Demokraattien presidenttiehdokas Kamala Harris toivoo voittavansa tiistaina pidettävät presidentinvaalit naisäänestäjien tuella. Aborttioikeus on yksi vaalien tärkeimmistä asioista äänestäjille ja aborttiklinikoilla pelätään republikaanien Donald Trumpin paluuta Valkoiseen taloon.
Ohiolainen Ayesha Pritchett ei koskaan uskonut tarvitsevansa aborttia. Pritchetillä on neljä lasta eikä hänellä ole varaa viidenteen. Pritchett on viisi viikkoa raskaana.
– Olen aborttia vastaan, mutta minulla ei ole muita vaihtoehtoja. Olen yksinhuoltajaäiti ja elämä on jo nyt kallista, Pritchett kertoo MTV Uutisille.
Lue myös: Jännitys tiivistyy USA:n vaaleissa: Kamala Harris äänesti postitse, gallupeissa yllätys
Jos olet aborttia vastaan, mitä mieltä olet tämän klinikan olemassaolosta?
– Olen kiitollinen. He auttoivat minua löytämään aborttiin rahoitusta, Pritchett sanoo.
Aborttiklinikan olemassaolo ei ole itsestäänselvyys Yhdysvalloissa. Arviolta kolmannes lisääntymisikäisistä amerikkalaisnaisista elää nykyisin aborttikiellon alla.
Siitä asti kun perustuslaillinen aborttioikeus (Roe v. Wade) kumottiin kaksi vuotta sitten Trumpin nimittämien korkeimman oikeuden tuomareiden avulla, yli 20 osavaltiossa abortti on joko kokonaan kielletty tai sitä on rajoitettu lisää.
13 osavaltiossa kuten Texasissa on abortin täyskielto ja esimerkiksi Floridassa abortti on kielletty kuuden raskausviikon jälkeen. Georgian osavaltiossa ainakin kahden naisen on raportoitu kuolleen, koska heiltä evättiin abortti ja tarvittava hoito uusien aborttirajoituksien johdosta.
Naiset tukevat enemmän Harrisia, miehet Trumpia
Ohiolaisen klinikan lääkäri David Burkons onkin nähnyt klinikallaan enemmän abortteja kuin ennen.
– Tälle klinikalle matkustaa potilaita jopa Texasista, Floridasta ja Georgiasta saakka. Toiselle klinikalleni tulee paljon potilaita Indianan osavaltiosta. Yleensä he, joilla on varaa pystyvät matkustamaan toiseen osavaltioon abortintekoon, mutta köyhemmät eivät siihen pysty, vaikka tarvitsevat apua eniten, Burkons sanoo.
Syy, miksi Burkonsin klinikat pystyvät toimimaan, johtuu väsymättömästä paikallistason taistelusta. Aktiiviset paikallislääkärit saivat taistelun jälkeen aborttioikeuden kirjattua paikalliseen perustuslakiin, mutta vääntö ei ole ohi.
– Jos Trump voittaa ja republikaanit saavat edustajainhuoneen ja senaatin enemmistön, niin he yrittävät kansallista aborttikieltoa, Burkons sanoo.
Lue lisäksi: MTV Arizonassa: Alkuperäiskansoilla voi olla ratkaiseva rooli vaaleissa – "Jos Trump nousee valtaan, menetämme kaiken"
Trump on ylpeillyt "tappaneensa" kansallisen aborttioikeuden nimittämiensä tuomareiden avulla. Aborttiklinikoilla vaaleja seurataankin hermostuneesti ja vaaleista puhutaan sukupuolivaaleina.
Kannatuskyselyiden mukaan naisia kallistuu enemmän Harrisin puoleen, miehiä puolestaan Trumpille. Esimerkiksi New York Timesin tuoreimmassa kyselyssä Harrisia tukee 16 prosenttia enemmän naisista, Trumpia 16 prosenttia enemmän miehistä.
Ensimmäistä kertaa abortti on tärkein asia naisäänestäjille, erityisesti nuorille naisille. Miehille puolestaan talous on tärkein kysymys.
"Vauva ei ole syyllistynyt rikokseen"
Aborttiklinikan ulkopuolella on usein pieni joukko abortin vastustajia. He yrittävät huudella klinikalle meneville naisille, joten vapaaehtoiset saattavat potilaat sisään. Osa abortin vastustajista kokee, ettei aborttia pidä sallia edes raiskauksen jälkeen.
– Vauva ei ole syyllistynyt rikokseen, raiskaukseen eikä insestiin. Vaaleissa valitsemme kahdesta pahasta vähemmän pahan eli republikaanit, Donald Wilsoniksi esittäytyvä protestoija kertoo.
Yhdeksän viikkoa raskaana oleva Carly Conley kärsii huumeongelmista ja on aloittamassa vieroitushoidon. Conleylla on jo kuusivuotias poika, joka asuu isänsä luona. Conley toivoo pääsevänsä takaisin poikansa elämään vieroitushoidon jälkeen.
– Miksi miehien pitäisi päättää naisten puolesta mitä tehdä? Miksi hankkia toinen lapsi, jos en pysty huolehtimaan siitä. Toivon, ettei näiden vaalien jälkeen muut päätä mitä minä teen vartalollani, Conley sanoo.