MTV tutki: Donald Trump rikkoi puolet vaalilupauksistaan – mutta nämä hän piti
Donald Trumpin presidenttikauden aikana leikattiin veroja ja irrotettiin Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta. Luvattua muuria ei rakennettu, eikä terveydenhuoltoa uudistettu.
Donald Trump rikkoi presidenttikautensa aikana puolet 102 vaalilupauksestaan. Asia käy ilmi PolitiFact-verkkosivuston kokoamasta listauksesta, joka jäljitti Trumpin vuonna 2016 antamien lupausten toteutumista.
Trump rikkoi lupauksistaan puolet, eli yhteensä 51 lupausta. Toteutuneista lupauksista 25 toteutui täysin ja 22 osittain.
Edelliseen presidenttiin Barack Obamaan verrattuna Trump piti lupauksensa huonommin. Obaman kahden kauden lupauksista 48 prosenttia toteutui täysin ja 28 prosenttia osittain. Obama rikkoi 24 prosenttia lupauksistaan.
Vertailua tehdessä pitää huomioida, että Obaman lupauksista suuri osa oli ylimalkaisempia ja helpompi toteuttaa kuin Trumpin lupaukset. Trump teki vuoden 2016 kampanjassaan suorempia ja konkreettisempia lupauksia kuin poliitikot yleensä.
MTV kokosi 5 onnistunutta ja 5 rikkoutunutta lupausta.
Veronkevennykset
Vuonna 2016 Trump lupasi keventää sekä yritysten että työntekijöiden verotusta. Tämä toteutui joulukuussa 2017, kun republikaanipuolueen veropaketti hyväksyttiin kongressissa.
Yritysten 15–35 prosentissa vaihdellut verokanta poistettiin, ja vuoden 2018 alusta voimaan astui 21 prosentin vero yritysten tuloihin. Lisäksi yritykset saivat muita verohelpotuksia.
Työntekijöiden tuloveroa laskettiin suurimmissa tuloluokissa. Lisäksi perintöveroa laskettiin ja verovähennysten suuruutta muutettiin. Suurin osa henkilöitä koskevista veromuutoksista raukeaa vuonna 2025.
Terveydenhuolto
Vuonna 2016 Trump lupasi terveydenhuollon, joka olisi kattavampi ja halvempi kuin Barack Obaman luoma Obamacare.
Keväällä 2017 alkoikin tapahtua. Kongressin republikaanit toivat äänestykseen useita lakiehdotuksia, joista niin sanottu Health Care Freedom Act oli lähimpänä mennä läpi.
Se olisi kumonnut keskeisiä Obamacaren elementtejä, mutta olisi mahdollistanut suuria muutoksia. Health Care Freedom Act kuitenkin hylättiin, kun kolme republikaanisenaattoria äänesti demokraattien mukana lakia vastaan.
Trumpin hallinto on toistuvasti luvannut uutta terveydenhuoltolakia, mutta sitä ei koskaan kuulunut.
Ilmastosopimuksesta irtautuminen
Kampanjassaan vuonna 2016 Donald Trump lupasi, että Yhdysvallat lähtee Pariisin ilmastosopimuksesta. Näin hän myös teki virkakautensa alussa.
Yhdysvallat poistui ilmastosopimuksesta 4. marraskuuta. Tuleva presidentti Joe Biden aikoo kuitenkin viedä Yhdysvallat takaisin ilmastosopimukseen astuttuaan virkaan.
Muuri
Kuuluisin Trumpin kampanjalupaus koski Meksikon ja Yhdysvaltojen väliselle rajalle rakennettavaa muuria. 3 145 kilometrin pituinen raja piti muurittaa kokonaan, ja Meksikon piti maksaa koko urakka.
Lokakuun loppuun mennessä muuria oli rakennettu 597 kilometrin mittaiselta matkalta. Siitäkin suurin osa oli vanhojen rajaesteiden uudelleenrakennusta. Uutta estettä rakennettiin vain 8 kilometriä.
Nafta-sopimuksen uudelleenneuvottelu
Yksi Donald Trumpin pitkäaikaisimmista kritiikin kohteista oli Yhdysvaltojen, Kanadan ja Meksikon välinen vapaakauppasopimus Nafta. Trump haukkui sopimuksen jo vuonna 1993.
Trumpin hallinto neuvotteli kauppasopimuksen uusiksi. Vuonna 2018 allekirjoitettu ja viime heinäkuussa voimaan astunut USMCA-sopimus muun muassa muutti autoteollisuuden valmistuskiintiöitä, paransi ympäristönsuojelua ja toi digiteknologian osaksi sopimusta.
Tuleva presidentti Joe Bidenkin on myöntänyt, että USMCA on parempi kuin Nafta.
Laittomasti maassa olevien maahanmuuttajien karkotus
Vuoden 2016 marraskuun alla ehdokas Trump lupasi, että presidentiksi päästyään hän karkottaisi 11 miljoonaa Yhdysvalloissa laittomasti oleskelevaa maahanmuuttajaa.
Todellisuus oli kuitenkin jotain aivan muuta. Vuosina 2017–2020 Yhdysvallat poisti maasta yhteensä noin 900 000 laittomasti maassa oleskelevaa henkilöä.
Minään vuonna karkotusmäärät eivät nousseet yli Barack Obaman presidenttikauden huippuvuoden 2012, jolloin maasta poistettiin 410 000 laittomasti Yhdysvalloissa oleskelevaa.
