Miten toimia takertuvan kumppanin kanssa? Lukijaraati neuvoo: "Helpoiten saa tasapainoon, kun hommaa sylikoiran tai jenkkiauton"

Mistä tietää, että olisi parempi vain erota? Asiantuntija kertoo ohjenuoran 2:09
KATSO MYÖS: Mistä tietää, että olisi parempi vain erota? Asiantuntija kertoo ohjenuoran.

Juttusarjassa lukijaraati vastaa kysymyksiin seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään liittyen!

"Moni tuskailee, kun kumppanin kanssa ei ole tarpeeksi läheisyyttä. Meillä on vähän päinvastainen ongelma. Kumppanini nimittäin haluaa koko ajan nysvätä ihan iholla kiinni eikä näytä yhtään ymmärtävän minun tarvettani omalle tilalle. Aluksi se oli ihan söpöä, mutta nyt se ärsyttää. Mitä teen?" kysyy nimimerkki Omaa tilaa kiitos.

Näin raati vastasi

"Elimistö erittää mielihyvähormonia kosketuksessa ja siihen jää koukkuun. Helpoiten saa tasapainoon, kun hommaa kissan tai sylikoiran tai papukaijan tai jenkkiauton. Mikä saa osan vietistä kohdistumaan johonkin muuhun."
– Mies, 46, avioliitossa

"Hänellä on hellyyden puutos. Ehkä joku trauma. Hänen täytyisi opetella tyynnyttämään ja hellimään itseään, jotta ei olisi sinun varassasi pelkästään. Toisaalta muista, että vähäinen hellyys haetaan parisuhteen ulkopuolelta."
– Nainen, 40, sinkku

"Oma tila on tärkeä, niin kuin yhdessä tekeminen ja yhdessä olo ja läsnäolo."
– Mies, 46, sinkku

"Liika on liikaa. Minä koittaisin keskustella kumppanin kanssa mahdolliset pelisäännöt läheisyyden suhteen."
– Nainen, 30, sinkku

"Jos ei sanominen riitä, niin ota ero. Tuollainen iilimatokumppani kuulostaa yksinkertaisesti vain todella ahdistavalta."
– Nainen, 40, kihloissa

"Alun perin älä anna tulla iholle, vaikea korjailla jälkeenpäin."
– Nainen, 49, sinkku

"Eikö kumppanisi kiinnosta? Mieti miksi "iholla oleminen" on alkanut ärsyttää ja mihin tarvitset omaa tilaa."
– Mies, 55, avioliitossa

"Halailu on okei, jos minullakin on aikaa keskittyä siihen. Silloin, kun sitä ei ole, pyydän odottamaan ja teen halialoitteen heti, kun mahdollista.
– Nainen, 42, parisuhteessa

"Avoin keskustelu voisi auttaa."
Mies, 48, parisuhteessa

"Ehkä voi todeta, että läheisyyteen kuuluu myös etäisyyttä ja yksityisyyttä, niin läheisyys tuntuu haluttavalta. Ihan vaan puhua siitä ja myös, mitä se läheisyys oikeasti on. Se on myös toisen kunnioittamista ja hänen reviirinsä kunnioittamista."
– Nainen, 67, sinkku

"Nostaa kissa pöydälle ja puhua. Kerro miltä asia sinusta tuntuu ja yrittäkää löytää joku keskitie, ettei koko ajan tarvitse riippua. Jos tilanne ei muutu pitkällä aikavälillä, niin kumppani vaihtoon."
– Nainen, 60, avioliitossa

"Ymmärrän oman tilan tarpeen. Mikäli et saa olla kotona rauhassa, niin voitko mennä esimerkiksi kaverille tai vaikka lenkille joksikin aikaa. Liika tarrautuminen on ahdistavaa."
– Nainen, 65, sinkku

"Sanoo suoraan, että ahdistaa."
– Nainen, 35, sinkku

"Omaa tilaa on saatava, kun se siltä tuntuu. Toisen on se ymmärrettävä."
– Mies, 54, parisuhteessa

"Minulla oli ihan samanlainen tunne aluksi, mutta siihen tottuu. Mieti kuinka onnekas olet, että hän haluaa läheisyyttä kanssasi! Opit kyllä arvostamaan sitä ajan kanssa ja myöhemmin se on tosi arvokasta! Ole onnellinen!"
– Mies, 55, avioliitossa

"Kumppanin persoonaa et pysty muuttamaan, joten hän ei tule myöhemminkään ymmärtämään yksilöllisyyttä ja oman tilan tarvetta parisuhteessa. Kärsii läheisriippuvuudesta, joten laita kiertoon. Olet tyytymätön, eikä tilanne parane, laita suhde katkolle."
– Nainen, 57, sinkku

"Ehkä kyse siitä, että tarrautuja pelkää menettävän toisen, jos muuttaa käytöstä. Reilu keskustelu siitä, että ei menetä toista, vaikka ei ole koko ajan kiinni, voisi auttaa.”
– Nainen, 51, sinkku

Alla näet kaksi seuraavaa kysymystä. Miten vastaisit tähän?

Entä miten vastaisit tähän?

 

Mitä itse haluaisit kysyä? Lähetä oma kysymyksesi tässä:

Lue myös:

    Uusimmat