MTV Uutiset kertoi viikonloppuna, että kehitysvammaisille tarkoitetun oppimateriaalin jatko on vaakalaudalla, koska sen rahoitus on loppumassa. Opetusministeri Anders Adlercreutz (r.) sanoi tiistaina MTV Uutisille, että selkokielisten oppimateriaalien tuotannon jatkamiseksi aiotaan löytää rahaa jatkossakin.
– Koska tieto (rahoituksen loppumisesta) tuli budjettiriihen jälkeen on selvää, että keinot ovat rajalliset, mutta olemme kääntäneet jokaisen kiven ja voin kyllä tässä vaiheessa luvata, että tuki ei tule loppumaan.
Adlercreutz kertoo, että rahoituksen loppuminen on ollut heillä jo useita viikkoja tiedossa, ja nyt he ovat löytäneet asiaan ratkaisun.
Lue lisää: Ministeriö leikkasi: Kehitysvammaiset lapset jäämässä ilman koulukirjoja
Koko entistä summaa ei voida kattaa
Kehitysvammaliiton alaiselta oppimateriaalikeskus Opikelta on loppumassa rahoitus vuodenvaihteessa. Opike on ainoa taho, joka tuottaa suomeksi selkokielistä oppimateriaalia kuten koulukirjoja muun muassa kehitysvammaisille, autismikirjolla oleville ja muille erityistä tukea tarvitseville oppilaille.
Viime vuosina rahoitus on ollut noin 315 000 euroa vuodessa. Adlercreutzin mukaan ensi vuonna ei kuitenkaan voida kattaa koko summaa.
– Kyse on siitä, että joudumme uudelleen priorisoimaan. Meidän budjettiamme emme voi kasvattaa OKM:ssä, vaan katsomme mitä rahoja on budjetin sisällä irrotettavissa. Siksi emme pääse nyt 100-prosenttiseen ratkaisuun, mutta saamme apua ensi vuodeksi ja pyrimme löytämään kestävämmän ratkaisun siitä eteenpäin.
Ministeri ei halua tässä vaiheessa kertoa kuinka suuresta summasta olisi kyse ensi vuodelle. Esityksen valmistelu on vielä kesken ja se julkaistaan lähiviikkoina.
– Ministeriössä pidetään äärimmäisen tärkeänä, että tähän saadaan ratkaisu. Tämä on keskeinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysymys.
Opiken rahoitus on kanavoitu tähän asti sosiaali- ja terveysministeriön (STM) alaisen avustuskeskuksen STEAn kautta. STEAn mukaan oppimateriaalit eivät kuitenkaan kuulu sen tontille, sillä se keskittyy enemmän sosiaaliseen hyvinvointiin ja terveyteen.
Ensi vuoden budjetissa sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan valtionavustuksia yhdistyksille ja säätiöille leikataan ylipäänsä tuntuvasti. STEA-avustuksiin on varattu ensi vuodelle 304 miljoonaa euroa, mikä on lähes 80 miljoonaa euroa vähemmän kuin tänä vuonna.
Tarve selkokieliselle oppimateriaalille todennäköisesti kasvaa
Adlercreutz pitää todennäköisenä, että tarvetta selkokieliselle oppimateriaalille on jatkossa entistä enemmän, kun lukutaito heikkenee ja vieraskielisiä ihmisiä on enemmän.
– Pidän tätä todennäköisenä skenaariona ja mekin olemme huolissamme lukutaidon heikkenemisestä.
Tämän takia hallitus on päättänyt lisätä äidinkielen viikkotuntimäärää kahdella tunnilla alakouluissa ensi vuoden syksystä alkaen.
Oikaisu kello 18.58: Jutusta poistettu virheellinen tieto, että tieto rahoituksen leikkauksesta olisi tullut yllätyksenä ministeriölle. Jutusta korjattu virheellinen tieto, että leikkausten takana olisi OKM, joka pyrkii löytämään tilanteelle ratkaisun. Opiken rahoitus on kanavoitu tähän asti sosiaali- ja terveysministeriön (STM) alaisen avustuskeskuksen STEAn kautta. Juttuun täydennetty taustaa MTV Uutisten aiemmasta aihetta koskeneesta jutusta.