Hollannin reaktio turkkilaisministereiden vierailuun on kiristänyt kantaväestön ja turkkilaisten välejä, kertoo MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste Amsterdamista.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan haukkui eilen kovin sanoin Hollantia, joka lauantaina esti kahden turkkilais-ministerin kampanjoinnin maassa. Hän vaatii jopa kansainvälisiä pakotteita Hollantia vastaan.
– Turkkilaisministerien poistaminen maasta ja natsisyytökset ovat olleet skandaali ja ykkösuutinen täällä.
– Tämä on heikentänyt täällä asuvan noin puolen miljoonan turkkilaisen ja kantaväestön välejä. Turkkilaiset ovat suurin etninen siirtolaisryhmä. Mielenosoituksia on ollut Rotterdamissa, Haagissa ja Amsterdamissakin. Osa on ollut laittomia ja tunteet ovat kuumentuneet. Vesitykkejä ja kyynelkaasua on ammuttu ainakin Rotterdamissa.
Saraste sanoo tapauksen vaikuttavan myös EU:n ja Turkin välisiin suhteisiin.
– Kuten eräs hollantilainen poliittinen kommentaattori sanoi eilen, ettei olisi uskonut, että EU:n hajoaminen on alkamassa ja vieläpä Rotterdamista.
Tilannetta kiristävät sekä sisä- että ulkopoliittiset motiivit. Hollannissa järjestetään vaalit keskiviikkona.
– Tilanne on hermostunut. Tuoreimpien mittausten mukaan kaksi suurinta puoluetta, Geer Wldersin vapauspuolue oppositiossa ja pääministeri Mark Ruttenin EU-myönteinen puolue VVD, ovat tasoissa ja se heijastuu tilanteeseen. Kovat äänenpainot Turkkia kohtaan voidaan selittää sillä, että profiilia yritetään nostaa viime metreillä ja kahmia äänestäjiä omalle puolelle. Täällä on sekä sisä- että ulkopoliittista latausta ilmassa, sanoo Saraste.