MM-hiihdoissa hintafarssi – yleisö äänesti jaloillaan: "Hyvällä bisneksellä ja ahneudella on ero"

MTV:n kisatiimi: Suomella vaisu avausviikko MM-hiihdoissa – Ruotsin ja Norjan ihmetemput lähellä Planicassa 3:22
MTV:n kisatiimi: Suomella vaisu avausviikko MM-hiihdoissa – Ruotsin ja Norjan ihmetemput lähellä Planicassa

Planica on ja pysyy mäkihyppypaikkakuntana, vaikkei MM-kilpailuissa uskoisi.

Tiskijukalla riitti tekemistä Slovenian Planicassa järjestettävien pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailujen sunnuntai-illassa, kun valtaosa harvenevasta yleisöstä pakeni mäkimontusta lumisadetta, navakkaa tuulta ja kiristyvää pakkasta.

Ja mäkihypyn piti olla laji, jonka paikallisia tähtiä Timi Zajcia, Anze Lanisekia, Ema Klinecia ja Nika Kriznaria slovenialaisten odotettiin tulevan katsomaan. Eikä sovi unohtaa kestotähti Peter Prevcia, jonka kuva seisoo läheisen maantien varressa.

Suomen mäkimaajoukkueen Niko Kytösaho puntaroi sekajoukkuekilpailun jälkeen koko MM-kilpailujen yleisömäärää.

– Kuulin, että liput on aivan ylihinnoiteltu. Tänne oli ennakoitu 200 000 katsojaa, mutta edes 50 000 lippua ei oltu myyty muutama päivä sitten, Kytösaho sanoi.

– Kaikki hotellitkin on ylihinnoiteltu. Planican maailmancupin finaaleissa on niin paljon porukkaa, ettei kaikki mahdu monttuun. Silloin liput ovat oikeissa hinnoissa, nyt ne ovat törkyhintaisia.

"Eivät he tule tänne"

Edes miesten normaalimäen kilpailu ei täyttänyt monttua, vaikka hetkittäin tunnelma olikin korkealla.

Päävalmentaja Janne Väätäinen komppaa Kytösahoa.

– Mitä olen kuulostellut, niin hyvällä bisneksellä ja ahneudella on ero. Lippujen hinnat mutta myös hotellien hinnat ovat kovat. Jotain ihmiset protestoivat. Eivät he tule tänne.

Aikuisten päivälipun saa halvimmillaan 64 eurolla, kun ohjelmassa on enemmän kuin yksi loppukilpailu. Suomalaisten mediaanipalkkaan suhteutettuna hinta olisi satasen luokkaa.

Ensimmäisen kisaviikon alkuvaiheessa tunnelmaa piristivät koululaisryhmät itse askarreltuine Slovenian ja muidenkin maiden lippuineen. Viikonloppuna hiihtokatsomoissa näkyi runsaimmin Norjan, Ruotsin ja Suomen lippuja. Slovenian suurin hiihtäjätähti Anamarija Lampic siirtyi kilpailujärjestäjien kannalta huonoon aikaan ampumahiihtoon juuri ennen MM-kotikisakautta.

STT:n ensimmäisen kisaviikon aikana jututtamista suomalaisurheilijoista moni oli mielissään, että kotimaasta oli saapunut katsojia.

– Ladun varrella oli porukkaa ja meininkiä. Se oli hyvä asia, yhdistetyn hiihtäjä Ilkka Herola kiteytti.

Keski-Euroopan maista itävaltalaisia ja saksalaisia saapui kohtuullisen paljon mäkikilpailuihin.

Vuorten kainalossa

Tiskijukka pyöritti levyjä laajalla skaalalla Abbasta AC/DC:n kautta tirolilaisschlagereihin ja nykyeuroviisuihin.

Mäkimontussa lumisotasille ryhtyneillä tenavilla ja muutaman juhlajuoman rohkaisemilla Slovenian mäkihyppyfaneilla riitti tunnelmaa, mutta muuten meno oli kuin Salpausselän kisoissa Suomen mäkihypyn huonoina vuosina.

Syynä yleisökatoon ei voi olla hankala sijaintikaan. Kytösaho jos joku tietää, ettei paikalle ole vaikea saapua. Itävallan Salzburgissa asuva mäkimies hurauttaa parissa tunnissa etelänaapurin mäkimekkaan.

Etelä-Saksan Münchenistä automatka kestää nelisen tuntia. Autobahneilla matka taittuu tasaisesti. Vuoristoalueilla Itävallasta Sloveniaan kulkiessa voi valita myös reitin Italian kautta. Tien varteen jää Suomen hiihtomaajoukkueen tukikohta Tarvisio.

Planicassa autot on jätettävä pellolle parin kolmen kilometrin päähän urheilukeskuksesta, mutta se ei ole ongelma. Yleisö osaa taivaltaa Alppien välissä sijaitsevaan laaksoon lentomäkikilpailuihinkin.

– Minun puolesta saisi väkeä olla enemmänkin, mutta aikaisempiin päiviin verrattuna nyt on enemmän väkeä, sekajoukkuemäessä onnistunut Jenny Rautionaho sanoi.

Toinen kisaviikko voi paikata kisajärjestäjien kassaa.

– Ehkä ihmiset tulevat katsomaan suurmäen kilpailuja, Rautionaho mietiskeli.

Lue myös:

    Uusimmat