MTV:n uutinen yllätti ja herätti ministeriön – Adlercreutz: Rahat kehitysvammaisten oppimateriaaleihin löydettävä

MTV Uutiset kertoi viikonloppuna, että kehitysvammaisille tarkoitetun oppimateriaalin jatko on vaakalaudalla, koska opetus- ja kulttuuriministeriö leikkaa rahoituksesta. 

Opetusministeri Anders Adlercreutz (r.) sanoi tiistaina MTV Uutisille, että selkokielisten oppimateriaalien tuotannon jatkamiseksi aiotaan löytää rahaa jatkossakin. Adlercreutzin mukaan tieto oppimateriaalien tuotannon mahdollisesta lopetuksesta tuli täytenä yllätyksenä.

Koska tieto tuli budjettiriihen jälkeen on selvää, että keinot ovat rajalliset, mutta olemme kääntäneet jokaisen kiven ja voin kyllä tässä vaiheessa luvata, että tuki ei tule loppumaan.  

Viime vuosina rahoitus on ollut noin 315 000 euroa vuodessa. Adlercreutzin mukaan ensi vuonna ei kuitenkaan voida kattaa koko summaa.

Kyse on siitä, että joudumme uudelleen priorisoimaan. Meidän budjettiamme emme voi kasvattaa OKM:ssä, vaan katsomme mitä rahoja on budjetin sisällä irrotettavissa. Siksi emme pääse nyt 100-prosenttiseen ratkaisuun, mutta saamme apua ensi vuodeksi ja pyrimme löytämään kestävämmän ratkaisun siitä eteenpäin.

Ministeri ei halua tässä vaiheessa kertoa kuinka suuresta summasta olisi kyse ensi vuodelle. Esityksen valmistelu on vielä kesken ja se julkaistaan lähiviikkoina.

Ministeriössä pidetään äärimmäisen tärkeänä, että tähän saadaan ratkaisu. Tämä on keskeinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysymys.

Tarve selkokieliselle oppimateriaalille todennäköisesti kasvaa

Adlercreutz pitää todennäköisenä, että tarvetta selkokieliselle oppimateriaalille on jatkossa entistä enemmän, kun lukutaito heikkenee ja vieraskielisiä ihmisiä on enemmän.

Pidän tätä todennäköisenä skenaariona ja mekin olemme huolissamme lukutaidon heikkenemisestä.

Tämän takia hallitus on päättänyt lisätä äidinkielen viikkotuntimäärää kahdella tunnilla alakouluissa ensi vuoden syksystä alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat