Tämän aamun uutispommin pudottivat Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, jotka ilmoittivat tapaavansa toisensa tänä keväänä. Pohjois-Korea ilmoitti samassa yhteydessä luopuvansa ydinaseista.
Tilanteen nopea kehitys on saanut maailman haukkomaan henkeään, sillä Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean suhteet olivat vielä vähän aikaa sitten jääkylmät. MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen sanoo, että suhteiden normalisoitumiseen on vielä pitkä matka.
– Maailmanrauha voi olla tässä vielä aika kaukana. Trump on kuitenkin hyvin optimistinen itse. Hän kutsuu itseään parhaaksi neuvottelijaksi, näyttöjä siitä on tosin vähän. Virkamiehet ja asiantuntijat täällä yrittävät pitää ihmisten pään kylmänä ja muistuttavat, että Pohjois-Korea on luvannut luopua ydinaseista ennenkin. Ydinaseet ovat Pohjois-Korean hallinnolle ikään kuin henkivakuutus. Vielä on vaikea nähdä, että he olisivat tämän asian kanssa tosissaan, sanoo Karppinen New Yorkista.
Mikäli tapaaminen todella tapahtuu, kyseessä on ensimmäinen kerta koskaan, kun Yhdysvaltojen istuva presidentti tapaa Pohjois-Korean johtajan. Tapaamisesta sovittiin tiettävästi Kimin aloitteesta.
– Yhdysvaltojen aiemmat presidentit ovat varoneet antamasta Pohjois-Korean diktaattorille tällaista roolia maailman näyttämöllä.
Kolmelle sulka hattuun
Karppisen mukaan on vaikea sanoa, miksi tapaaminen on toteutumassa juuri nyt. Taustalla saattaa kuitenkin olla monia asioita.
– On spekulaatiota siitä, että toimisivatko pakotteet nyt, kun Kiina on niissä osittain mukana. Pohjois-Korea tarvitsee nyt paljon avustusta. On myös spekulaatiota siitä, että ehkä ydinohjelma on sellaisessa tilassa, että lisätestejä ei tarvita. Yksi spekulaation on myös se, että Kim haluaa nyt testata Trumpia. Trumphan on kuuluisa siitä, että hän ei aina kuuntele edes omiaan ja Kim haluaa nyt nähdä, mihin se riittää, Karppinen arvioi.
Myös tapaamisen tuloksia on etukäteen mahdotonta arvioida. Karppinen antaisi tapaamisen toteutumisesta kuitenkin sulan kummankin hattuun. Karppisen mielestä sulka kuuluu myös Kiinan hattuun.
– Varmasti kaikki toivovat, että jos tässä hienoja tuloksia syntyisi, mielellään sulka kummallekin annettaisiin. Varmasti myös Kiina haluaa sulan hattuun, sillä varmasti myös he vaikuttavat siellä taustalla.