Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) saavat parhaat arvosanat MTV Uutisten kyselyssä koronatoimien hoidosta ja viestinnästä.
MTV:n kyselyssä kysyttiin arvosanoja juuri koronatoimenpiteistä ja niihin liittyvästä viestinnästä.
Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viestintä on ollut monen vastaajan mielestä vähintään tyydyttävää.
Presidentti Niinistön keskiarvo kouluarvosanoissa oli 8,5, pääministeri Marinin 7,3 ja THL:n 7,4.
Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.), sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) sekä perhe- ja peruspalveluministerin Krista Kiurun arvosanat olivat 6,5 - 6,7 luokkaa.
Naiset antoivat hieman herkemmin korkeampia arvosanoja kuin miehet, mutta suuria eroja vastauksissa ei ollut. Myöskään koulutus- tai tulotaso ei juuri vaikuttanut arvosanojen antamiseen.
Tutkimus tehtiin 14. maaliskuuta – 17. maaliskuuta välisenä aikana. Siihen vastasi 2 046 henkilöä. Vastaajat ovat iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. Tutkimus toteutettiin verkkopaneelissa. Virhemarginaali on suurimmillaan 3 prosenttia suuntaansa.
Nelosiakin jaettiin
Arvosanat jakautuivat kuitenkin siten, että myös nelosia ja vitosia jaettiin.
Kriisiviestinnän asiantuntija Anna Sorainen Ground-viestintätoimistosta sanoo, että hajontaa aiheuttaa kansalaisten erilaiset käsitykset siitä, mitä nyt pitäisi tehdä.
– Selittävä tekijä voi olla, että hallituksen toimintaa arvioidaan hyvin erilaisista lähtökohdista. Osa haluaa kovempia toimia ja osa maltillisempia. Silloin myös onnistumisen arvosanat jakautuvat.
Sorainen korostaa sitä, että viestinnän merkitys korostuu poikkeusolosuhteissa.
– Suomessa on varauduttu tällaisiin tilanteisiin myös viestinnässä. Meillä on korkeatasoista viranomaisviestintää. Viestinnän merkitys on nyt erityisen kriittinen. Onnistuessaan viestintä saa ihmiset toimimaan oikein ja epäonnistuessaan väärin, Sorainen pohtii.
Onnistunut viestintä on muun muassa selkeätä, jotta väärinkäsityksiä ei synny. Soraisen mukaan esimerkiksi pelkkien suositusten antaminen voi herättää ihmisissä erilaisia mielikuvia.
–Nyt kun annetaan suosituksia eikä määräyksiä, niin tulkintoja on ihan valtavasti. Tässä kohtaa viestinnän määrällä, laadulla ja johdonmukaisuudella on kriittinen merkitys. Haasteena on se, että kysymyksiä on enemmän kuin vastauksia. Ja kaikki vastaukset eivät miellytä kaikkia, mikä näkyy arvioissa, joita tehdään aika laajasti sosiaalisessa mediassa, Sorainen sanoo.
Some-asiantuntijat ovat aktiivisia
Viranomaisten on pystyttävä voittamaan erilaisten ja hyvin erilaatuisten some-asiantuntijoiden tarjoama ”tieto”, jotta kunnollinen informaatio tavoittaa kansalaiset.
Luotettavuuden menettäminen voi käydä helposti.
– Asiantuntijat esittävät keskenään ristiriitaisia arvioita ja poliitikoilla on kova paine tehdä ratkaisuja. Keneen yleisö tässä tilanteessa luottaa. Ketä uskotaan, ketä kuunnellaan. Siinä viestintätaidoilla on suuri merkitys, Sorainen sanoo.
Asiantuntijan mielestä valtiojohto on toistaiseksi tehnyt vakaata viestintää ja erityisesti presidentti ja pääministeri ovat onnistuneet rauhoittamaan yleisöä.
– Hallituksen viestintä on ollut aktiivista, inhimillistä ja vakaata. Jos joskus niin nyt johdon on rakennettava uskoa ja luottamusta tulevaisuuteen. Poikkeusolosuhteet mittaavat sekä johtamis- että viestintätaitoja ääriolosuhteissa, Sorainen toteaa.
”Minä antaisin yhdeksikön”
MTV Uutisten katugallupissa valtiojohdolle annettiin pääosin kiitettäviä arvosanoja.
– Kyllä minusta kympin voi antaa. Jos miettii kuitenkin koko maailman tilannetta niin me ollaan aika alkuvaiheessa tässä ja nyt on jo aika hyvät toimet tehty, helsinkiläinen Eija Sonninen sanoi.
– Minä antaisin yhdeksikön. Tietenkin tässä on tullut pieniä korjauksia, mutta tämä on niin äkkinäinen tilanne, ettei niitä voi välttää ja niitä korjauksia varmaan tulee edelleen, pohti puolestaan helsinkiläinen Marjatta Aarnio.
– Antaisin kiitettävän arvosanan. Ihan hyvin on hoidettu. Vakava tilanne, mutta hyvin on mennyt, Juhani Sihvonen kertoi.
Ihmisiltä tuli hieman kritiikkiä hidastelusta.
– No seitsemän. Oli vähän hidas alku, mutta loppujen lopuksi hallitus on tehnyt ihan selkeän suunnitelman, Henrik Carlström totesi.