Juuri nyt: Yllättävä vastaehdotus sekoitti kaupunginvaltuuston Guggenheim-pakkaa Helsingissä – "On keksitty uusi taiteen muoto: poliittinen teatteri"

Guggenheim-arkkitehtuurikisan voittanut ehdotus
Handout
Julkaistu 30.11.2016 16:12(Päivitetty 30.11.2016 21:11)
Toimittajan kuva

Eetu Ruonakoski

eetu.ruonakoski(at)mtv.fi

@eeturuonakoski

Helsingin Guggenheim-museohankkeen kohtalo on ratkeamassa tänään. Helsingin kaupunginvaltuusto käsittelee museon toteuttamista koskevan sopimuksen hyväksymistä parhaillaan käynnissä olevassa kokouksessa. MTV Uutiset seuraa asian käsittelyä ja kertoo tapauksen käänteet hetki hetkeltä.

3:05img

Kello 21.10 Museon kävijämääristä tehdyt arviot ovat nousseet keskustelussa pinnalle useaan otteeseen. Guggenheim-vastaiset kaupunginvaltuutetut, muun muassa Jukka Järvinen (SDP), pitävät useaan otteeseen väläyteltyä arviota 500 000 vuosittaisesta kävijästä ylioptimistisena. 

Kello 21.03 Jukka Järvinen olisi kannattanut Guggenheim-hanketta, mikäli kaupungin osuus museon rahoituksesta olisi jäänyt alle 30 prosenttiin. Järvisen mukaan Guggenheimin sijaan kaupungin rahat voisi laittaa esimerkiksi "kadun Arskan" tilanteen kohentamiseen. 

– Nyt on aika priorisoida, mikä on tärkeää. Se on tehtävä "ihminen ensin" -näkökulmasta.

Guggenheimin Helsingin museon arvioidut rakentamiskustannukset ovat yhteensä 130 miljoonaa euroa. Helsingin kaupungin osuus olisi enintään 80 miljoonaa euroa ja Guggenheimin Tukisäätiön 15 miljoonaa euroa.

Kaupunginvaltuuston käsittelemän ehdotuksen mukaan museon rakentamista varten perustettaisiin kiinteistöosakeyhtiö, joka ottaisi rakentamista varten 35 miljoonan euron lainan. Lainan takaisi kaupunki.

Kello 21.00 Laura Rissanen (kok.):

– Minulle Guggenheim on ensisijaisesti elinkeinopoliittinen hanke. 

Kello 20.48 Vihreiden Sanna Vesikansan mukaan Guggenheim-keskustelussa on välillä kadonnut perspektiivi. Hänen mukaansa Guggenheimin kustannukset eivät ole merkittävä summa kaupungin koko budjettiin suhteutettuna. 

– Joka tapauksessa meille jää rakennus Eteläsatamaan pääosin Helsingin omistukseen.

Kello 20.40 Kokoomuslainen Tatu Rauhamäki palasi Guggenheimia puolustavassa puheenvuorossaan 50-luvun alkupuolelle: 

– Kekkonen kysyi 50-luvun alussa, onko maallamme malttia vaurastua. Tänään kysymys kääntyy muotoon: onko Helsingillä rohkeutta panostaa tulevaan ja avata itseään maailmalle.

Kello 20.30 Yrjö Hakanen (SKP):

– Vaikka museota on valmisteltu jo kuusi vuotta, meillä ei ole mitään valmista suunnitelmaa museon näyttelyohjelmasta.

Kello 20.25 Maija Anttila (SDP) pitää Oskalan asenteesta Guggenheimin suhteen: tulevaisuutta tehtäessä on otettava isojakin riskejä. 

Kello 20.16 Hannu Oskala (vihr.):

– Jos Guggenheim on todella lobbauksen mestari, niin aika vaikealta tämä näyttää siihen nähden. 

Oskalan mukaan pahimmistakin kauhuskenaarioista huolimatta Guggenheim on kannatettava hanke. Oskala esitti humoristiseen sävyyn, että mikäli Guggenheim-museo kaatuu konkurssiin, Helsingin kaupunki voi perustaa museon tiloihin myöhemmin oman museonsa. 


Kello 20.14 Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Sirpa Puhakka totesi, että Guggenheim-hanke on "lobbauksen mestari". Hanketta vastustavan Puhakan mukaan Helsinki on jo tällä hetkellä kovatasoinen kuvataidekaupunki. Hänen mukaansa suomalaista osaamista tulisikin paketoida uudelleen niin, että kulttuurivirrat saataisiin nykyisellä tarjonnalla Helsinkiin.

