Ei taida olla amerikkalaista, joka ei tietäisi Rockefellerin perheen rikkauksista. Yhdysvaltain ensimmäisen miljardöörin John Rockefellerin lapsenlapsi David Rockefeller oli tunnettu vaurauden lisäksi taidehankinnoistaan. Ensi kuussa Rockefellerin poikkeuksellinen kokoelma huutokaupataan New Yorkissa.
– Ennen tätä huutokauppaa kallein oli vuonna 2009 Pariisissa myyty Yves Sain Laurentin kokoelma. Se myytiin 484 miljoonalla dollarilla. Nyt pelkkä lähtöhinta on 500 miljoonaa dollaria ja totta kai tavoite on korkeampi, esittelee huutokauppakamari Christie’s varapuheenjohtaja Eric Widing MTV:lle.
Myyntitavoite on miljardi.
– Tämä yhdistää hienosti kaiken, mistä Henri Matisse on tunnettu, sommittelun, värit ja naismallin. Lähtöhinta on 70 miljoonaa, Widing esittelee.
Matissen 1920-luvulla maalaama, Odalisque couchée aux magnolias, on yksi lukuisista kuuluisista teoksista, jotka on nyt taidekeräilijöiden saatavilla.
Edesmenneiden David ja Peggy Rockefellerin yli kahden tuhannen esineen kokoelmaan kuuluu myös Joan Mirón ja Claude Monet’n maalauksia. Taulujen lisäksi kokoelmassa on mukana sisustusesineitä ja posliinia.
Esimerkiksi Ranskan keisari Napoleon Bonapartelle alkujaan kuulunut Marly Rouge -astiasto on myynnissä.
– Astiasto kosketti Napoleonia. Hän rakasti sitä niin paljon, että otti koko sarjan mukaansa, kun hänet karkotettiin Elban saarelle, huutokauppakamarin asiantuntija Jody Wilkie kertoo.
Picassosta odotetaan myyntihittiä
Halvimpien esineiden lähtöhinta on satasissa, mutta hintojen odotetaan nousevan huutokaupassa tuhansiin. Kalleimmaksi ennustetaan Pablo Picasson varhaistuotantoa – maalausta alastomasta tytöstä kukkakori kädessään.
Maalauksen lähtöhinta on noin 100 miljoonaa dollaria.
– Tähän aikaan Picassolla ei ollut vielä varaa palkata malleja, joten hän käytti tuttuja. Malli oli naapurin tyttö, Widing kertoo.
David Rockefellerin toiveiden mukaisesti, huutokaupan tuotto menee eri hyväntekeväisyyskohteille.
– Jokainen dollari menee hyväntekeväisyyteen. Esimerkiksi ympäristön hyväksi ja Rockefeller-yliopistolle, Widing sanoo.