MM-hiihtojen päätteeksi jämerä suomalaisavautuminen, mutta onko FIS valmis muutokseen? "Jokainen voi ajatella millaisen myllerryksen se aiheuttaisi"

Yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen tyytyväinen kisojen antiin:"Nuorten miesten esiinmarssi oli kiva nähdä" 4:09
Petter Kukkonen summasi MTV Urheilulle Oberstdorfin MM-hiihtojen suomalaispanoksen yhdistetyssä.

Suomen yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen toivoo, että lajia riivaavat hyppypukuasiat saataisiin korjattua olympiakauteen mennessä. 

Kun Petter Kukkoselta kysyy Oberstdorfin MM-hiihtojen yhteenvetoa, hän nostaa esiin kaksi seikkaa.

Aloitetaan positiivisesta asiasta. 

– Ilkan hopeamitali päätti 14 vuoden kuivan kauden, Kukkonen toteaa maajoukkueen ykköstähden Ilkka Herolan suorituksesta normaalimäen kisassa.

– Isossa kuvassa totta kai toivoisin, että koko joukkue menisi nätisti eteenpäin, mutta nöyrän kiitollinen pitää sen Ilkan mitalin kohdalla olla. Suomalaisessa yksilöurheilussa ei ole nykyään itsestään selvää, että mitaleita putoaa.

– Se oli omalle työllekin palkinto, Kukkonen summaa.

"Tämä laji ansaitsee sen"

Herolan uroteon jälkeen Kukkonen avautuu toisesta seikasta: hyppypuvuista. 

Valmentajan mielestä varsinkin Oberstdorfin isosta mäestä hypätyt kilpailut osoittivat, kuinka valtava vaikutus sääntöjen vastaisilla hyppypuvuilla lajissa on. 

– Se vie lajin luonnetta väärään suuntaan. Se on sääli.

Kukkonen ei selittele tuloksia hyppypuvuilla, sillä hän on varma, että parhaat olisivat parhaita myös sääntöjenmukaisilla varusteilla. 

Mutta hän hämmästelee sitä, miksi FIS ei valvo omia sääntöjään. 

– He eivät halua tehdä mitään, sillä he pelkäävät omien työpaikkojen puolesta. Siksi tämä homma leviää käsiin, ja laji saa huonoa mainetta.

– Tämä laji ansaitsee sen, että menisimme tasapuolisesti eteenpäin. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Kukkonen avautui pukuasiasta Rukan maailmancupin yhteydessä syyskaudella, mikä johti FIS:n antamaan varoitukseen. Sen jälkeen asiaa ovat edistäneet myös Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen sekä Hiihtoliiton yhdistetyn ja mäkihypyn puheenjohtaja Lauri Kettunen.

Kukkonen vierittää asian hoitamista varsinkin yhdistetyn kilpailujohtajan Lasse Ottesenin tontille. Kukkonen ei ole saanut FIS-pomolta kunnollisia vastauksia, ja mediassa Ottesen on kiistänyt kaikki sääntörikkomukset.  

– Olemme pyytäneet moneen kertaan kauden aikana oikaisemaan tämän asian.

– Nyt pukuja on isonnettu koko ajan ja valtavasti. 

– Ymmärrän hienokseltaan, miksi he eivät tämän kauden aikana ole halunneet asiaa ruveta säätämään, sillä siitä olisi tullut aikamoinen show, mutta nyt kun menemme eteenpäin olympiatalveen, toivon, että lajissa otetaan järki käteen, Kukkonen toteaa. 

Uskotko, että tilanne korjaantuu ensi kauteen mennessä?

– Olen vähän skeptinen. Minusta FIS:n kevätkokous ei ole demokraattinen systeemi. Luulen, että tämä menee taas kähminnäksi. Tehdään tuota ja tätä ja sitten mikään ei mene läpi.

Ratkaisut

Kukkonen listaa kaksi keinoa, joilla pukukikkailu saataisiin loppumaan. 

Ensinnäkin se, että urheilijoiden vartalomitat ottaisi neutraali osapuoli mittanauhan sijaan vartaloskannerilla. 

Toinen asia on neutraalin osapuolen suorittama pukutestikontrolli. Puvusta tutkittaisiin joka kerta ilmanläpäisevyys ja otettaisiin mitat reiden, takapuolen ja lantion kohdalta. Samassa urheilija kävisi myös puntarilla. 

– Jos joku puku on iso, se jätkä on pihalla kilpailusta. Sen jälkeen joukkueet uskovat sen ja puvut pysyvät säännönmukaisina.

Kukkonen hieman naurahtaa sille, että esimerkiksi yhdistetyn norjalaistähti Jarl Magnus Riiber sekä mäkihyppyhuiput Halvor Egner Granerud ja Markus Eisenbichler on hylätty kauden aikana vääränlaisten hyppypukujen takia. 

Hän naurahtaa siksi, että sääntöjenvastaisia pukuja on käytetty jatkuvasti, mutta sitten tehdään tällaisia yksittäisiä näpäytyksiä.

– Kaikki ovat siinä pelissä mukana, "uudesta normaalista" puhuva Kukkonen sanoo.

– Yksi asia tämän taustalla voi olla se, että saavutetuista eduista on ihmisen vaikea luopua. Jokainen voi ajatella millaisen myllerryksen se aiheuttaisi, jos havaitaan, että joku on hypännyt laittomilla varusteilla ja tehnyt sitä vuosia. Joku voisi tuolloin kysyä, että mihin menestyminen on perustunut? 


Ilkka Herola ja Eero Hirvonen sijoittuivat parisprintissä viidenneksi:"Aika tekemätön paikka" 3:03
Millaisen kouluarvosanan MM-hopeamitalisti Ilkka Herola antoi itselleen suorituksestaan Oberstdorfissa?

Lue myös:

    Uusimmat