– Olemme ehkä Suomen ensimmäinen lentokapteeni ja lentoemäntä -pari, tai ainakin toinen, tuumii Aarre Vainio ja katsoo lempeästi aviovaimoaan Réa Vainiota kotisohvalla Helsingissä.
Aarre ja Réa Vainio tapasivat työpaikalla vuonna 1956. Molemmat aloittivat työt samana vuonna Finnairilla, silloisella Aerolla. Finnairiksi yhtiö muuttui 1960-luvulla, kun omistajaksi tuli valtio. Aarre aloitti huhtikuussa perämiehenä ja Réa lokakuussa lentoemäntänä. Rakkaus ei kuitenkaan syttynyt saman tien.
– Minä en tainnut aluksi edes huomata häntä, naurahtaa Réa Vainio.
Aarre voitti kuitenkin Réan ihastuksen ja pari kihlautui seuraavana vuonna. Vuoden päästä kihlauksesta vietettiinkin parin häitä. Työ aiheutti omat haasteensa hääpäiväänkin.
– En itseasiassa meinannut saada omaa hääpäivääni vapaaksi. Lopulta sanoin, että on ihan sama, mutta seremoniaan aion osallistua, kun parisataa vierastakin on kutsuttu. Sitten sain sen vapaaksi.
Aarre ja Réa Vainio.
Aarre Vainio lentämässä ja toisessa kuvassa Aare Vainio kevätkurssin valmistujaisisa muiden lentäjien ja lentoemäntien kanssa. Aarre kuvassa laitimmainen oikealta. Kuvat Vainioiden kotialbumista.Vainio
Rakkaus on yhä, kaikkien vuosien jälkeen voimissaan. Ensi vuonna lentävä pari viettää 60-vuotishääpäiväänsä, eli timanttihäitä.
– Kyllä meillä sitä juhlistetaan, olen vähän kyllä sanonut, että lapset voisivat järjestää jotain, hymyilee Réa hieman ilkikurisesti.
Réa ja Aarre Vainio olivat Suomen ensimmäinen, tai ehkä toinen, lentokapteeni ja lentoemäntä -pari. Kuva Vainioiden kotialbumista.Vainio
Katso ylläolevalta videolta, miten Aarre lopulta voitti Réan puolelleen, ja missä kohtaa mies ensimmäisen kerran huomasi kauniin lentoemännän.
Lentäminen on perheellä verissä
Ja on se lentomaailmakin yhä läsnä.
– Molemmat tyttäremme ovat lentoemäntiä ja poikammekin alalla. Lapsenlapsista yksi on lentoemäntä ja toinen lentää myös, Aarre luettelee.
– Olimme Suomen ensimmäiset kolmen sukupolven lentoammattilaiset. Viikkoa myöhemmin tuli toinen kolmen sukupolven lentäjäperhe, Réa sanoo.
Molemmilla on pitkä ura takana. Réa Vainio työskenteli ensimmäiseen raskauteensa asti lentoemäntänä, jonka jälkeen työskenteli kesäisin lentoemäntänä.
Réa Vainio töissäRéa ja Aarre Vainio
Hän palasi lentokentän päällikkövirkailijauran jälkeen lentoemännäksi vuonna 1987. Loppu-ura sujui eläkeikään asti siivillä. Aarre aloitti lentämisen jo nuorena Ilmavoimissa, mistä luonnollisena seurauksena siirtyi Finnairille.
– Kaikki lentäjät olivat siihen aikaan palvelleet Ilmavoimissa. Minä armeijan jälkeen käväisin yliopistossa, mutta sitten Aero tarjosi töitä ja lähdin. Lensin 55-vuotiaaksi asti, eli silloiseen pilotin eläkeikään asti. Olisin lentänyt vielä sen jälkeenkin jos olisi annettu, Aarre kertoo.
Mikä on pitänyt parin yhdessä kaikki nämä vuodet? Katso mitä Aarre ja Réa vastaavat tästä:
1:11
Ammatti yhdistää
Lentotunteja Finnairilla Vainiolle kertyi noin 20 000. Ilmavoimissa lentotunteja ja siviililentoja on kertynyt myös tuhansia. Aarre Vainio oli yksi niistä Finnairin piloteista, jotka aloittivat vuonna 1969 Atlantin ylittävät Amerikan lennot. Aluksi reittiä lennettiin Kööpenhaminan ja Amsterdamin kautta nelimoottorisilla DC-8-62-suihkukoneilla.
– Siellä oltiin Amerikoissa aina viikko kerrallaan. Parhaimmillaan tehtiin kuukaudessa viisi lentoa, ja Helsingissä vietin ehkä yhden yön.
Työt eivät ole Vainioille koskaan aiheuttanut kitkaa. Molemmat sanovat vielä vuosien jälkeenkin, että työ oli se maailma, jota molemmat ymmärsivät äärettömän hyvin.
– Se oli täysin luonnollista, että toinen oli montakin yötä pois kotoa, Réa sanoo.
Vainiot esiintyvät myös Vantaan kaupungin julkaisemassa videossa, joka mainostaa kaupunginmuseoon tulevaa näyttelyä nimeltä Rakkauden tiloja – tunteiden kiitotiellä. Näyttelyssä esitetään vantaalaisten rakkaustarinoita, -paikkoja ja -esineitä.
Muun muassa Vainiot ovat luovuttaneet näyttelyyn lainaksi lentokapteenin ja lentoemännän hattunsa.
Korjaus klo 11:37 5.6.2015. Lapsenlapsi ei ole vielä lentokapteeni, mutta on päässyt lentämään.