Miten onnelliseksi koirasi sinut tekee? Tutkimus havaitsi jotain yllättävää

Yhä useampi hankki lemmikkikoiran korona-aikana – koirakuume jatkuu edelleen kovana 3:24
KATSO MYÖS: Yhä useampi hankki lemmikkikoiran korona-aikana – koirakuume jatkuu edelleen kovana

Lemmikki ei kenties teekään niin onnelliseksi kuin omistajat luulevat.

Lemmikeillä on tutkimustenkin mukaan positiivisia vaikutuksia omistajiensa elämään. Michiganin yliopiston tutkimuksen mukaan karvakaverit eivät kuitenkaan lisänneet onnellisuutta ainakaan covid-19-pandemian aikana niin paljoa kuin omistajat ehkä luulevat.

Lemmikinomistajat kertoivat lemmikin tekevän heistä onnellisia

Tutkimus aiheesta julkaistiin Personality and Social Psychology Bulletin -lehdessä. Sitä varten arvioitiin 767 ihmistä toukokuussa 2020. Koehenkilöiltä esimerkiksi kyseltiin avoimia kysymyksiä, ja heidän hyvinvointiinsa vaikuttavia tekijöitä selviteltiin useiden indikaattorien avulla.

Ei liene yllättävää, että lemmikinomistajat kertoivat lemmikin tekevän heistä onnellisia.

Lemmikkien koettiin tuottavan lisää positiivisia tunteita koronapandemian aikaiseen elämään. Eläinkumppanit tarjosivat omistajien mukaan kiintymystä ja toveruutta. Toisaalta lemmikit aiheuttivat myös huolta, ja toisinaan esimerkiksi häiritsivät etätyöskentelyä.

Hyvinvoinnissa ei pitkällä aikavälillä ollut eroja

Kun lemmikinomistajien onnellisuutta sitten verrattiin eläimettömiin ihmisiin, hyvinvoinnissa ei pitkällä aikavälillä ollutkaan eroja. Tiedotteen mukaan lemmikin tyypillä tai lemmikkien määrällä ei ollut merkitystä. Omistajan persoonallisuus tai se, miten läheiseksi lemmikki koettiin, ei asiaan vaikuttanut.

– Ihmiset sanovat, että lemmikit tekevät heidän onnelliseksi, mutta kun onnellisuutta oikeasti mitataan, tämä ei vaikutakaan olevan totta, toteaa apulaisprofessori ja tutkimusta tekemässä ollut William Chopik.

– Kun ihminen näkee ystävänsä yksinäisenä tai seuranpuutteessa, tälle ehdotetaan lemmikkiä. Se todennäköisesti ei kuitenkaan muuta asioita niin paljon kuin ihmiset olettavat.

Tulokselle saattaa olla useita syitä. Kenties lemmikittömät koehenkilöt olivat löytäneet elämäänsä erilaisia sisältöjä, jotka tekivät heidän onnellisiksi. Toisaalta koronapandemia oli juuri tutkimuksen teon aikaan alkanut ja koehenkilöiden saamat kysymykset liittyivät juuri kyseiseen aikaan. Tämäkin voisi vaikuttaa tuloksiin.

Katso myös: Todellinen eläinystävä! Amerikkalaismies käytti 800 000 euroa remontoidakseen kodistaan leikkikentän kissalleen

Lue myös:

    Uusimmat