MM-mitalisti Nea Kivelä, 23, on yksi sarjansa vanhimmista kilpailijoista – erottautuu muista erityisellä tavalla

Satubaletista uransa aloittanut Kivelä on 23-vuotiaana hämmästyttävästi yksi sarjansa vanhimmista kilpailijoista. 

Jean Sibeliuksen mestariteos Finlandia ei äkkiseltään kuulosta aerobic-ohjelman musiikilta, mutta kahden vuoden takainen MM-pronssimitalisti Nea Kivelä haluaa erottua omintakeisuudellaan. Edellisissä MM-kisoissa hän taituroi puolitoistaminuuttisen ohjelman Myrskyluodon Maijan musiikin tahtiin.

Perjantaina Italian Pesarossa MM-tuomarit ja katsojat näkevät Kivelän Finlandia-ohjelmassaan.

– Musiikki on uniikki. Se toimii minulle tosi hyvin, ja olemme saaneet ohjelmasta hyvän kokonaisuuden, Kivelä kertoi STT:lle ennen matkaa Italiaan.

Kivelä testasi ohjelmaa alkukauden kahdessa maailmancupissa ja kotimaan kisoissa.

– Kesällä teimme ohjelmaan vielä muutamia muutoksia, ja mielestäni onnistuimme hyvin valmentajani Saija Salmisen kanssa, Kivelä arvioi kuvaillen tyyliään pehmeämmäksi kuin monen kilpakumppanin.

Vasta 23-vuotias on jo konkari

Turun Urheiluliittoa edustava Kivelä myöntää, että Portugalista hellinnyt vuoden 2022 maailmanmestaruuskisojen pronssimitali nostaa odotuksia. MM-mitali oli suomalaisten ensimmäinen Kansainvälisen voimisteluliiton FIG:n aerobic-kisoissa.

– Olen yrittänyt miettiä paljon sitä, etten ota kisoista paineita, vaan keskityn omiin suorituksiini. Taso maailmalla menee koko ajan eteenpäin, mutta olen itsekin kehittynyt, Kivelä sanoi.

Kivelä kertoi olevansa 23-vuotiaana yksilösarjassa vanhimmasta päästä. Yli 25-vuotiaita sarjassa ei juurikaan ole, ja nuorimmat ovat 18-vuotiaita.

– Voimistelu kuormittaa kroppaa todella paljon. Minulla ei ole viime vuosina ollut isompia vammoja, mistä olen kiitollinen. Teemme fysioterapeutin kanssa paljon töitä, jotta ehkäisemme vammoja ennalta.

Viime vuosina hän on lisännyt myös voimaharjoittelua, jotta keho kestää harjoittelun paremmin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kolme karsintakisaa MM-avauspäivänä

Yksilöohjelman lisäksi Kivelä kilpailee viiden naisen ryhmäsarjassa ja kahdeksan urheilijan aerodancessa. Tahti takaa perjantain karsintapäivästä tiiviin rupeaman, sillä kaikkien kolmen sarjan alkukilpailu on heti avauspäivänä.

– Tykkään siitä, että saan tehdä useampia ohjelmia. Se tuo harjoitteluunkin vaihtelevuutta, ja treenikavereista saa tukea.

Yksilösarjassa ja ryhmäsarjassa ohjelmiin kuuluu pakollisia vaikeusliikkeitä, mutta tanssillinen aerodance on Kivelän mielestä rennompi kisamuoto. Jos hyvin käy, Kivelä kilpailee viikonloppuna kolmella ohjelmalla kahdeksan parhaan finaalissa. Ryhmäsarjassa hän oli voittamassa viime vuonna EM-hopeaa.

– EM-hopean jälkeen yksi voimistelija on vaihtunut. Meillä on sama koreografia kuin viime vuonna, mutta olemme vaikeuttaneet sitä. Myös aerodancen ohjelma on sama kuin viime vuoden kisoissa.

Laji omaksi jo kuusivuotiaana

Äiti-lapsi-jumpassa ja satubaletissa aloittaneen Kivelän sydämen aerobic vei jo kuusivuotiaana.

– Äidille tuttu ohjaaja aloitti lapsille aerobic-ryhmän, ja rakastuin lajiin. Saija Salminen alkoi valmentaa minua, kun olin noin kymmenvuotias.

Nykyään Kivelä harjoittelee aerobicia vähintään puolipäiväisesti. Viikossa on seitsemän lajiharjoitusta, ja lisäksi Kivelä ahkeroi punttisalilla ja tekee kehoa huoltavia harjoituksia.

– Olen pystynyt sovittamaan opintoni harjoittelun mukaan. Pääosin opiskelu on itsenäistä, eikä ole läsnäolopakkoa, Kivelä kuvaa kasvatustieteen opintojaan Turun yliopistossa.

Lue myös:

    Uusimmat