikinä. Useita suhteita takana, joten kokemusta on. Kummankin kuuluisi vähintään hoitaa omat sotkut. Jos tiskeistä riitaa, niin hanki omat, jokaista yksi ja käytä vain niitä ja tiskaa ne heti."
– Nainen, 34, parisuhteessa

"Et vaan tee hänen puolestaan mitään. Annat hänen hoitaa omat tiskit, pyykit ynnä muut sellaiset. Pakko hänen on jossain vaiheessa ne hoitaa. Tasavertaisesti pitäisi mennä kotitöiden jako."
– Nainen, 27, parisuhteessa

"Itse tykkään pestä astioita ja pyykkiä. Myös ruoanlaitto ja leivonta ovat mieluisia. Siivousta inhoan, joten vaan lakaisen lattiat. Yksi keino olisi tietenkin hankkia siivooja. Jos vaan toinen käy töissä, niin se, joka ei käy, voisi tehdä enemmän."
– Nainen, 55, parisuhteessa

"Ei kannata odotella. Tilanne ei muutu koskaan. Parisuhde toimii usein paremmin, kun molemmilla on omat asunnot ja vastaavat oman huushollinsa kotitöistä. Eipähän tule turhaan odotettua toisen tekevän jotain ja petyttyä aina uudestaan."
– Nainen, 33, parisuhteessa

"Kumpikin siivoaa omat sotkut. Jos toinen tekee ruokaa, toinen tiskaa."
– Nainen, 29, parisuhteessa

Alla näet kaksi seuraavaa kysymystä. Miten vastaisit tähän?

Entä miten vastaisit tähän?

 

Mitä itse haluaisit kysyä? Lähetä oma kysymyksesi tässä:

Lue myös:

    Uusimmat