Ranskan presidentti Emmanuel Macron esitteli maansa tavoitteita kuusi kuukautta kestävälle puheenjohtajakaudelle.
Ranska aloitti EU:n puheenjohtajamaana vuoden vaihtuessa. Kausi kestää kuusi kuukautta. Ranskan presidentti Emmanuel Macron esitteli maansa tavoitteita Euroopan parlamentin edessä tänään Strasbourgissa.
Macron aloitti puheensa käsittelemällä EU:n perusarvoja ja keskittyi erityisesti demokratiaan.
– Tuo oli ehkä myös viesti Venäjän suuntaan ja myös muun maailman suuntaan, mikä merkitys demokratialla ja ihmisoikeuksilla on Euroopan unionille ja eurooppalaisille, Macronin linjapuhetta Strasbourgissa seuraamassa ollut MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kommentoi.
Macron puhui pitkään myös oikeusvaltioperiaatteesta ja sen merkityksestä Euroopan unionissa.
– Se oli aivan selkeä viesti myös Unkarille ja Puolalle, jotka ovat tässä oikeusvaltioasiassa viimeisen parin vuoden aikana olleet akilleen kantapää Euroopan unionin jäsenmaiden joukossa.
Esiin puheessa nousi myös EU:n päätöksentekojärjestelmän tehostaminen 27 jäsenmaan välillä. Lisäksi Macron esitti toiveen myös unionin ja Britannian suhteille: välit on saatava brexitistä huolimatta parempaan kuntoon.
5:06
Esillä myös turvallisuus
Macron nosti puheessaan esiin Euroopan unionin yhteisen turvallisuuspolitiikan ja sen haasteet. Euroopan parlamentin edessä puhunut Macron korosti, että mantereen turvallisuus vaatii strategista uudelleen ajattelua sekä uudelleen varustautumista.
EU:ssa valmistellaan parhaillaan niin kutsuttua strategista kompassia, jonka on tarkoitus määrittää suuntaa EU-maiden turvallisuusyhteistyön kehittämiselle.
Esiin nousivat myös Euroopan unionin nopean toiminnan joukot.
– Nykyiset nopean toiminnan joukot eivät ole nopeita, eivätkä ne ole koskaan edes toimineet. EU haluaa joukot, joita se voi lähettää määräenemmistöpäätöksellä erilaisiin tehtäviin eri puolille Eurooppaa ja eri puolille maailmaa. Tätä järjestelmää halutaan tehostaa, Piuhola kommentoi.
Kiristyneet jännitteet olivat merkittävässä roolissa Macronin puheessa. Hän korosti kuitenkin tuttuun tapaansa vuoropuhelun tärkeyttä Venäjän kanssa.
– Tarvitsemme tätä dialogia. Meidän eurooppalaisten on asetettava omat vaatimuksemme ja pidettävä huolta siitä, että niitä kunnioitetaan, Macron sanoi.
Macronin mukaan EU:ssa pitää puuttua päättäväisesti häirintään, manipulaatioon ja yrityksiin horjuttaa yhteiskunnan vakautta.
Ratkaisun etsimistä Ukrainan konfliktiin tulisi Macronin mukaan jatkaa niin kutsutussa Normandia-kokoonpanossa. Siihen kuuluvat Ranska, Saksa, Ukraina ja Venäjä.
Ranskassa käydään presidentinvaalit vain muutaman kuukauden kuluttua. Kuinka Euroopan parlamentti suhtautuu tulevaan presidentinvaalikamppailuun? Katso vastaus yllä olevalta videolta!