MTV Lapin kaamoksessa: Aurinko näkyy seuraavaksi ensi vuonna, mutta Äkäslompolon Marjatta ei ole moksiskaan – "Siihen on niin tottunut"

Kaamos, Kuttasen kylä, Muonionjoki
MTV
Julkaistu 10.12.2017 06:12
Toimittajan kuva

Aaro Kajaste

aaro.kajaste@mtv.fi

Pohjoisimman Lapin maat, mannut ja ihmiset ovat jälleen keskellä kaamosta, aikaa, jolloin aurinko ei nouse lainkaan. Asiaa tuntemattomille tämä kuulostaa dramaattisemmalta kuin onkaan. Valoa kyllä on, mutta vain rajoitetun ajan ja silloin siitä otetaan kaikki irti.

kaamos lappi valtatie 21

Värikäs taivas valaisee Muonionjoen vartta mukailevaa valtatie 21:tä.

Äkäslompolon asukas Marjatta Alamattila ei ole kaamoksesta moksiskaan, mutta pyrkii käyttämään mahdollisimman hyvin hyväkseen vähäisenkin valon.

– Kaamos ei oikeastaan muuta mitään. Yritän kyllä olla ulkona aina valoisan aikaan. Muuten siihen on niin tottunut, että ei sitä ajattele sen enempää, Alamattila kertoo omista kaamostunteistaan Saanan valojuhlassa Kilpisjärvellä.

alamattila

Marjatta Alamattila ulkoilee mielellään valoisan aikaan.

Etelä-Suomesta kotoisin oleva, mutta Pellossa talvella viihtyvä Olli Arjavirta ei hänkään tunnista kaamoksen tuntuvan sen kummemmalta.

– Minuun ei ole koskaan kaamos vaikuttanut mitenkään, en ole huomannut, toteaa Arjavirta yksikantaan.

Olli Arjavirta

Olli Arjavirta ei koe, että kaamoksella olisi negatiivisia vaikutuksia.

Käytännössä kaamoksella tarkoitetaan aikaa, jolloin aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle. Mitä pohjoisempana ollaan, sitä pidempään kaamos kestää.

Kaamosaurinko valaisee Kuttasen kylällä

Auringonvalo on tulossa esiin puoli yhdentoista aikaan Muonionjoen varrella.

Taukopaikka Kuttasen kylässä

Kaamosaurinko loi värikkään kannen taukopaikalle Kuttasen kylän liepeillä.

Pisimmillään ilman suoraa auringonvaloa ollaan Utsjoella, jossa marraskuun lopulla alkava kaamos kestää 52 vuorokautta. Siitä etelämmäs tultaessa kaamoksen kesto lyhenee. Esimerkiksi Sodankylässä kaamos pistäytyy sydäntalvella vain neljän päivän ajan.

Rajabaari Kaaresuvanto

Kauppa käy Kaaresuvannon Rajabaarissa, oli kaamos tai ei.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa