MM-hiihtojen skandaali paljasti uuden puolen veridopingista – "Hyvin riskialtista"

7:40img
Miten doping kitketään urheilusta? Harri Syväsalmi kommentoi asiaa videolla.
Julkaistu 02.03.2019 19:58

MTV URHEILU – STT

Seefeldin MM-hiihdoissa äitynyt dopingskandaali saattaa muokata antidopingkäytäntöjä, kertoo Saksan antidopingtoimisto Nada Bild-lehden julkaisemassa Saksan uutistoimiston DPA:n jutussa.

Itävallan poliisi pidätti Seefeldin kisoissa viisi maastohiihtäjää, ja he kaikki ovat tunnustaneet veridopingin käytön. Yksi hiihtäjistä napattiin kesken verensiirron neula suonessa kiinni. Hänet oli ilmoitettu samana päivänä kisattuun miesten 15 kilometrin kisaan. Tuollainen kilpailun lähituntumassa tehty veridoping on Nadan edustajan Lars Mortsieferin mukaan "uutta".

–  Veridopingia on pidetty pitkäaikaisempana dopingina, jota käytetään muutamia päiviä ennen kilpailua vahvistamaan kestävyyttä, Mortsiefer sanoo DPA:lle.

–  Juuri ennen kilpailua ja tuollaisissa olosuhteissa tehtynä tuo on hyvin riskialtista mahdollisten tulehdusten takia. Eikä veripussien käsittelykään ole helppoa. Mutta tämä tuo uutta pohdittavaa siihen, kuinka dopingkontrollisysteemi voi toimia entistäkin tarkemmin.

Saksalaistohtori tienasi hurjasti

Dopingverkoston keskushenkilöksi epäilty saksalainen urheilulääkäri Mark Schmidt on Bild-lehden tietojen mukaan tienannut toiminnaltaan noin 300 000 euroa vuodessa. Schmidtillä oli 60 asiakasta, ja jokainen heistä pulitti viitisen tuhatta euroa vuodessa tohtorin tarjoamista dopingpalveluista.

LUE MYÖS: Itävallan ykköshiihtäjän raivo purskahti yhdestä kysymyksestä, epätoivoinen pelko omasta urasta dopingskandaalin takia – "Pilanneet monta elämää"

Schmidt piti jopa viittäkymmentä veripussia erikoispakastimissa autotallissa lähellä kotiaan Erfurtissa. Veridopingin antamasta hyödystä urheilijalle ei ole täysin varmaa käsitystä, mutta asiantuntijat ovat arvelleet suorituskyvyn kohenevan 5–10 prosenttia.

Schmidtiä uhkaa jopa kymmenen vuoden vankeus. Müncheniläisessä vankilassa pidätettynä oleva Schmidt on asianajajansa mukaan "tehnyt täyttä yhteistyötä" viranomaisten kanssa dopingsotkun selvittämisessä.

Tuoreimmat aiheesta

MM-hiihdot