Mitkä ihmeen laajat värit? Näin iPhone 7 -näyttö eroaa aiemmasta – mutta ei pärjää Galaxy Note7:lle

Julkaistu 13.09.2016 12:52
Toimittajan kuva

Markus Lehtiniitty

markus.lehtiniitty@mobiili.fi

@mlehtiniitty

Applen julkistamissa uusissa iPhone 7:ssä ja iPhone 7 Plussassa on yhä 4,7 ja 5,5 tuuman näytöt, joissa on pikseleitä 1334×750 ja 1920×1080 pikseliä – aivan kuin jo parin edellisen vuoden edeltäjissään, iPhone 6 ja iPhone 6s -malleissa.

Samsung Galaxy Note7:ssä on iPhone 7 -puhelimia kirkkaampi ja tarkempi näyttö. Myös kontrasti on AMOLED-tekniikalle tyypillisesti suurempi. Note7 tukee iPhone 7:n tavoin laajempaa DCI-P3-väriskaalaa.

iPhone 7 -puhelinten näytöt eivät kuitenkaan ole samoja kuin aiemmin, vaan koon, tarkkuuden ja IPS LCD -näyttötekniikankin ennallaan säilymisestä huolimatta mukana on parannuksia väritoistossa ja kirkkaudessa.

Applen mukaan näyttö on nyt 25 prosenttia aiempaa kirkkaampi sekä iPhone 7:ssä että iPhone 7 Plussassa, mikä tarkoittaa 625 nitin enimmäiskirkkautta. Tämä on hyvä lukema IPS-näytölle. DisplayMaten mittausten mukaan Samsungin Galaxy Note7:n AMOLED-näyttö on kuitenkin toistaiseksi älypuhelinten kirkkain näyttö. Se ylsi kirkkaassa valaistuksessa automaattitilassa jopa 1 048 nitiin suoritetuissa mittauksissa.

Kirkkauden lisäämisen ohella merkittävämpi uudistus iPhone 7 -näytöissä on tuki uudelle laajemmalle väriskaalalle. iPhone 7:t tukevat nyt DCI-P3-standardia, jolle tuki löytyy jo myös 9,7 tuuman iPad Prosta. DCI-P3:a tukee kuitenkin jo myös Samsung Galaxy Note7:kin.

DCI-P3-väriskaalan tuki tulee aiemman perinteisensRGB / Rec.709 -väriskaalan rinnalle. DCI-P3-väriskaala on 26 prosenttia sRGB:tä laajempi. Käytännössä se johtaa värien toistumiseen näytöllä ”rikkaampina”, värikylläisempinä sekä enemmän esiin pomppaavina. Kunnollinen toteutus vaatii onnistunutta värienhallintaa sekä myös taaksepäin yhteensopivuutta ja eri väriskaalojen välillä vaihtamista tilanteesta riippuen.

Havainnollistava kuva, kuinka DCI-P3 on sRGB:tä laajempi.

Laajemmin värit toistuvat sitä tukevat näytöllä, jos myös esitettävä sisältö omaalaajemmat värit. Applen uudet iPhone 7 -kamerat tallentavat kuvat ja videot uudella laajemmalla väriskaalalla ja julkistustilaisuudessa lavalle uutta laajempaa väriskaalaa esittelemään tuotiin Instagram, joka aikoo ottaa hyödyn irti sekä suunnitella kuvasuotimensa eli filtterinsä uudelleen laajemmille väreille.

DCI-P3:tä käytetään jo myös elokuvien tuotannossa värimäärittelynä ja 4K Ultra HD -televisiomäärittely vaatii jo myös vähintään 90 prosentin DCI-P3-väritoistoa.

Sekä iPhone 7 että iPhone 7 Plussan näytöt tukevat yhä luonnollisesti myös iPhone 6s:ssä esiteltyä 3D Touchia eli ovat paineen voimakkuuden tunnistavia. iOS 10:ssä voimakkaampia 3D Touch -painalluksia voi hyödyntää aiempaa useammissa toiminnoissa.

Osasta ennakkohuhuja poiketen iPhone 7:t eivät saaneet näyttöihinsä True Tone -tukea, joka myös esiteltiin aiemmin 9,7 tuuman iPad Prossa. True Tonen ideana on näytön valkopistettä muuttamalla mukauttaa näyttö ja sen väritasapaino kulloiseenkin valaistusympäristöön sopivaksi. Tarkoituksena on näin tehdä näytöstä enemmän paperia vastaava ja kirkkaassakin valossa helpommin luettava. iPad Prossa True Tone -näyttö on toteutettu kahdella valoisuuden tunnistimella, jotka tunnistavat valon kirkkauden lisäksi myös sen värin. Mahdollinen syy True Tonen uupumiseen uusista iPhoneista onkin, että tarvittava tunnistustekniikka olisi vaatinut liian paljon tilaa, jota pienempikokoisissa iPhoneissa ei ole käytettäväksivastaavalla tavalla kuin suuremmissa iPadeissa.

Applen on vahvasti huhuttu olevan vaihtamassa ensi vuonna iPhonessa myös Samsungin jo pitkään suosimaan AMOLED-näyttötekniikkaan.

Tuoreimmat aiheesta

Puhelimet