MTV Uutisten tiedot: Palkkaharmonisaatio maksaa rajusti enemmän kuin on arvioitu – "800 miljoonaa euroa"

Valtiovarainministeri Annika Saarikko kertoi ennen aluevaaleja MTV Uutisten aluevaalitentissä, että valtiovarainministeriön arvion mukaan sote-alan palkkaharmonisointi tulee maksamaan 100–400 miljoonaa euroa. Luku on alakanttiin.

Valtiovarainministeriöstä kerrotaan MTV Uutisille, että sote-alan palkkaharmonisoinnin todelliset kustannukset tulevat olemaan noin 800 miljoonaa euroa.

– Uuden arvion mukaan palkkaharmonisaatio nostaa hyvinvointialueiden palkkamenoja noin 800 miljoonaa euroa, kertoo valtiovarainministeriön yksikön päällikkö Seppo Orjasniemi.

Miksi luku on noussut noin kovasti?

– Hyvinvointialueiden perustamisen yhteydessä oleva palkkaharmonisaatio arvioitiin aiemmin olevan 100-400 miljoonaa euroa, mutta tämän jälkeen harmonisaatio tuli osaksi palkkaratkaisua, ja se on täten suurempi kuin aiemmin arvioitiin. 

"Näiden realiteettien kanssa on elettävä"

Orjasniemi kertoo, että kyseessä on useamman vuoden vaikutus. 

– Ensi vuoden kustannus on noin sata miljoonaa. Noin 800 miljoonassa ollaan sitten vuonna 2027. 

Orjasniemi huomauttaa, että harmonisaatio on sisältynyt soten kustannusarvioihin jo ennen palkkaratkaisuja, mutta noussut summa vaikuttaa suunnitteluun hyvinvointialueilla.

– Saavutettu palkkaratkaisu antaa selkeän aikataulun. Se antaa ylärajan harmonisaatiolle ja luo suunnitelmallisuutta. Aiempi arvio oli suunnittelun taustalle. Näiden realiteettien kanssa on elettävä.

"Jos kustannukset osoittautuvat suuremmiksi kuin oli ajateltu, rahoitusta korjataan"

Jos rahat loppuvat, alueilta tullee pyyntö saada lisää rahaa.

– Jos kustannukset osoittautuvat suuremmiksi kuin oli ajateltu, rahoitusta korjataan jälkikäteistarkastelussa, Orjasniemi toteaa. 

Lopullinen vaikutus julkiseen talouteen ei kuitenkaan ole tuota 800 miljoonaa, kertoo asiantuntija.

– Palkkatulojen kasvu lisää valtion verotuloja, joten vaikutus ei ole niin suuri. Pitää kuitenkin muistaa, että hyvinvointialueet eivät kerää verotuloja, vaan verot tulevat valtiolle ja kunnille. 

Lue myös:

    Uusimmat