Sääntelyn purkaminen
Tammikuussa 2017 Donald Trump antoi presidentin määräyksen, jonka mukaan jokaista uutta säännöstä kohti kaksi vanhaa pitää purkaa.
Sääntelyn purkaminen on Trumpin kauden aikana kohdistunut etenkin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Lisäksi ympäristönsuojelulakeja on purettu viimeisen neljän vuoden aikana kovalla kädellä.
Iran-sopimuksen uudelleenneuvottelu
Republikaanipuolue vihasi Barack Obaman hallinnon vuonna 2015 solmimaa Iranin ydinsopimusta. Trump lupasi kampanjassaan neuvotella sen uusiksi, mutta hän onnistui vain irtisanomaan sopimuksen vuonna 2018.
Neuvottelut uudesta ydinsopimuksesta eivät käytännössä koskaan alkaneet, ja Yhdysvallat on harjoittanut niin sanottua maksimaalisen paineen politiikkaa Irania vastaan.
Politiikkaan ovat kuuluneet muun muassa talouspakotteet ja salamurhat. Ne eivät ole estäneet Irania kehittämästä ydinkyvykkyyttään.
Aiemmin tammikuussa Iran ilmoitti alkavansa valmistaa 20-prosenttisesti rikastettua uraania, joka rikkoo Iranin ydinsopimuksessa asetettuja rajoja.
Tuomarinimitykset
Donald Trump lupasi vuoden 2016 kampanjassaan nimittävänsä tuomareita, ja niin hän totta vie teki. Trump nimitti korkeimpaan oikeuteen peräti kolme konservatiivituomaria ja käänsi enemmistön 5–4:stä 6–3:een.
Lisäksi Trump nimitti liittovaltion muihin tuomioistuimiin yli 200 konservatiivista tuomaria. Tämä kädenjälki näkyy Yhdysvalloissa vuosikymmenten ajan.
Budjetti tasapainoon, ja velalla elo loppuu
Donald Trumpin maine taitavana talousmiehenä kesti aina ehdokkuudesta presidenttikauden loppuun asti. Hän lupasi kampanjassaan vuonna 2016 lopettaa velalla elämisen ja saattaa alijäämäisen budjetin tasapainoon.
Toisin kävi.
Liittovaltion alijäämä fiskaalivuonna 2017 oli 666 miljardia dollaria. Alijäämä paheni jo ennen koronaa: fiskaalivuonna 2019 alijäämä kasvoi 981 miljardiin dollariin reippaasta talouskasvusta huolimatta.
Trump lupasi poistaa liittovaltion 19 tuhannen miljardin dollarin velan 8 vuodessa, mutta velkamäärä on vain kasvanut. Vuoden 2019 lopussa, ennen koronaa, velkamäärä oli noin 23 tuhatta miljardia dollaria.
Uusimmat
-
22:50
Poliisilta useita kiinniottoja Tappara–Ilves-pelin jälkeen
-
22:47
AFP: Yhdysvallat jätti Libanonille aselepoehdotuksen
-
22:37
Ilves menettää hyökkääjänsä ulkomaille
-
22:34
Pikkuhuuhkajat-luotsi häkeltyi joukkueensa huimasta näytöksestä – "Voi hyvänen aika!"
-
22:31
IL: Asiakirjat paljastavat, että sisäministeri Rantasen pakolaiskiintiöpuheet eivät pidä paikkansa
-
22:29
Järjestyshäiriöitä jääkiekkopelin jälkeen Tampereella – useita ihmisiä otettu kiinni
-
22:23
Tommi Niemelä äimänä Tappara-pelin kohutilanteesta: "Meidän sääntökirjassamme ei sanota"
-
21:51
Raimo Helmiseltä kriittistä puhetta SaiPan ennätyspelin jälkeen – "Se söi meitä"
-
21:49
Liigaseuranta: SaiPa ennätysiskussa – Ilves tyrmäsi Tapparan
-
21:48
Raimo Helmisen SaiPa jysäytti seuraennätyksen – uusi sarjasijoitus täysin sensaatiomainen
-
21:37
Löylyt keskellä ydinkeskustaa – näin saunabaarin kiuas kuumeni Helsingissä
-
21:36
Shokkipäätös! Perinteikästä suurseuraa uhkaa karu kohtalo
-
21:24
Vaikuttaako täysikuu yöuneen? Asiantuntija: "Onhan se jo huomattava lyhenemä"
-
20:41
Putinin kaasu ei huomisesta alkaen virtaa Itävaltaan – sama voi olla pian edessä Slovakiassa
-
20:36
Uskomaton näytös! Pikkuhuuhkajat otti jättiharppauksen kohti EM-kisapaikkaa
-
20:23
Pelicans otti lukua – sitten lensi isäntien ykkössentteri pihalle
-
20:19
Onko tässä tuleva F1-tähti? Raefin, 4, ajotaidot hämmästyttävät
-
20:15
Jos mokaat pikkujouluissa, toimi näin
-
20:00
Kun Raimo Grönberg kertoi haluavansa jäädä pois Salkkareista, ehdotettiin Gunnar-hahmolle murheellista kohtaloa
-
19:50
Karu arvio Mike Tysonin ja Jake Paulin kohuottelusta – "Lähettävät lampaan teuraaksi"
-
Lataa lisää