Kello 20.06 Tomi Sevander (SDP):

– On keksitty uusi taiteen muoto: poliittinen teatteri, mitä tämän Männistön ulostulon osalta ollaan täällä nähty. Siitäkin voitaisiin tehdä vientituote.

Kello 20.04 


Kello 19.55 Anna Vuorjoki (vas.) penää, mikä olisi helsinkiläisten mahdollisuus vaikuttaa Guggenheimin toimintaan. 

Kello 19.40 Lasse Männistön (kok.) vastaehdotus suututtaa kaupunginvaltuutettuja. Hanketta ehdollisesti kannattavan Männistön katsotaan etsivän hätäratkaisua tilanteessa, jossa esitys on mahdollisesti kaatumassa. Suurta muutosesitystä kritisoidaan erityisesti siksi, että sitä ei ole valmisteltu kaupungin muissa päätöksentekoelimissä.


Kello 19.35 Kristillisdemokraattien valtuutettu Mika Ebeling pitää Guggenheimiin liittyvistä kysymyksistä vaikeimpana sitä, onko museo edes välillisesti kannattava Helsingin kaupungille. Hänen mukaansa näkemykset museon kannattavuudesta nojaavat pitkälti museon kannattajien ja vastustajien omiin näkemyksiin. 

Kello 19.30 Lasse Männistön vastaehdotus siitä, että Guggenheim-esitys tulisi hyväksyä, mikäli kaupunki ei takaisi Guggenheim-lainoja ja enemmistö museon rahoituksesta hankittaisiin yksityisiltä herättää runsaasti keskustelua valtuutettujen keskuudessa. 

Kello 19.25 Seppo Kanervan (ps.) mukaan Guggenheim ei ole helsinkiläisten "ykköstarve". Hänen mukaansa Guggenheimiin laitettavalla rahamäärällä saisi esimerkiksi 16 000 omaishoitajaa nykyisen 3300 lisäksi. 

– Meriupseerina olen sitä mieltä, että satama ei ole minkään maailmanpyörän, uimalan tai museon paikka. Satama on satama. 

Kello 19.10 Valtuustossa väitellään mahdollisen museon vaikutuksista muun kulttuurin rahoitukseen Helsingissä. Vihreiden Mari Holopainen muistutti, että taidepiireissä kaikki eivät vastusta Guggenheimia. Hän pitää todennäköisenä, että museo toisi valmistuessaan kävijöitä myös Helsingin muihin taidemuseoihin. Vasemmistovaltuutetut painottavat, että museohanke voisi syödä muun kulttuurin rahoitusta.

2:50img

Kello 18.57 Silvia Modig (vas.):

– Hankkeen kannattajat ovat leimanneet Helsingin todella tylsäksi kaupungiksi, jossa ei tapahdu yhtään mitään.

Kello 18.52 Museota vastustava Paavo Arhinmäki (vas.) argumentoi aplodeihin päättyneessä puheenvuorossaan, että museohanketta on perusteltu taiteen sijaan lähinnä sen mahdollisesti tuottamilla voitoilla: 

– Kulttuuri ei toimi ilman julkisia varoja. Pitää miettiä, mihin kulttuuriin haluamme sijoittaa ja millä haluamme rakentaa tätä kaupunkia. Museohanketta ei ole perusteltu sisällöllisesti tai taidepoliittisesti, vaan lähinnä turismi- ja elinkeinonäkökulmasta.

Kello 18.49 Kokoomuslaiset kaupunginvaltuutetut Wille Rydman ja Pia Pakarinen ovat Guggenheim-esityksen suhteen eri linjoilla: Rydman vastustaa museohanketta ja uskoo, että se olisi merkittävä rasite Helsingin veronmaksajille. Hänen mukaansa museon arvioidut kävijämäärät ovat yltiöoptimistisia. Pakarisen mukaan museo olisi puolestaan merkittävä vetonaula turismin kannalta. 

Kello 18.30 Kaupunginvaltuuston Guggenheim-käsittely on alkanut Helsingin kaupungin sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljasen puheenvuorolla. Hänen mukaansa ehdotus museon perustamiseksi on taloudellisesti edullisempi kuin aiemmat vaihtoehdot ja siten kannatettava. Viljasen mukaan museo toisi Helsinkiin huomattavan määrän turisteja ja siten matkailutuloja.

Kello 18.00 Kaupunginvaltuuston käsittelyä voi seurata suorana verkosta täältä.

guggenheim mielenosoitus

Kello 16.10 Hankkeen vastustajat kokoontuivat Ei Guggenheimille -verkoston mielenosoitukseen Helsingin Senaatintorille alkaen kello 15. 

Paikalla oli toimittajamme Tanja Huutonen. Tapahtumasta tehdyn suoran lähetyksen voi katsoa alla olevalta videolta.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa